Osvětlení do pokojíčku

zobrazeno 2102×

Vložil(a): Adrianita, 2. 7. 2021 11.06  (aktualizováno 28. 7. 2021 14.47)

Jaké umělé světlo je vhodné do pokojíčku na strop a jaké k pracovnímu stolu? A co noční světlo? V rozsáhlé nabídce je těžké se zorientovat. My vám poradíme!

Připravujete dětem nový pokojíček a nechcete nic nechat náhodě? Nebo už děti svůj pokojíček mají, ale buď tam zatím netráví tolik času, nebo jste svítidla  možná jen neřešili? Ať je to jakkoliv, měli by jste vybrat takové osvětlení, které dětem bude sloužit pěkně dlouho. Nenechte se zlákat výhodnou nabídkou, ať nemusíte za rok vybírat nové světlo. Je praktické dětem vybírat nábytek i doplňky do pokojíčku, které jsou sice hezké a dětem se líbí, ale vydrží několik let. Klidně do doby, než budete měnit design pokojíčku pro pubertální děti. Dětský pokojíček je pokoj, v kterém oceníte hned několik svítidel různého druhu. Na webech různých prodejců svítidel možná najdete návod nebo alespoň tipy, jak vybrat vhodné svítidlo, ale na druhou stranu cílem podnikatele je prodat, že.

Hlavní zdroj světla

Možná je váš pokojíček dostatečně světlý díky dennímu světlu, které prosvítá přes velká nebo stropní okna. Pokud však nastane šero, je třeba rozsvítit i ten nejsvětlejší pokoj. V létě to asi moc řešit nemusíte, ale na podzim a v zimě je tma už pěkně brzy. Tak, ať děti dobře vidí na úkoly nebo malování a hraní.

Hlavní zdroj světla by měl být vždy na stropě. V první řadě tedy řešte stropní svítidlo. Přestože se jedná o umělé světlo, vyberte takové, které se co nejvíce podobá dennímu světlu. Musí být dostatečně intenzivní s rozptýleným světlem, rozhodně ne barevné. Dle velikosti pokoje, nebo jeho rozdělení, můžete do pokojíčku zakomponovat i 2 stropní světla. Pokud už je čas na večerní čtení, rozsvítíte jen zdroj světla bližší posteli, a zbývající část zůstane zhasnutá. Děti tak nebudou lákat hračky či jiná lákadla jejich pokojíčku. Design stropního svítidla je zcela na vás, dle stylu pokojíčku.

Pokud zvolíte bílé či neutrální barvy, hodí se pro miminko i teenagera. Nebojte se ani barev. Na druhou stranu medvídci nebo víly mohou děti brzy omrzet a budete vybírat nové svítidlo.

Pokud máte nízký strop, zde se hodí spíše přisazené svítidlo, na vysoký strop visící. Tohle je už ale detail a konečný výběr je zcela na vás. 

Noční světýlko

Na večerní čtení by mělo perfektně stačit stropní svítidlo. Přesto můžete dětem světlo na čtení k posteli pořídit. Na trhu můžete vybírat mezi nástěnnými svítidly a lampičkami na noční stolek nebo poličku. Vybírat můžete mezi různými velikostmi i barvami osvětlení, stejně tak i designem. Tento typ svítidla není nezbytně nutný, ale zútulní každý spací koutek a dítě ho může využít i při strachu ze tmy apod. V tomto případě nechte klidně vaši ratolest, ať si samo vybere, zda se mu více zamlouvá sovička nebo mráček.

U různých typů svítidel lze také navolit intenzitu osvětlení. Na čtení vyberete intenzitu nejvyšší, na usínání naopak tlumenou.

Dalším světlem, které ale není nezbytně nutné je tzv. orientační světlo. Tohle světlo může být i docela vysoké, navíc ho umístíte klidně do knihovničky či ke dveřím pokoje. Může být nápomocné zejména předškolákům a školákům, kteří se v noci vydají na záchod nebo napít. Mladším dětem může usnadnit usínání. Orientační lampičku jsme doma neměli ani neplánujeme. Už několik let však využíváme noční lampičku na stolek. Světlo na čtení nám zajistí stropní lustr, malé světýlko jsme využili při nočním hledání kapesníku a jiných nočních trápeních. Ideální je LED světlo, v obou případech.

Lampička k pracovnímu stolu

K dětskému stolu, kde se dítě učí nebo jej využívá jiným způsobem, si vyberte lampičku, jaká vám a dítěti vyhovuje. Velikost, barva, to zda je stojací nebo závěsná je v podstatě jedno. Typ osvětlení určuje typ žárovek. Opět volte světlo, které je co nejvíce blízké světlu dennímu, avšak u lampiček, které mají děti na dosah, více trvejte na úsporných a led žárovkách, o které se nespálí. Velmi praktické je i ohebné kloubní rameno, díky kterému dítěti nastavíte světlo dle potřeby, starší děti si jej nastaví sami. Podstatné je i místo umístění, vždy lampičku umístěte na opačnou stranu, než kterou rukou dítě píše. A jakou vybrat intenzitu osvětlení? Intenzita světla se udává v luxech, což udává, jaká míra světelného toku (lumen) dopadne na 1 metr čtvereční. U dětského stolu by to mělo být 500 lx. V každé místnosti je však potřeba jiná.

Další osvětlení a výběr žárovky

Dalším typem osvětlení, které můžete do pokojíčku pořídit, jsou dekorační světýlka. Často je třeba taková světýlka “ládovat” tužkovými bateriemi. Nám stačí světýlka na Vánoce, má sestra je má na zrcadle v předsíni, a také jsou pořád vybité. Dekorační světýlka mohou být ale i praktická, kdy LED světýlky označíte třeba šuplíky nebo boxy na hračky, děti tak více motivují k úklidu. Označení schodů LED pásky v patrovém domě je i praktické. Velkým hitem jsou také lightboxy, tedy svítící box s vyměnitelnými písmeny. Poslouží vám na různé oslavy, focení i vzkazy partnerovi.

Světlo nejpodobnější dennímu světlu je bílé nebo studeně bílé. Dnes už dávno neplatí, že stačí nejlevnější žárovka. Pokud máte doma LED žárovky, sami víte, že nepatří k nejlevnějším, ale je to trefa do černého. Tyto žárovky jsou úsporné a nepálí při dotyku. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lucie25987, 26. 2. 2024, 5.39

My jsme vybrali takové velké kulaté na strop a pak ještě malou lampičku na stůl na psaní úkolů a světla má syn v pokoji dost. U lustru jde stahovat úroveň svícení, takže podle toho, co v pokoji dělá, se mu tam svítí. Taky se to hodně změnilo, když jsme mu nechali pokoj vymalovat. Dřív v jeho pokoji byla pracovna a manžel tam měl na zdech tmavě modrou barvu a tím byl pokoj dost tmavý, takže jsme povolali malíře, které jsem našla zde https://www.bratrimaliri.cz/ a tím, že jsou teď zdi krásně bílé se pokoj opticky zvětšil a rozsvětlil.

vranovahan, 31. 7. 2023, 20.44

Taky teď předěláváme pokojíček a já jsem si říkala, že by možná bylo dobré tam dát ke stropu takové ty LED pásky. Mám na mysli třeba takovéto - https://www.stollsmart.cz/led-pasky/ Nestojí to moc a co jsem měla možnost vidět, tak světla to umí udělat hodně. Navíc když se bude světlo odrážet od stropu, tak to bude mnohem příjemnější, než například světlo z lustru.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 14.10

já jsem na světlo úplně zatízená, tak svítíme i při dnešních cenách dost, hlavně kvůli očím

koliaska105, 25. 6. 2022, 19.13

S tímhle určitě souhlasím. Kvalitní svítidla to do pokojíčku rozhodně chce. Myslím si, že je super, že dnes je ten výběr osvětlení vážně obrovský. Taky jsme našemu malému před časem kupovali nová světla do pokojíčku a nakonec jsme všechno objednali tady: https://www.elfetex.cz/products/svitidla Všechna světla jsou samozřejmě LEDková. Nakonec jsem vybrala ta s teplejší barvou světla.

milujici.teticka36, 8. 6. 2022, 8.46

My jsme osvětlení do pokojíčku kupovali na https://www.nejsvetla.cz/ tak, aby se dalo nastavit jak příjemné přítmí třeba na večerní čtení, tak i dostatek světla na učení a hraní. Ale pravda je taková, že tam je i velké světlo, takže přes den není třeba přisvicovat a to ani v zimě. Ale dcerce se to takhle líbí. Sama si našla pár vzorů pokojíčků na Instagramu, takže je teď spokojená.

domik, 25. 4. 2022, 10.06

Super článek, děkuji za něj . Moc mi to pomohlo, protože doma nové osvětlení teď řešíme a zbývá už jen právě dětský pokojíček. Ve zbylých místnostech jsme využili LED osvětlení od https://www.ledtronics.cz/, ale v tom dětském pokojíčku bychom rádi zvolili něco jiného a tenhle článek nám k tomu dal skvělou inspiraci a tipy.

novaklen, 23. 2. 2022, 23.50

Právě osvětlení v pokojíčku jsme řešili asi 4 měsíce zpátky. Světla jsme měli nakoupená už dlouho, jen je stačilo zapojit. Bohužel to nebylo tak jednoduché, protože právě v dětském pokoji byl nějaký problém s elektřinou. Naštěstí k nám přijel tento elektrikář Praha - 8 https://www.elektro-elefant.cz/praha-08/ , všechno dal dopořádku a dokonce nám i světla zapojil.

Jana Novotná, 30. 1. 2022, 17.32

Zdravím, my jsme naší dceři zařizovali pokojíček teprve nedávno. Nechtěla jsem udělat žádnou chybu, takže jsem projížděla různé články a rady, kde to jen šlo. V jednom psali i o tom, že pro vývoj dítěte je důležité i to, jakou barvou je místnost vymalovaná. Pokud jste stejná trdla, jako já a nevíte, jak na to, mohu vám doporučit tento článek: https://www.kutilmarket.cz/magazin/jak-svepomoci-vymalovat-byt/.

LauraI, 14. 12. 2021, 21.18

Dětem jsem koupila klasické stropní světlo a na noc mají projektor noční oblohy, u kterého usínají, protože se ještě ve tmě sami bojí

Drahuska, 27. 12. 2021, 21.29

Na kolik taková věcička přijde ?

Olla, 25. 1. 2022, 19.48

Jestli můžu přispět, tak my máme projektor z blueroad a je teda super i na rodinné oslavy. Vyzkoušely jsme ho na dětské oslavě a sklidil velký úspěch

děti v pokoji mají led lepítka

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů