Myslíme na životní prostředí i ve vánočním období

zobrazeno 1626×

Vložil(a): Adrianita, 3. 12. 2021 14.34  (aktualizováno 16. 12. 2021 10.58)

Balící papír a další potřeby pro balení dárků, parafínové svíčky, různé obaly, dekorace, nechtěné dárky…. Vánoční období často není příliš nakloněné ekologii. My pro vás máme tipy, jak si užít vánoční období i s ohledem na naši přírodu a zdraví.

Výběr dárků a jejich balení

Vánoce se v posledních letech staly spíše konzumní záležitostí, nikdy však není pozdě zkusit to jinak. I dárek šetrný k přírodě může udělat radost. Chápu, že ne každého zaujme každý eko výrobek a nikomu to nelze nutit, přesto existuje už tolik bio obchodů i eshopů, kde si vybere opravdu každý. Nabídka je široká pro všechny - děti, muže, ženy, mladé i starší. Vybrat můžete nějaký startovací balíček, ať už na šetrné mytí nádobí, eko úklid, látkování miminka nebo sadu na nákup či balení svačin. Velké potěšení udělá i kosmetický balíček. Vyberte přírodní mýdlo, šampuk, konja houbičku, květinové vody, oleje, másla či váleček na obličej. Můžete využít již připravených balíčků nebo balíček nakombinovat sami. 

Jinému zase udělá radost balíček plný dobrot, kterým lze také podpořit ekologii i naše zdraví. Vybrat můžete třeba čaj, med, kávu apod. Tipy najdete i v našich starších článcích - Přírodní kosmetika nebo samá chemie?, Nebojte se plnit si své sny a datlové pokušení.

I balení dárků lze zvládnout ekologicky. Stačí použít papír z minulých let, použít recyklovaný hnědý papír, staré noviny, skladovat papírové výplně balíčků, dříve použité krabice, krabičky, sklenice. Místo lepící pásky použijte provázek. I takový balíček může být krásný, ba dokonce originální. Dětem jsem hnědý balící papír v minulých letech ozdobila různými obrázky, namalovala jsem třeba zajíčka a dolepila fousky a ocásek. Ostatní dárky jsem ozdobila malinkatou větvičkou jehličnanu. Lze použít i jiné přírodniny. V jednoduchosti je krása.

Jak na vánoční výzdobu a dekorace

Již několik let s dětmi používáme dekorace z minulých let. Spoustu dekorací jsme společně vyrobili sami, nebo ji děti donesly ze školy a školky. I výzdoba může být zcela z přírodnin. Minulý rok donesla dcera ze školy jablíčka zdobená hřebíčkem a já zavzpomínala na svá školní léta. Připravili jsme proto pár jablek a pomerančů ozdobenými voňavým hřebíčkem. Věnec na stůl či dveře připravíte ze šišek i kaštanů a vydrží vám i další rok. Pokud vyrábíte věnec z jehličí, využijte spadené stromy, tam vezmete i větvičku do vázičky. I dekorace na vánoční stůl může obsahovat šišku, jehličí nebo skořici.

K vánočním svátkům bezesporu patří i různé svíčky, které jsou nejčastěji z parafínu. Parafín je však ropný produkt a při spalování uvolňuje saze, toluen, benzen, oxid uhličitý a formaldehyd, tedy zdraví škodlivé látky. Raději sáhněte po svíčkách ze včelího nebo sójového vosku.

Vyrábíme ozdoby a dekorace

Navštivte naši Kreativní dílnu, kde najdete tipy i na různé vánoční ozdoby a dekorace nejen na Vánoce. Zkuste třeba ozdoby ze sody, ze šišek, případně ledové ozdoby. Vyrobit si můžete i vánočního skřítka, vločku, vánoční zápich nebo zlatý motýlkový řetěz.

A co vánoční stromeček?

Umělý stromeček, který vám slouží celá léta, je menší zlo než živý, který vyhodíte. Přesto jsou i šetrnější varianty. V posledních letech spoustu lidí pořizuje vánoční stromek v květináči, případně si můžete pronajmout stromek, který nemá poškozenou kořenovou soustavu.

Podobně jako existují různé varianty adventních kalendářů, i v případě vánočního stromu se fantazii meze nekladou. Připravit tak můžete stromek z žebříku či polic, větviček, stuhy, z knih, z palet, z dřevěných desek, z korkových špuntů, ze šišek. Stromek může být na zemi, komodě nebo na stěně.

Uklízíme ekologicky

Nezapomínejme ani na vánoční úklid, i zde se obejdeme bez zbytečné a škodlivé chemie. Ušetříte tak nejen své zdraví, ale i peněženku. Sáhnout můžete po základních surovinách, jako je ocet, jedlá soda, perkarbonát či mýdlo. Můžete se také pustit do výroby vlastních čističů nebo sáhnout po éterických olejích, případně si můžete koupit hotové eko čističe a další výrobky.

Prosinec je období velké konzumace citrusů, využijte slupky na výrobu vlastních voňavých čističů.

 

 

Máte milé maminky tipy na ekologické Vánoce?
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 10.25

líbí se mi myšlenka pronájmu stromku v kontejneru, když má dobré kořeny

Marie007, 31. 7. 2022, 20.30

Dobrý den, tak to já na životní prostředí myslím docela pečlivě. Opravdu se o ekologii zajímám. Například teď jsem chtěla kamarádce k narozeninám koupit krásnou květinu, kterou by ji kurýr dovezl do práce. Nebylo ale vůbec lehké najít zahradnictví, kde by se chovali ke květinám slušně. Nakonec jsem jedno květinářství našla tady: http://entuzio.cz/rozvoz-kvetin-ostrava/. Podařilo se mi tam poskládat květinu například s lučním kvítím a květinami rostoucími v Čr.

Ivulín, 19. 12. 2021, 23.33

Jo, tak to snad všichni víme, že už bychom se měli naučit býti trochu šetrnými k těm našim dárkům, ale je to prostě tak, jak to je no... Ono to s těmi dárky je trochu složitější no... Třeba se ale dožijeme doby, kdy se budeme tisknout na 3d tiskárně (třeba zde - https://sharplayers.cz/vyroba-pripravku/ ) krabičky a v těch si to darovat

patricia077

patricia077, 16. 12. 2021, 19.40

Svíčky ze včelího vosku mám ráda

L.janicka.l

L.janicka.l, 16. 12. 2021, 19.53

To i ja

patricia077

patricia077, 17. 12. 2021, 7.57

Jinak eko teda o vánocích moc nejsem 😰

L.janicka.l

L.janicka.l, 17. 12. 2021, 22.10

Ja jsem treba zrusila papir, a mam tasky co uzivam opakovane

patricia077

patricia077, 18. 12. 2021, 8.11

Jo to já taky i krabice

Teryk92, 16. 12. 2021, 13.18

Octem také občas uklízím.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů