Hračky ze dřeva nestárnou

zobrazeno 3556×

Vložil(a): Lindi82, 7. 12. 2016 12.40

Dřevěné hračky jsou vyráběné již několik desítek let. A i když dřevěné hračky neblikají, nesvítí a nevydávají hluk, stále jsou nedílnou součástí dětských pokojíků. Jsou to prostě hračky, které nestárnou. Zastavte se na chvíli a přečtěte si můj rozhovor se zástupcem české firmy stavebnice PONY, panem Janem Halamíčkem.

Dřevěné hračky mají celou řadu výhod. Vyrábí se z odolného a zdravotně nezávadného materiálu, nejsou dováženy z Číny, jsou odolnější proti poškození než například plastové hračky, a nemají neblahý vliv na životní prostředí. Ostatně, o všech těchto aspektech, včetně toho, jak nenaletět při výběru správné hračky pro dítě, jsme psaly v článku Jak nenaletět při koupi hraček?

A protože i my máme rády dřevěné hračky, udělaly jsme pro vás rozhovor se zástupcem společnosti stavebnice PONY, panem Janem Halamíčkem. Stavebnice PONY je český výrobce dřevěných stavebnic, kterou teď můžete nejen získat za pampelišky v našem Věrnostním programu.

Linda: Musím se přiznat, že o dřevěné stavebnici PONY jsem teď slyšela úplně poprvé, od kdy už je vlastně na trhu?

Jan: Stavebnice jako taková je na trhu už od roku 1991. Za vývojem PONY stavebnice stojí akademický malíř pan Jaroslav Chadima a je také chráněná autorským právem. Výrobu i marketing měla na starosti firma PONY Mirošovice s. r. o. (dále jen PONY).

Linda: A kde se stavebnice vyrábí nyní?

Jan: V průběhu roku 2015 se výroba i řízení firmy přestěhovalo na Valašsko a do života stavebnice vstoupil dlouhodobý partner firmy PONY, který právě na této stavebnici zahájil své podnikání v roce 1992, nyní majitel firmy DENDROS Bohemia s. r. o. Tehdy ještě vyráběl v garáži svého rodinného domu všechny typy koleček pro stavebnici. Z dlouhodobého dodavatele se stal dnes strategický partner pro další rozvoj stavebnice a výrobu.

Linda: Jedná se tedy o českou kvalitní hračku. Jak se stavebnice vyrábí a je proces výroby náročný?

Jan: Ano, PONY je ryze českou a kvalitní hračkou. Získali jsme v tomto roce i ocenění „SPRÁVNA HRAČKA – VYBRÁNO ODBORNÍKY“. Stavebnice je náročná na výrobu vzhledem k důmyslnému systému spojování jednotlivých dílů. Většina částí se vyrábí na jednoúčelových strojích, které jsou postavené na míru právě pro tuto stavebnici. Dalším důležitým faktorem je výběr kvalitního dřeva a jeho další zpracování. Výroba probíhá od zpracování surového řeziva přes sušení až po finální úpravu pod jednou střechou. Právě, že si vše vyrábíme sami, tak nám to umožňuje provádět důkladnou kontrolu jak vstupního materiálu, tak i průběh výroby až po výsledný produkt, který následně míří k našim natěšeným malým stavitelům. Děláme vše proto, aby stavebnice byla vyrobena co nejkvalitněji a i ostatní díly (provázek, letecká guma, krabice atd.) nakupujeme od českých výrobců. 

Linda: Co je součástí stavebnice? Přečetla jsem si, že stavebnice u dětí rozvíjí jemnou a hrubou motoriku, má ještě nějaké další benefity?

Jan: Stavebnice se skládá z trámců, spojovacích tyčí, koleček, kolíčků a dalšího příslušenství. Jednoduchým spojením těchto dílů postavíte hračky, které vás budou bavit. Největším benefitem a unikátností STAVEBNICE PONY je její velikost a možnost sestavit si funkční hračku. Postavíte si například auto, koloběžku, kočárek, koníka, tříkolku, vozík a další dopravní prostředky, na kterých potom děti můžou „řádit“. Pokud už je nebaví třeba auto, tak si postaví jeřáb v několika možných variantách nebo mašinku, mlýn, prostě cokoli je napadne. Myslíme, že jsme zvolili i výstižný slogan pro stavebnici, který je „KUFR plný HRAČEK“.  

Linda: Od jakého věku si s ní děti můžou stavět?

Jan: Stavebnice je určená dětem od 4 let a horní hranice věku není určená. S dětmi si stavějí tatínci, maminky, dědečkové i babičky. Naši zákazníci nám již několikrát napsali, že se zabaví opravdu celá rodina. Je neuvěřitelné vidět, jak na výstavách v našem hracím koutku spolupracují děti s rodiči. I tohle považujeme za velký benefit, že se rodiče během stavění dětem věnují a utužuje se jejich vzájemný vztah. V dnešní uspěchané době považujeme každou společnou aktivitu rodiče s dítětem za velký přínos a budeme rádi, když právě stavebnice PONY tyto situace bude zprostředkovávat.

Linda: Takže to v podstatě může být hračka i pro dospělé.:-)

Jan: Ano, se stavebnicí PONY si s oblibou hrají i dospělí. Hravost je jedna z lidských vlastností. Platí to pro nás všechny a na věku nezáleží.

Linda: A třeba na tom vozíku se dá i jezdit? Udrží to malé dítě?

Jan: Právě funkčnost hraček je na této stavebnici jedinečná. Stavebnice je vyrobena z kvalitního bukového dřeva, takže je opravdu dostatečně pevná na to, aby si děti své hračky mohly po sestavení ihned vyzkoušet a „dovádět“ dle libosti nebo co jim samozřejmě rodiče povolí. ;-) Pořádáme pravidelné akce pro děti a vozíme vždy několik postavených hraček a ty už za tu dobu prošly několika testy odolnosti. Je obvyklé, že na koloběžce, odrážedlu nebo formuli dovádějí i dvě a více dětí.

Linda: Tak to je opravdu skvělé! S tím si vyhraje celá rodina. Stavebnice je k dostání jen v Čechách nebo ji dovážíte do dalších zemí?

Jan: Hlavním trhem byla v minulosti Česká republika a Nizozemí. Pracujeme na hledání nových partnerů v evropských zemích a během tohoto roku se nám podařilo navázat spolupráci s firmami v Dánsku, Německu a Norsku. Největším letošním úspěchem našeho zahraničního obchodu je první odeslaná paleta až do dalekého Japonska. Právě export do Japonska je pro nás velkou referencí, jelikož jsou zákazníci na tomto trhu velmi nároční na kvalitu. Dveře do zahraničí a i k českým zákazníkům nám však otevírá především originalita nápadu hračky, kterou pan Chadima vymyslel!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (107 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 25. 4. 2023, 9.28

Pro svého syna kupuji dřevěné hračky, přičemž on si s nimi také velice rád hraje. Nedávno jsem na jednom e-shopu našla velký dřevěný vláček, který si již dlouho přál, ale byl trochu dražší. Je mi jasné, že za kvalitu si člověk musí připlatit. Naštěstí mi kamarádka poradila internetové stránky https://slevovykupon.net/, na kterých měli na tento e-shop slevový kupon na třicet procent. Proto jsem neváhala a koupila vláček, ze kterého měl syn velikou radost.

milujici.teticka36, 6. 4. 2023, 10.08

Dřevěné hračky jsou super. Manžel je dělá doma většinou sám v dílně. Je to takový kutil domácí, takže mám v tomhle fakt výhodu. No ale stejně kupujeme i ty klasické hračky. Hodně nás baví e-shop https://www.najdihracku.cz/ kde mají fakt široký výběr v různých cenových relacích. Záleží na tom, jaký na to máte samozřejmě rozpočet.

Minnie, 19. 1. 2021, 20.36

Tuhle značku neznám. Ale pár dřevěných hraček doma máme.

kluci tyto Vánoce dostali dřevěné autíčka od dědy a jsou spokojení.

Úča, 13. 12. 2020, 18.02

Není nad dřevěné hračky . Jsou kvalitní a rozvoji fantazii a představivost dětí . Bohužel část je také velmi drahá .

Kamil Štrof, 29. 11. 2020, 9.03

To máte pravdu, já jsem dcerce asi před rokem kupoval dřevěné hračky na https://www.caryawood.cz/ a do dnešního dne vydržely v naprosto bezvadném stavu. To by se u hraček z plastu nestalo.

Monuli, 22. 1. 2019, 22.02

Dřevěné hračky máme

Žofinka

Žofinka, 19. 6. 2018, 10.51

Vyhrála jsem ji a je úžasná

mckvak, 5. 7. 2017, 9.18

Nejlepsi hracky, byt patri mezi drazsi. Ale mame jeste doma po nas kostky a spoustu jinyho a patri mezi top

Kikinka30, 16. 4. 2017, 18.47

Dřevo je skvělé,dnes jsme si koupili na trzich velblouda

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů