Jak je těžké rozjet podnikání na mateřské?

zobrazeno 2599×

Vložil(a): KristinaS, 26. 11. 2019 15.07

Stále více žen se s narozením potomka rozhodne podnikat. Některé k tomu vede touha po finanční nezávislosti, jiné by rády zůstaly i s dítětem v “centru dění”, další mají prostě chuť vyzkoušet něco jiného. Některé v tom vidí možnost zajistit si zadní vrátka pro dobu, kdy se bude rozhodovat, zda se vrátit do původního zaměstnání. Stejně to měly i zakladatelky Datlového pokušení Andrea a Lucie.

Do podnikání se vrhají i ženy, které mateřskou a rodičovskou dovolenou vezmou jako životní restart, doplní si vzdělání, studují nové obory a nebo ty, které povýší své dosavadní koníčky na plnohodnotnou činnost a zdroj příjmů. 

Pokud se rozhodnete podnikat v době, kdy pobíráte peněžitý příspěvek v mateřství, nebo jste na rodičovské dovolené, bude podnikání bráno OSVČ vedlejší. Během prvního roku podnikání navíc nemusíte platit zálohy na pojistné. Ty Vás čekají až v dalších letech a platí se dle výše daňového základu. Pokud nedojde k překročení stanovené částky, neplatí se důchodové pojištění vůbec. Možná i proto se tolik žen rozhodne právě po dobu mateřské/rodičovské dovolené začít podnikat. Mají totiž možnost pomalu začít s výdělečnou činností a pokud v budoucnu zjistí, že je neuživí, v zásadě nic neztratí.

My jsme si pro Vás, jako inspiraci a pro dodání kuráže, připravily rozhovor s dvěma takovými ženami. Andrea a Lucie společně vybudovaly v roce 2018 firmu na výrobu zdravých bonbónů Datlové pokušení a úspěšně se rozrůstají.

Jak jste přišly na nápad začít podnikat se zdravými sladkostmi?

Jak máme popsáno v příběhu na našich internetových stránkách, vše se zrodilo z náhody. Jako dvě ženy na mateřské dovolené se zájmem o zdravé stravování jsme našim dětem chtěly dopřát jídlo nejen zdravé, ale i dobré. Lucka začala tvořit první datlové bonbóny, testované právě na nich a já se postarala o jejich uvedení na trh. V říjnu to byl rok, kdy jsme vyrazily na první zkušební jarmark v Třebíči a během dvou hodin bylo vyprodáno. V tak kladné ohlasy jsme ani nedoufaly. Bylo nám jasné, že takové dobroty nezůstanou v malé kuchyni, ale půjdou do světa.

Co bylo nejtěžší?

Nejtěžší byl asi první krok, rozhodnout se, dodat si vzájemně odvahu a říct si ,,Ano, jdeme do toho.“ Protože jsme dvě a každá jiná, vzájemně jsme se dokázaly podpořit a práci rozdělit tak, aby každá dělala to, co je jí blízké a ovládá nejlépe. Proto se nám rozjezd firmy i přes neskutečnou byrokracii a budování provozovny dařil dobře. Hned na začátku jsme si ale řekly, že rodina je pro nás na prvním místě. 

Rozjezd takové firmy určitě zabere spoustu času. Kdo vám pomáhá zvládnout práci a domácnost?

Od rodiny se nám dostává neskutečné podpory a tím chceme říct, že bez nich by naše firma určitě nemohla plnohodnotně fungovat a patří našim partnerům a babičkám velké díky. Bylo nespočet zakázek, které se musely udělat ze dne na den, pozvání na prodejní akce, které se nedají odmítnout a to by bez rodiny, která dokáže pomoct, pohlídat určitě nebylo možné zvládnout.

Jak se vám daří skloubit dohromady zaměstnání a mateřství?

Ze začátku se v nás prala myšlenka, jestli náhodou tím, že se začneme realizovat v době mateřské dovolené i jinde, nepřijdou kluci o maminku. Přece jen pro ně chceme všechny to nejlepší 😊 Byly jim téměř 3 roky, když jsme oficiálně odstartovaly Datlové pokušení a od té doby mají kluci doma spokojené, pracující maminky. A všechny víme, že spokojená máma znamená spokojené dítě.

Matěj začal v říjnu chodit do školky, což mi časově v práci velice pomohlo. Před tím ale nebyl problém, aby se mnou rozvezl zboží, připravil objednávku nebo pomohl vybalit na prodejní akci zboží, baví ho to do teď. Rády do procesu zapojíme děti, vždyť to díky nim všechno začalo. 

Lucka má chlapáky doma dva. Olivera 3,5 roku a malý datlový bonbonek Tobík má 8 měsíců a stává se velkým oblíbencem na jakémkoliv jarmarku, pro svou pořád dobrou náladu. Myslím, že důležitá je důvěra. Když se Lucka chystala na porod a užívala si nádherné chvíle po něm, věděla že se na mě může spolehnout a firma bude šlapat a já zase, když potřebuji pomoct v oblastech, které jí jsou bližší nebo strávit víc času s rodinou, vím, že bez problémů vše zařídí. 

Jaké máte plány do budoucna? 

Rády bychom rozšířily síť odběratelů za hranicemi okresu Vysočina, kde v tuto chvíli působíme nejvíce. I když naše zdravé mlsání putovalo už několikrát za hranice a vždy s kladnou odezvou 😊 Určitě nechceme usnout na vavřínech a chystáme pro naše mlsouny nové příchutě a dárkové balíčky.

Když jsme u těch příchutí, jak je vymýšlíte? 

Začínaly jsme s příchutí kokos, přidalo se perníkové koření, rum a čokoláda. Bylo před Vánoci tak to bylo spíš tématické, podle cukroví. Když se blížilo léto, začaly jsme zkoušet ovocné příchutě jako ananas, jablko se skořicí, hruška. Přidaly se i ořechy, ty nesmí chybět a poslední příchuť, která se stala velice oblíbenou je mango. Vždy, když se s Luckou vidíme tak si říkáme hele a co třeba rakytník, červená řepa, kurkuma, banán, semínka.... No nápadů by bylo, ale kde vzít ten čas. Kromě příchutí jsme naši nabídku dobrot rozšířily po pár měsících našeho fungování o datlové tyčinky a datlová lízátka, která děti naprosto milují.

Čeho byste chtěly dosáhnout?

Máme pocit, že za necelý rok našeho fungování se nám daří to, v co jsme na začátku ani nedoufaly. Proto bychom chtěly pokračovat dál se skromným přáním, aby naše datlové dobroty i nadále chutnaly, aby se vždy našli zákazníci, kteří se k nám budou rádi vracet a rozšiřovala se tak síť našich odběratelů nejen přes e-shop, ale i v kamenných obchodech. Stanovujeme si reálné cíle, které se nám daří plnit.

Je něco, co byste chtěly vzkázat našim čtenářkám? Nějaká rada, motto, něco co pomohlo vám s dodáním odvahy, tip, fígl?

Společnost je nakloněná a připravená na to, aby se ženy na mateřské mohly realizovat i v jiných oblastech a plnit své sny. Proto všem ženám chceme říct, že i sen se může stát skutečností a je to jen na vás, jak se svým životem naložíte, ale udělejte to tak, abyste byly spokojené.

 

Věřím, že se z Vysočiny Datlové pokušení brzy rozšíří napříč republikou a narozdíl od startu Vašeho podnikání, to nebude dílem náhody, ale díky tomu, jaké Vaše dobroty jsou. I když, přiznám se, že k nám se Vaše bonbóny poprvé dostaly náhodou. Přivezla je kamarádka z Vysočiny dětem a společně jsme jim je snědly, než vstaly. Byl to nějaký ochutnávkový balíček a nešlo přestat, aniž bychom věděly, jaké jsou všechny příchutě. Děkuju vám oběma za rozhovor a přeju mnoho úspěchů! 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Radkamracek588, 3. 3. 2024, 19.19

Je to rozhodně výzva, ale s trochou plánování a odhodláním to je možné. Já jsem se rozhodla na mateřské začít podnikat, a na internetových stránkách https://webmailshop.eu/ jsem si objednala firmu, která se postarala o vylepšení viditelnosti mého webu. Díky jejich profesionalitě se mi zvedla návštěvnost a všechno šlape jako hodinky.

lucie25987, 11. 9. 2023, 5.42

Je to hodně těžké, ale dá se to zvládnout. Já jsem na to ale nebyla sama. Manžel a celá rodina mě maximálně podporovali a teď mě tak trochu donutili, abych využila možnosti virtuální asistentky u kvalitneseo.cz/ , která bude mít na starost administrativu, copywriting atd. takže já budu mít snad trochu víc volna a času na rodinu .

vranovahan, 30. 8. 2023, 0.50

Jak už tu některé z vás psaly, hodně záleží v čem chcete podnikat. Sama jsem si ale také své podnikání rozjížděla právě na mateřské. Všechno jsem si zařizovala sama a bylo to docela náročné. Hlavně teda časově. Dnes už naopak takovéto rutinní činnosti outsourcuji. Jednou z takových činností je například akvizice klientů. Právě o to se mi teď starají https://www.axxel.cz/Akvizice-klientu-pro-vase-podnikani/

milujici.teticka36, 14. 11. 2022, 8.56

Záleží na tom, o jakém podnikání se tu bavíme. Pokud je to něco, co se dá dělat jen při mateřské, tak asi ok. Ale pokud je to něco většího, tak už je to fakt práce na plný úvazek a v mateřské dovolené se pořádně zapotíte. A to nemluvím o tom, že třeba potřebujete ochranné známky , které zařídíte přes https://www.macekandpartners.cz/cs/nase-sluzby/ochranne-znamky , aby vám pak někdo neookopíroval užitné vzory. No, přemýšlejte pořádně. Snad jsem poradila.

andrea14, 28. 9. 2022, 21.05

Z mého úhlu pohledu se jedná o opravdu náročný úkol rozjet si nějaké podnikání na mateřské převážně ze strany kapitálu. Peněžitá pomoc na mateřské od státu totiž myslí zřejmě jen na základní potřeby pro dítě. Já jsem měla to štěstí, že jsem měla nemovitost, ze které se mi podařilo vybudovat úspěšný hotel. Používáme kvalitní produkty pro hosty (například od https://www.caretrade.cz/ ) a celkově dbáme hlavně na péči o zákazníka a to se nám vyplácí

Jana Novotná, 4. 8. 2022, 14.55

Já jsem začala podnikat také na mateřské a bylo to docela velké dobrodružství, jelikož to byl velký risk, ale manžel mi důvěřoval a pomáhal. Podařilo se mi založit e-shop, na kterém jsem začala prodávat různé produkty, a tak bylo nutné najít skladové prostory. Bohužel nikde nebyly žádné volné, a tak mi manžel sehnal kontakt na https://halyjabor.cz/, kde prodávají plachtové haly.

novaklen, 26. 8. 2022, 10.56

Jak má člověk podporu rodiny, tak je to super. To určitě v začátcích pomůže. Já si také podnikání rozjela hned po mateřské. Teď mám s.r.o. ale bohužel na mě začíná doléhat současná krize a nevím jestli své zaměstnance nebudu muset brzy propustit a jestli pak nebude následovat likvidace s.r.o. viz https://www.konecpodnikani.cz/ Doufám, že to takto neskončí, ale poslední dobou tomu vše nasvědčuje. Vám se snad ve vašem podnikání daří lépe.

milujici.teticka36, 20. 7. 2022, 11.54

Ze své zkušenosti říkám, že to jde, ale není to jednoduché. Ostatně které podnikání je jednoduché. Jen tady počítejte s tím, že musíte oddělit roli rodičky a matky a roli podnikatelky. Podnikat s dítětem na klíně zkrátka dost dobře nejde. Takže vás čeká spousta ponocování. Ale zase na druhou stranu se to vyplatí a dá vám to super základ a odolnost pro jednání s klienty. Já začínala na mateřské a za dva roky se dostala tak nahoru, že jsem si nechala udělat návrh pracovny na míru od https://www.casamoderna.cz/ abych se odměnila

koliaska105, 13. 7. 2022, 17.05

Holky jak to děláte s účetnictvím? Platíte si nějakou účetní nebo si vedení účetnictví zařizujete samy? Já právě měla účetní, ale nedávno s touto prací skončila, tak teď hledám novou a říkám si jestli bych to nezvládla i sama. Dívala jsem se už i na nějaká školení pro účetní, viz https://www.vox.cz/kategorie/kurzy-a-seminare/danove-a-ucetni-kurzy/ a myslím si, že něco takového by mi určitě mohlo pomoct.

lenicka.pisnicka.93, 6. 4. 2022, 8.16

Začátky jsou nejtěžší a pak je to taky těžký. Podnikání je běh na dlouhou trať, ale na druhou stranu bych tu svobodu v tom, že jsem si sama vlastním pánem (jasně, většinou), nikdy nevyměnila za "krysí závod" v práci. Jen si člověk musí uvědomit, že ne všechno zvládne sám. Takže třeba texty na webu a copywriting mi dělá agentura z https://kvalitneseo.cz/copywriting/ Ono je dobré vědět, kde má člověk svoje limity a než dělat něco polovičatě, tak se radši soustředím na podnikání a obchod.

naseivanka, 18. 10. 2021, 16.12

Až tak těžké to holky není. Tím, že sedíme doma na zadku a čekáme, než se naše dítě uráčí vylézt na svět, tak mám hrozně moc volného času. Ten můžeme věnovat třeba studiem cizích jazyků a nebo si přečíst nějaké informace o založení s.r.o. Já bych určitě nedávala několik tisíc korun http://www.sidlofirmypraha5.cz/sluzby/zalozeni-firmy za to, že udělají pár podpisů na úřadě. Od toho mám čas na mateřské ne?

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů