Výtvarné tvoření s dětmi do 3 let

zobrazeno 22630×

Vložil(a): Hanka218, 20. 11. 2018 10.15

Kdy je vhodný čas začít s dětmi výtvarničit? Opravdu to jde i s batolaty? Patří nůžky do ruky i těm nejmenším dětem? Proč je důležité s dětmi tvořit? Mám pro vás nejen odpovědi na tyto otázky, ale také originální tipy na tvoření s nejmenšími dětmi. Odvažte se a začněte s dětmi tvořit - tak trochu jinak.

Tvoříme s dětmi. Od malička

Jakmile se dítě naučí bezpečně sedět, můžete se pustit do tvoření. Uvidíte, jak bude nevěřícně koukat na stopy barvy, které jeho snažením vznikají. Je důležité, aby batole mohlo zkoumat všemi smysly. To znamená, že dítě potřebuje výtvarné potřeby nejen vidět a osahat, ale také očichat a někdy i ochutnat. Je tedy více než jasné, že barvy a lepidla musejí být jedlé. Bude spokojené jak dítě, tak vy, protože nebudete muset stát nad dítětem jako hlídací pes a kontrolovat, zda si neolizuje prsty nebo neujídá barvu.  

Dejte dítěti možnost pracovat s nejrůznějšími materiály a předměty. Obyčejnými pastelkami toho dítě moc nenamaluje. Je potřeba vyvinout tlak, aby pastelka zanechala stopu a to se dětem většinou moc nedaří, navíc se při větší síle či pádu lámou. Mhohem lépe to jde s kvalitními trojhrannými pastelkami. V 18 měsících už děti malují bez problému. Pro začátek zvolte křídy nebo voskovky.

Pamatujte si, že u takhle malých dětí nezáleží na výsledku, ale na procesu. Prostě se smiřte s tím, že výsledné dílo se té inspiraci v časopise nebude podobat ani náhodou. Každopádně vám dítě každou odchylku od reality, s přibývajícím věkem, bude schopno rozumně vysvětlit. “Proč je ta maminka větší než tatítnek? - ” Protože mu šéfuje!”

Tvoření a rozvoj dítěte

Malováním si dítě procvičuje jemnou motoriku, pozornost, učí se vnímat svět kolem sebe, dát najevo své myšlenky a touhy. Díky výtvarné tvořivosti se dítě naučí pracovat se svou fantazií a hlavně ji používat k produkci čehosi nového. Také zažívá dosud nepoznané situace - jaké to je mít nohy celé od barvy? Co s tím, když se mi lepí prsty k sobě? Pokud tvoříme s více dětmi jedno společné mistrovské dílo, dítě trénuje sociální kontakt, komunikaci, i třeba to, že se o barvy musí podělit.

Modelování

Modelína oslní asi každé dítě. Její výhodou je, že se dá používat stále znovu a znovu a je úžasná na procvičení dětských prstíků. Mimo to působí i antistresově. Trh nabízí nepřeberné množství různých typů a barev. Vybírejte ty, které jsou netoxické. Nkěteré modelíny jsou mastnější, jiné jsou třeba na vzduchu schnoucí. Vybírejte a zkoušejte, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Skvělé modelíny Jumping Clay, které jsou netoxické a na vzduchu schnou, nyní najdete také v našem Věrnostním programu.

Další možností je si modelínu vyrobit. Mám ozkoušený recept tento recept: 150g hladké mouky, 300ml vody, 75g soli, 2lžíce octa, 1 lžíce oleje, potravinářské barvivo. Do misky nalijte vodu, v ní rozmíchejte potravinářské barvivo, ocet a olej. Do teflonové pánve nasypejte mouku a sůl a přilijte vodu s rozmíchaným olejem a octem.  A teď už jen míchat a míchat. Míchejte, dokud vám nevznikne koule, kterou stále otáčejte, aby se prohřála. Pokud chcete modelínu uchovat na později, zavřete ji do plastové krabičky a dejte do ledničky.

A co si počít s batoletem a hroudou modelíny? Určitě ho bude bavit zapichování - špejlí, párátek. Pokud vymodelujete váleček na čtyřech nohách a čumáček a budete zapichovat do válečku, ježek je na světe.

Podzimní kachel - Nasbírejte s batoletem pár listů. Z modelíny vyválejte placku, na kterou pak položíte listy žilkami dolů a přejedete válečkem. Listy zanechají krásné otisky.

Vykrajovátka - Dejte dítěti vykrajovátka, která používáte na linecké cukroví. Pomozte mu vyválet placku a pak už jen přihlížejte jak vykrajuje a vykrajuje.

Malování

Malovat se dá nejen rukama a štětcem. Inspirujte se a začněte s dětmi tvořit tak trochu jinak.

Malování nohama

Kupte roli papíru. Z role ustřihnětě asi 3 metry dlouhý pruh, který přilepte k podlaze lepenkou. Dítěti potřete chodidla temperovou barvou a postavte na jeden konec napíru. Nechte ho po papíře procházet se, jak dlouho bude chtít. Barva bude nejdřív intenzivní, pak se začne ztrácet. Nechte ho zažít pocit, jak štětec lechtá a jaké to je, když se nožičky lepí k papíru a zanechávají po sobě stopy. Vždy dítěti nohy umyjte a zkuste další barvu. Vznikne krásná cestička!

Otisky

Opět využijete roli papíru. Tentokrát odstřihněte kus a přilepte ke stolu, na kterém budete malovat. Vezměte zajímavé předměty z vaší domácnosti (samozřejmě jen ty omyvatelné, případně ty, které jsou určené k likvidaci) a potřete je barvou - můžete zkusit, jaké otisky zanechá houbička na nádobí, vidlička, zubní kartáček,oblíbený hrneček, bačkůrka, korek…fantazii se meze nekladou. Obzvlášť velký úspěch má ježdění autíčkem s pomalovanými koly.

Čarování s barvami

Chcete vašemu dítku ukázat, jak se barvy vpíjejí do sebe, ale při představě následného úklidu máte husí kůži? Povolejte na pomoc eurofolii a lepící pásku! Dovnitř folie naťupkejte několik různých temperových barev a okraje folie zalepte lepenkou. Batole bude nadšené a vy si jednou kávu vypijete teplou.

Kouzelné míčky

Máte doma suchý bazének s míčky? Jsou jako stvořené k malování! Natřete dva míčky odlišnými barvami. Vezměte krabici, do které položíte čtvrtku. Vhoďte míčky do krabice a krabicí pohybujte. Míčky vytvoří nádherné obrazce.

Malujeme v kuchyni

Pokud potřebujete v klidu uvařit, nechte vaše dítě malovat - stačí k tomu pečící plech a hladká mouka. Ukažte dítěti, jak lze prstem do mouky malovat obrázky a následně je “vymazat”. Uvaříte sice v klidu, ale připravte se na úklid. Ten bude stát za to.

Lepení

Jestli chcete posílit nervy a trpělivost dítěte, začněte s ním lepit. Když sáhne do lepidla, následně se mu na ruce lepí vše, na co sáhne. I prsty k sobě navzájem. To je něco na dětskou trpělivost! Pokud přemýšlíte, jaké lepidlo zvolit, doporučuji tekuté a nanášet ho štetcem na povrch. Roztírání lepidla štětcem dítě hravě zvládne. Za to potírání lepidlem v tubě, kde se musí vyvinout určitý tlak, aby lepidlo bylo naneseno, dělá dětem dost problém.

Tip ProMaminky.cz: Podzimní ježek - pro začátek lepte s dítětem z materiálů, které jdou k sobě lepit snadno - například papír nebo právě vylisované listy jako je to u tohoto Podzimního ježka v naší Kreativní dílně.

Střihání

“Střihám, střihám, šmik, šmik, šmik, už to umím, mám v tom cvik. Střihnu sem, střihnu tam, všechen papír rozstřihám.” S touto básničkou půjde střihání hravě. Říkáte si, že nůžky jsou nebezpečná věc a malým dětem do ruky prostě nepatří? Existují nůžky s kulatou špičkou. Kdo z nás se nikdy v životě nestřihl? Je to pro dítě zkušenost. Pokud se nůžkami píchne nebo trochu střihne, o to větší pozor si příště dá. Pokud dítě o stříhání jeví zájem a vy mu ho odpíráte, pravděpodobně příště, až je někde v nestřežené chvíli najde, bude to velmi nebezpečné. Ale když si s dítětem sednete, dáte mu proužek papíru, vysvětlíte, že se střihá jen a pouze u stolu, nemíříme nůžkami proti očím, a že vždy, když bude stříhat, chcete, aby vám o tom řeklo, je to pro něj naprosto bezpečná činnost.

Mraveniště - z hnědého a černého papíru nastřihejte dětem proužky. Dítě je nastřihá na kousíčky, které následně nalepí na papír. Můžete společně domalovat velkého černého mravence. Jednoduché a efektivní.

 

Kdysi jsem četla myšlenku, která mi utkvěla v hlavě: “Tvořivé sebevyjadřování je něčím velice křehkým, co se snadno poškodí, ale těžko napravuje.”  Myslete na to, až budete mít tendence dítě poučovat, co a jak má namalovat.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 31. 8. 2023, 1.33

Tak to já už mám doma trochu starší děti. Taky ale rádi společně tvoříme. Hodně jsme teď například začali využívat manželovu 3D tiskárnu. Na tom se dá udělat úplně všechno. I když je pravda, že teď moc netiskneme. Došel nám totiž poměrně důležitý adhezivní sprej. Manžel už ale prý z https://eshop.sharplayers.cz/p/3d-lac-adhezivni-sprej objednal nový.

milujici.teticka36, 7. 9. 2022, 9.34

My si v tomhle ohledu s dětmi taky hodně vyhrajeme. Já jsem byla vždycky hodně blízko výtvarnému umění, takže jsem prostě koupila malířské plátno na rámu od https://www.vytvarne-potreby.eu/platna/ a nechala malou tvořit. A jako možná v tom hrají roli ty maminkovské hormony, ale přijde mi, že má docela talent. Je to odvážné ve třech letech říct? No, pro pyšnou mámu určitě ne.

mikjana, 31. 5. 2021, 20.15

Šikovné tipy, musíme s malou vyzkoušet.

Letissie, 26. 3. 2021, 22.17

Vy co máte doma holčičky tak do kdy jste je zapojily do navlékání korálků ?

LauraI, 31. 3. 2021, 21.29

Dcera má necelé tři roky a jde jí to krásně a hlavně jí to baví

Jarmilka, 1. 4. 2021, 21.01

My začínáme teď. Janička bude mít 4 a hrozně ji to chytlo. Objednala jsem přes korálek obchod větší korálky aby se jí to dobře navlékalo a jde jí to moc hezky.

LauraI, 22. 4. 2021, 15.11

Taky objednávám veškerou tvořící výbavu odsud a koupila jsem tady tu sadu na zkoušku a u toho jsme se vyblbly obě dvě https://www.koralek-obchod.cz/sada-pro-deti-fimo-kids-form-play-motiv-morska-vila

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.03

super nápady,kluci rádi tvoří z jejich 3 letým bráškou

Kamcca, 22. 8. 2020, 21.52

Já teď s dětma v našem dětské centru malovala na bavlněné batůžky a mělo to neočekávaně veliký úspěch, děti je pyšně nosí. Tak jen takový tip pro ty z vás, co hledají isnpiraci.

Jajka, 24. 8. 2020, 21.58

To je báječný nápad, kde se dají takové batůžky z bavlny a bez potisku sehnat?

Jajka, 10. 5. 2020, 16.33

Super nápady, my jsme teď foukali s barevnými fixami přes šablony a nejvíc se u nás taky chytlo lepení všeho možnýho

všelka, 23. 9. 2019, 14.20

Už se těším na tvoření, syn začal pravě sedět a teď pracuje hlavně s toaletním papírem

Witchie, 31. 8. 2019, 21.09

Super tipy, znovu se k nim vracíme, synek povyrostl a spousta z toho už se s ním dá tvořit

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 14.28

Při jejich tvoření Je dobré mít ale opancéřované a igelitem vystlaný byt😀

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů