9 tipů na dětské prohlídky hradů a zámků

zobrazeno 10976×

Vložil(a): NikolaJ, 17. 7. 2019 23.09

Baví vaše děti prohlídky hradů a zámků? Vydejte se na dětské prohlídky s pohádkovými postavami. Máme pro vás 9 tipů na prohlídky hradů a zámků, kde to vás i vaše děti bude opravdu bavit!

1. Hrad a zámek Staré Hrady

Renesanční komplex Staré Hrady nalezneme na jihu Českého ráje. Snoubí se v něm gotický hrad s rukopisem hutě Petra Parléře a přistavěný renesanční zámek. Můžete zde navštívit tři prohlídkové okruhy: V hradní a zámecké části vede prohlídkový okruh Hrad a zámek s tematikou "Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I." Prohlédnete si kupecké krámky, koloniál, obchod s kávou, navštívíte barokní kuchyni, velkou loveckou chodbu, unikátní ložnici a pracovnu. V nejstarší části hradu poté odhalíte tajemství templářských rytířů. Navštívíte i Dračí čarodějnou královskou komnatu s audiencí u Jeho Výsosti Dračího Krále Rozumbraďáka XVI. a jeho rodiny. Další dva okruhy jsou určeny především dětem - navštívíte zámecké pohádkové sklepení a hradní pohádkovou půdu. A čeká tu na vás i Čarodějná Bestyjola.

Poznejte pohádkové bytosti, duchy, strašidla a pověsti Starých Hradů! Každou sobotu a neděli vás opravdová princezna, rytíř, čaroděj nebo čarodějnice provedou dračími pohádkovými okruhy.

2. Hrad Valdštejn

Hrad Valdštejn je nejstarším hradem Českého ráje. Založen byl kolem roku 1260 na třech pískovcových blocích na okraji skalního města. Jeho tři části byly propojeny dřevěnými mosty.

O prázdninách pořádá hrad prohlídky pro děti s místním loupeživým rytířem spojené s hledáním pokladu a zlomením kletby, nebo prohlídky i pro nejmenší návštěvníky s princeznou Kateřinou. Vydat se s ní můžete nejen za ztracenými šperky a poklady, ale i za postavami z pověstí Českého ráje.

3. Zámek Náchod

Zámek Náchod byl založen ve 13. století jako gotický hrad. Na přelomu 16. a 17. století byl přestavěn na renesanční zámek a svou dnešní podobu získal během úprav v 17. a 18. století.

O prázdninách se děti mohou těšit na speciální prohlídky v expozici Na dvoře vévodském. Malé návštěvníky provede sám vévoda Petr Biron nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Děti se dozvědí něco málo z historie a vyslechnou si pohádku o náchodském zámku. Prohlídku zakončí fotografování dětí v kostýmu krále či princezny přímo v expozici!

4. Zámek Loučeň

Zámek Loučeň je romantickou barokní památkou s původními interiéry. Obklopuje ho rozlehlý anglický park s celoevropským unikátem - souborem 11 labyrintů a bludišť.

Zámek je veřejnosti přístupný celoročně, nabízí prohlídky s kostýmovanou postavou, speciální večerní, dětské či čokoládové prohlídky, ale i pikniky v zámeckém parku, soutěže a programy.

Na loučeňském zámku děti poznají zámek ze své dětské perspektivy. Provádět je bude kněžna Marie, princezna Karolína nebo zámecký komorník a ukáží jim přesně to, co děti zajímá. Jak se na zámku žilo, stolovalo, jaké měly šlechtické děti oblíbené hračky, co jim na zámku chybělo ve srovnání s dnešní dobou, a co měli proti nám navíc.

5. Zámek Dětenice

Součástí dětenického areálu je zámek Dětenice, zámecký pivovar se staročeskou krčmou, hotel a zámecká stáj. Na zámku se konají historické programy, rokokové plesy a středověké hostiny.

Každé úterý, středu, čtvrtek a pátek v průběhu července a srpna mají děti do 15 let vstup na čarodějnickou prohlídku, do pivovaru a na rytířský turnaj zcela zdarma!

Každou neděli si můžete v zámeckém parku zasoutěžit s Bobem a Bobkem, princeznou, vodníkem, čertem, babou jagou nebo s čarodějnicí Žizeldou.

6. Hrad Švihov

Hrad Švihov byl od prvotní myšlenky komponován jako umělý ostrov.

Hrad Švihov nabízí výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce a natáčení slavného filmu Tři oříšky pro Popelku. Nachází se ve čtyřech podlažích Bílé bašty, do které se dostanete samostatným vchodem přímo z velkého hradního nádvoří. Prohlídka je samostatná, průvodce zde nepodává výklad, ale je spíše společníkem na cestě za tajemstvím střevíčku. Prohlídka je určena pro milovníky pohádkového filmu na motivy Boženy Němcové. Část výstavy je věnována dětem, které mohou výstavou projít se sovou Rozárkou při plnění různých úkolů a hádanek.

Dále hrad nabízí prohlídkový okruh rodiče s dětmi od 4 do 10 let. Při dětské prohlídce uvidíte parkán, vstupní síň, ložnici hradní paní, zbrojnici, kuchyň a sklepy. Každé dítě dostane omalovánku hradu s vyplňovačkou, kterou může aktivně používat při prohlídce nebo třeba až doma.

7. Hrad Buchlov

Buchlov se řadí k nejstarším hradům v České republice. Jeho počátky se datují do 1. poloviny 13. století.

Navštívit zde můžete okruh pro děti s doprovodem. Děti provede průvodce v historickém kostýmu celkem 22 zastaveními od "lípy nevinny" přes černou kuchyni, hradní studnu, zbrojnici či barokní ložnici a sbírky Berchtoldů až po místnost s mumií a vyhlídkovou věž.

V červenci, srpnu a případně v době konání kulturních akcí v neděli na dětský okruh navazují malá divadelní představení – loutkové pohádky.

8. Zámek Mníšek pod Brdy

Mníšek pod Brdy leží asi 12 km jižně od okraje Prahy, v podhůří Brdské vrchoviny. Za první písemnou zmínku o zámku Mníšku pod Brdy lze považovat až zápis v zákoníku Karla IV. „Majestas Carolina“ z roku 1348.

Zámek nabízí velké množství prohlídek pro děti: Kouzelné sklepení s princeznou, Putování za zámeckými skřítky, Vyprávění pohádkové babičky, Pohádková prohlídka o zámeckých strašidýlkách, Čarodějnické prohlídky a další.

9. Hrad Kašperk

Královský hrad Kašperk je nejvýše položený královský hrad v Čechách. Byl postavený z příkazu římského císaře a českého krále Karla IV.. Nachází se v malebném koutu Šumavy u nedalekých, 3 km vzdálených, Kašperských Hor. 

Mimo jiné hrad nabízí interaktivní prohlídky pro děti ve věku 6 – 11 let Staň se rytířem nebo princeznou. Prohlídka hradu probíhá formou soutěží a plnění úkolů, je tématicky zaměřená na život v době rytířů a princezen.

 

Máte další tipy na dětské prohlídky hradů a zámků? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi pod článkem!

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

koliaska105, 30. 4. 2022, 16.40

Tyjo, super tipy. Mockrát díky. Já si myslím, že můžeme být velice rádi za to, že spousta českých hradů a zámků je v tak dobrém stavu. Je to známkou toho, že se o své památky opravdu dobře staráme. Myslím si ale, že nemalou zásluhu na tom má mimo jiné například i https://www.pamatkovyatelier.cz/

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.17

nádherné místa,určitě se tam zase podíváme

Witchie, 27. 8. 2019, 17.38

Nádherná krajina

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 6.22

Všechno jsou moc krásná místa

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 17.28

Na některých jsme ještě nebyli tak určitě využiji

Leňulka, 29. 7. 2019, 10.31

my chodíme s dcerou 3,5 roku i na klasické prohlídky, nemusí být dětská a baví jí to stejně letos jsme byly na hradech Pecka a Potštejn a na zámku Nové město nad Metují a dceru bavilo všechno

Bar.Ca., 26. 7. 2019, 7.06

Chystáme se s manželem do Dětenic. Známý nám vyprávěl zážitky z krčmy, tak se tam těšíme

nellys, 23. 7. 2019, 13.09

"Horší" když máte děti, které dětské prohlídky nebaví ono taky není dětská prohlídka jako dětská prohlídka. V Českém Ráji skoro na všech hradech a zámcích byla prohlídka určená pro děti. Většina byla pěkných. Ovšem prohlídkový okruh Pohádková půda na Starých hradech byl katastrofa. Ale naše děti hrady a zámky baví, takže chodíme na normální prohlídkové okruhy

Teryk92, 23. 7. 2019, 10.20

Dětenice a Loučeň jsou pěkný.

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 19. 7. 2019, 20.36

Na některých jsem byla ale spousta dalších by se našla 😂

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů