Vybíráme světlo nad zrcadlo krok za krokem

zobrazeno 1560×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 11. 2021 12.40  (aktualizováno 2. 12. 2021 9.22)

Taky si ráno po probuzení připadáte unavená a máte pocit, že když si trochu nevylepšíte obličej make-upem, rozhodně nesmíte mezi lidi? Nebo se prostě jen chcete učesat a trochu „zkulturnit“? Bez světla nad zrcadlo to dost dobře nepůjde. Přeci na sebe musíte pořádně vidět.

 

Tak schválně. Podle čeho jste vybírali svoje první světlo do koupelny? Taky jste vsadili hlavně na vzhled? Nejste sami. Dost možná vám ale světlo pak nesloužilo tak, jak byste si představovali. Pojďte to tentokrát udělat líp, správně. Vzhled je sice důležitý, ale rozhodně není tím nejzásadnějším. Mnohem důležitější je vaše bezpečnost.

Víte, že světlo nad zrcadlo i do koupelny obecně by mělo být nejen pěkné na pohled, ale také z kvalitních materiálů, a hlavně odolné vůči vlhkosti v koupelně? To poznáte podle IP krytí, které by mělo mít minimálně hodnotu IP 44.

Na čem záleží při výběru světla nad zrcadlo?

V koupelně má své místo nejen centrální osvětlení, ale také dobře vybrané osvětlení nad zrcadlem. Jen díky němu na sebe v zrcadle dobře uvidíte a zvládnete se namalovat nebo oholit.

  • Zrcadlo musí být osvětlené rovnoměrně, jinak se vám stane, že sice budete mít pocit, že holení nebo nanášení make-upu dopadlo na jedničku s hvězdičkou, realita ale bude úplně jiná.
  • Nesmí vás oslepovat vlastní odraz v zrcadle.

Jakému typu světel dáte přednost?

Pořídíte si vedle zrcadla nástěnné lampičky, nebo dáte přednost nástěnnému světlu nad zrcadlo? A co takhle stmívatelná světla, která umí navodit příjemnou atmosféru a hodí se třeba i pro relaxování ve vaně?

Pozor na rozměr světla

Velikost svítidla je třeba vybrat s ohledem na prostor a také počet dalších světelných zdrojů v místnosti.

Jakým způsobem chcete světlo připevnit?

Když vybíráte světlo k zrcadlu, je dobré si předem ujasnit i to, jak ho k zrcadlo chcete připevnit. Nevadí vám, že budete vrtat díry do dlaždiček? Pak si můžete vybrat světlo, které se přišroubuje na stěnu. Chcete se tomu vyhnout? Pak vsaďte na světla, která mají přísavný držák, nebo taková, která stačí připnout k zrcadlu.

Nepodceňujte ani barvu světla

Světlo do koupelny by mělo být měkce rozptýlené, ale zároveň intenzivní. Důležité je, aby se co nejvíce blížilo dennímu světlu, zajímejte se tedy o teplotu chromatičnosti. Na líčení oceníte studené bílé světlo od 3300 do 5300 kelvinů, na čištění zubů zase teplé bílé světlo, které vás nebude zbytečně stimulovat.

A co zdroj osvětlení?

Do koupelny jsou ideální zdroje, které se hned po zapnutí rozsvítí. Přeci jen není koupelna zrovna místem, kde trávíme dlouhé minuty, ale jen si rychle umyjeme ruce, vyčistíme zuby atd. Světlo, které reaguje ihned po zapnutí tak je ideální volbou. Přesně tak fungují třeba LED žárovky, které vás potěší i úsporou energie (spotřeba je až o 90 % nižší než u klasických žárovek).

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 31. 7. 2023, 22.23

Nějaké nové světlo do koupelny bych taky hrozně chtěla. Právě skříňku se zrcadlem máme nad umyvadlem teď novou, konkrétně tady odtud - https://www.zairo.cz/koupelnove-skrinky-se-zrcadlem/ Nakonec jsme vzali tu bez světla, nevím proč. Dívala jsem se ale, že to světlo k tomu se u nich dá koupit i samostatně, tak to asi brzy objednám.

novaklen, 30. 3. 2023, 12.26

Není to zas tak dlouho, co nám právě v koupelně světla začala blbnout. Manžel se naštěstí dlouho živil jako elektrikář, takže to kontroloval a prý to vypadá tak, že asi bude potřeba natáhnout v koupelně nové vodiče. Prý to nebude ale nic náročného, už je dokonce i objednal z https://www.elfetex.cz/products/kabely-vodice-a-prislusenstvi a jakmile bude čas, tak se do toho prý pustí.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 10.52

já mám největší problém se slepnutím skla díky vlhkosti, která v koupelně je

vmbservis, 8. 11. 2022, 21.32

https://vmb-servis.cz/vymena-wc

milujici.teticka36, 27. 9. 2022, 9.21

My jsme si nad zrcadlo dali solární světlo od https://www.nejsvetla.cz/kategorie/solarni-svitidla-14/ Přes den se nabije a večer tak akorát svítí na to, abych se odlíčila. A ráno svítíme teda klasickým světlem, protože to by nebylo vidět vůbec. Ale jako to solární světlo určitě doporučuji. Nijak to nekřičí do prostoru, je to nenápadné a udělá to docela dost služby. A to nemluvím o tom, že provoz vůbec nic nestojí.

Ivulín, 19. 9. 2022, 21.29

Jo tak nové světlo a vlastně celkové vybavení koupelny bych taky chtěla. Prvně tu ale musíme nechat udělat novou vodu a odpady a to je ten největší problém. Zatím se mi nepodařilo totiž najít nikoho, kdo by do toho byl schopen jít. Nedávno jsem ale dostala tip na tohoto instalatéra - https://www.instalaterstvibarta.cz/ ten prý tady na českobudějovicku patří mezi špičku, tak snad by se toho ujal.

milujici.teticka36, 18. 7. 2022, 13.37

V tomhle ohledu je hodně důležitá barva nábytku. Pokud zvolíte zbytečně tmavý a nemáte dost přírodního světla, nic vám nepomůže. My jsme kupovali nábytek hodně světlý, třeba tady najdete skříňky s umyvadlem, které jsme brali: https://www.aplomo-koupelny.cz/skrinky-s-umyvadlem/ A musím říct, že jsme teda maximálně spokojení. Navíc máme v koupelně velké neprůhledné okno, kterým jde dovnitř hodne světla.

Katka

Katka, 4. 12. 2021, 10.59

Světlo do koupelny vybírají ženy? To jsem nevěděla. Já na to mám manžela 😉

patricia077

patricia077, 3. 12. 2021, 18.22

V koupelně máme dvě osvětlení, stropní a nad zrcadlem a chce to dostatečnou žárovku, jinak to stačí . Máme to tak v obou koupelnách a neznám nikoho, kdo by neměl světlo nad zrcadlem .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů