Vyrážíme s dětmi pod stan

zobrazeno 1830×

Vložil(a): Adrianita, 29. 5. 2021 18.55  (aktualizováno 7. 6. 2021 11.24)

Chcete s dětmi vyrazit za dobrodružstvím? Vyražte pod stan! Pro jaké děti je to vhodné, jak vše naplánovat a co pořídit? Máme pro vás ty nejlepší tipy!

Pokud jste stanovali jako malí, jistě víte, že pro děti je stanování velkým dobrodružstvím. Odhoďte lenost, pohodlí a komfort a uvidíte, že si ho všichni užijete. Navíc ušetříte.

Nejprve si stanování naplánujte, resp. naplánujte si, kde budete stanovat. Můžete stanovat na zahradě, nebo na louce ve vašem městě. Pokud jste nikdy nestanovali, bude se vám to líbit. Doporučuji však stanovat na místě, kde jste ještě nikdy nebyli, nebo jej aspoň moc neznáte. Nejde jen o samotné stanování, ale i o zábavu během dne. To však neznamená, že musíte odjet na druhý konec republiky. Stanovat můžete v kempu nebo naopak na místě, kde si plnými doušky vychutnáte klid a přírodu.

Pokud vás nebaví stavět stan, nebo cestujete sama s dětmi, můžete využít službu postaveného stanu v rámci kempu.

Když víte, kde budete stanovat, je na čase si promyslet, jak se tam dostanete. Chcete-li povýšit na pravé trampy, cestujte vlakem. Vše potřebné i nepotřebné naopak uskladníte v autě. Méně komfortu vám zajistí autobus, záleží, jak daleko cestujete. Výzvou je také dojít na místo stanování pěšky.

Cestou necestou, polem nepolem

Častou otázkou rodičů je, jak děti zabavit. Více jsme psali v článku Jak zabavit dítě na cestách či u lékaře. Kreativní duše můžou vymyslet bojovku, tu lze plnit, ať cestujete jakýmkoliv způsobem. Nejvíce legrace si vy, ale hlavně děti užijí, pokud spojíte více způsobů přemístění se na místo stanování. Můžete jet třeba vlakem, pak jít kus pěšky a zase vlakem. Do vlaku dětem vymyslete “hlavičkové” úkoly, pro pěší způsob zase akční, odpočinkové a klidně i hlučnější. Nezapomeňte na odměny a nějakou “pecku” v cíli.

Po zakotvení si opečte špekáčky nebo připravte jídlo z kotlíku, jak jinak než na ohni. :-) Milovali jste na táborech stezku odvahy? Pokud nemáte odvážné děti, vymyslete odlehčenou verzi. Pro vás možná bude stezka odvahy zvládnout pár nocí ve stanu s vědomím, že tam někde je. Co mám na mysli? Pavouk lezoucí nám do úst, škvor mající za úmysl vám prokousnout ušní bubínek a další zákeřná havěť.:-D To je častý důvod, proč někteří dospělí odmítají stanovat. Ani nevíte, o co přicházíte. Pokud vám vadí, že se nemůžete osprchovat, raději zvolte stanování v kempu, který vám nabízí i další komfortní složky. 

Kupujeme stan

Plánujete stanovat déle, častěji nebo prostě chcete svůj vlastní stan? Je třeba pečlivě vybírat, aby vám stan vydržel několik let. Klidně si sepiště několik bodů, co od stanu očekáváte - jak často a v jakých podmínkách budete stanovat, pro kolik lidí a zavazadel má být, v neposlední řadě si dejte cenový limit. Není tedy univerzální návod pro každého. Rodině s jedním dítětem možná bude stačit stan typu kopule - iglú, jehož hlavní výhodou je rychlé a jednoduché sestavení a nízká hmotnost, kterou oceníte i v případě, že nesete stan na zádech. Lehké stany bývají i ve tvaru tunelu či kombinované (tunel a iglú), na druhou stranu má nejvíce užitkové plochy. Tyto typy stanů se hodí pro početnější rodinu, jsou tedy často označovány jako rodinné. Stan typu “áčko” se již příliš nevyrábí. Pokud ano, používá se spíše na festivaly, zahrady či koupaliště. V poslední době jsou také oblíbené stanu typu týpí a jurta, kterou používají táborníci i vodáci. Výhodou je velký prostor, nevýhoda je větší objem po rozložení, často i větší hmotnost a cena. Typ stanů z geodetické konstrukce je spíše pro dobrodruhy v nejextrémnějších podmínkách.

Vlastnosti stanu:

  • Barva, gramáž - nejde jen o design, světlý stan tolik nepřitahuje slunce, gramáž zase ovlivní množství světla ve stanu (tak, abyste i ve dne nepotřebovali baterku)
  • Hmotnost - každý gram na zádech pocítíte
  • Správná velikost - dle počtu osob, myslete i na plánovaný přírůstek
  • Odvětrávávání - dobré odvětrávání vás chrání před přehřátím, hmyzem
  • Oddělené ložnice - chtějí-li děti spát odděleně, zvolte stan se sousedícími ložnicemi
  • Materiál - podlážka se dnes vyrábí spíše z nylonu, který je lehčí, pevnější a odolnější proti oděru, stále se můžete setkat i s polyesterem. Materiál samotného stanu má vliv na řadu faktorů. Bavlnu je třeba impregnovat, propouští vlhko, není odolná vůči zašpinění a reaguje na světlo změnou zbarvení. Trailtex - pro sezónní stany, delší doba schnutí. Polyester - odolný počasí a větru, mechanická odolnost, odolný proti vlhkosti a plísním, delší doba sušení. Leacryl - srovnatelný s přírodní bavlnou, však odolný plísním, vysoká stálost proti světlu, snadná čistitelnost, delší proces sušení. Polyester - ripstop - nepromokavost, vysoká kvalita, mechanická odolnost, elasticita, při malém větrání se může tvořit plíseň. PVC - potažené látky - absolutně nepropustný, velmi snadné čištění, odolný hrubšímu zacházení, svařitelné švy, neprodyšnost.

Jak vybrat spacák pro děti

Ať už vyrážíte pod stan nebo třeba jen děti na tábor, nezapomínejte na spacák pro děti. Na léto vám bude stačit letní spacák. Pokud spacák využíváte i v jiném ročním období, seženete na trhu i spacák zimní a přechodný na jaro a podzim. Žádný univerzální spacák pro každé období neexistuje. Sledujte spodní a horní hranici, tedy rozpětí tepelné stupnice. Při překročení horní hranice se dítě bude potit, u velmi výhřevných spacáků hrozí v létě až přehřátí organismu. Spacák lze případně rozepnout, ale pak by spacák nebyl zapotřebí a hrozí, že dítěti bude chladno.  Spodní hranice určuje maximální teplotu, do které je spacák vhodný, aby nedošlo k podchlazení. Vybírejte spodní hranici s dostatečnou rezervou. Pro děti vybírejte vždy spacák s označenou hodnotou KOMFORT. Vybírat můžete mezi variantou mumie a deka. Dekový spacák lze rozepnout a zakrýt tělo, pokud je dostatečné teplo nebo jej použít přes den na hraní nebo odpočinek v trávě. Nevýhodou je větší objem a váha, spacák také méně izoluje. Mumiový tvar spacáku více tělo obepne, takže je zachován teplotní komfort, i hmotnost spacáků je nižší. 

Důležité jsou nohy v teple, to vám zaručí délka spacáku, která by měla být o 10-15 cm větší než výška dítěte. Pokud je spacák delší hrozí chladno u noh a podchlazení. Roste vám dítě před očima a nechcete za chvíli kupovat nový spacák? Já dětem pořídila rostoucí spacáky, které vydrží od batolete cca do 12 let. A jak děti do spacáku obléknout? Postačí funkční prádlo - triko a kalhoty. V chladnějším období je samozřejmě třeba termo varianta, v zimě přidejte i druhou funkční vrstvu a teplé ponožky. A pod sebe si rozložte karimatku či alumatku.

 

Stanujete? Kde nejraději? Bez čeho se při stanování neobejdete? Jaká je vaše výbava?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 9. 1. 2023, 11.38

Pokud by to mělo být v zahraničí, tak bych ještě určitě zvolila cestovní pojištění. Hodně fajn mi v tomhle ohledu přijde tahle https://ervpojistovna.cz/cs/uvod cestovní pojišťovna. Tenkrát za nás vyřešili onemocnění v zahraničí bez toho, abychom platili korunu navíc. Takže asi tak. Rozhodně doporučuji. Ono prostě to cestovní pojištění do zahraničí se vždycky vyplatí. A stojí to jen pár korun.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 16.03

my bychom hlavně museli mít stan jak vrata a možná rovnou i dva, abychom se vešli

milujici.teticka36, 2. 12. 2022, 8.09

Taky jsme byli letos s dětmi poprvé pod stanem. Vlastně poprvé, protože jsme čekali, až trochu odrostou a snesou i trochu méně toho komfortu dětských postýlek. Ale i tak mi to nedalo a na https://www.nakemp.cz/ jsem pořídila super profi vybavení na kempování, aby měli fakt pohodlí. A teda musím říct, že kluci měli nejspíš fakt super zážitek.

Ivulín, 9. 11. 2021, 23.42

I my máme doma moc rádi takovéto stanování a nejraději si třeba tu výbavu, o které tu píšete, pořizujeme z této stránky zde - https://www.naturehikecz.cz ... Tak to já jen tady takhle házím, protože vím, že se mi občas někdo ozve s tím, jestli nevím a neznám nějaké stránky. Buďto se to někomu hodit bude a nebo ne, je to takový vabang:D

Ivana Navrátilová, 17. 9. 2021, 21.45

Suprově napsané. Určitě souhlasím. Já bych teda snad jen doplnila, že pokud se s dětmi chystáte stanovat, tak je dobré nepodcenit ani to správné oblečení. I přes léto může být v noci pěkná zima. Právě proto je dobré s sebou zabalit i něco teplého. Když jsme byli letos stanovat my, tak jsem třeba našemu prckovi s sebou vzala takovou hodně teplou mikinu z https://www.onlinesekac.cz/ Hodila se.

nestanuji,ale kluci rádi stanují u dědy na zahradě

Jarka mmm, 23. 6. 2021, 17.21

U těch spacaků vůbec nebrat v potaz tu dolní hranici-ta je jen, ze se nepodchlatite, ale rozhodne se v klidu nevyspíte. Jak píše dasza-fakt bacha na tu hlavu, při takových 5st z ni jde pryč fakt hodně tepla. Taky je dobrý brát v potaz, ze je největší kosa k ránu, takže případně mít po ruce teplejší cepici. Jo a pro děti jsou dobrý rostoucí spacaky. Případně pokud se spí s miminem nebo malým dítětem, tak je dobrý ho mít u sebe-spacaky jdou často spojit k sobě nebo jsou i spacaky pro dva (to mi přijde zbytečný). A je taky fajn někdy spát po sirakem .

dasza, 22. 6. 2021, 5.35

Stanujeme každý víkend...někdy za víkend stihneme dva kempy..i bezkempy...zima od noh je až druhá..nejvíc odejde tepla hlavou...při teplotách pod 10st..je dobrý mít kapucí co slabou čepici a je to...termoprádlo netřeba..stačí triko a trenky..spacák a jeho teploty jsou taky vedle...každý spacák opotřebováním ztraci na komfortu...něco jinýho je spát v 10let starým spacáku a v novým..

mikjana, 20. 6. 2021, 20.14

Také nás čeká v červenci stanování, tak snad vyjde počasí.

Teryk92, 17. 6. 2021, 21.50

Syn je na stanování ještě malý ale jednou určitě vyrazíme

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů