Mýty a fakta o holení

zobrazeno 8188×

Vložil(a): petrao, 3. 12. 2017 21.29

Holení bývá jedním z nejrychlejších a nejčastějších způsobů, jak se zbavit chloupků. Okolo holení ale koluje spousta mýtů. Je pravda, že čím častěji se holíte, tím silnější a tvrdší chloupky vám narostou? Čím dřív se dívky začnou holit, tím rychleji chloupky porostou? Je účinější holení proti směru růstu? S mýdlem, nebo jen vodou? Je lepší přitlačit? A co holení opálené kůže? Jaký způsob odstranění chloupků zvolit? A jak to mají muži?

Na našem webu se věnujeme snad úplně všemu, co nás během dne s dětmi potká. Kojení, přebalování, hraní, krmení, uspávání, učení, výchova, vztahy, puberta... ale je dobré se věnovat také sama sobě. V diskuzi Jak o sebe pečujete? Co sama sobě dopřáváte? jsme se shodly, že je potřeba věnovat si více času. Proto je tento článek hlavně pro nás, dámy, a vezmeme to pěkně zostra – a to doslova!

Ačkoli se objevil trend, že přirozenost se nosí a mnohé zahraniční hvězdy se chlubí zarostlým podpažím, v našich končinách se tím zatím moc neřídíme. Chloupky jsou tabu nejen v podpaží a na nohou, ale bývají zcela nežádoucí i v tříslech či obličeji. Podle statistik si chloupky na těle pravidelně odstraňuje až 70% všech žen v Evropě. Odlišují se jen ve volbě způsobu odstranění chloupků. Každé ženě totiž vyhovuje zcela jiný způsob epilace či depilace.

Žiletka přejíždí přímo po pokožce a dodá jí pocit čistoty a hladkosti. Krémy a gely, používané při ručním holení, pokožku zklidňují a snižují nebezpečí zarůstání chloupků. Na druhé straně jsou však elektrické holicí strojky mimořádně mobilní a můžete je použít kdekoli. Holicím strojkem se nikdy nepořežete a oholíte se rychle. 

Moderní epilátory pak obsahují i nástavce pro epilaci citlivých oblastí, klasické holení, čištění obličeje, peeling těla či nástavce na obrušování ztvrdlé kůže na nohách. Možná jste si myslely, že co se týče důkladnosti oholení, ruční holení nic nepředčí. Některé epilátory však disponují LED světlem pro lepší zachycení veškerých chloupků, i těch miniaturních. O zkušenostech našich maminek si můžete přečíst v diskuzi Holení.

Ať už máte raději holící strojek, žiletku nebo epilátor, určitě jste se setkala s mnoha mýty, kterými je odstraňování chloupků opředeno.

Holení a ženy

Čím dřív tím líp. Nebo hůř?

Tvrzení, že s prvním oholením se růst chloupků odstartuje, je stejně klamné jako opačný případ, že čím dříve s holením začneme, tím dříve se chloupků nadobro zbavíme. Množství chloupků je dáno geneticky. První mýtus může být způsobený faktem, že v období puberty se opravdu růst ochlupení zrychlí, a to nejen na místech, kde se obvykle holíme. Prostě se z nás stávají (staly) ženy se vším všudy. Chloupky se ani nestanou silnějšími a tvrdšími, což je nejčastější obava. Tvrdé a tuhé se pouze zdají díky své krátkosti. Po dosažení délky zhruba 1 cm dostávají opět původní podobu. Takže se bez obav můžete holit každý den.

Oholím si opálení?

Holením odstraníme odumřelé kožní buňky, ne sice tak pečlivě jako peelingem (asi 36 %), ale i tak je oholená pokožka lesklá a hebká. Opálení ale zůstává, záření totiž proniká do hlubší vrstvy kůže. Nezapomeňte také po holení použít pečující krém. Šikovné epilátory mají dokonce nástavce pro peeling, tak můžete dovést svoji wellness proceduru k dokonalosti.

{{:pr:}}

Holení se proti směru růstu chloupků je účinnější

To je mýtus. Pokud se holíte proti směru růstu, je větší pravděpodobnost, že se říznete a poškodíte si pokožku. Zároveň vám chloupky mohou častěji zarůstat a mohou se také objevit červená zarudlá místa.  Rozhodně se holte po směru růstu chloupků.

Večer ve vaně?

Mnohé z nás mají chvilku pro sebe, opravdu až když děti usnou. Jestli ale chcete být krásná do plavek, rozhodně se oholte ráno. Na konci dne je totiž kůže více citlivá a riziko zranění je vyšší. Naopak ráno, po vydatném spánku (nebojte, určitě se čas od času dostaví), je pokožka svěží a připravena na úpravy. Nejlépe po horké sprše. Pokud však začínáte s epilátorem, doporučuji se holit na noc, pokožka vám může zčervenat.

Voda při holení stačí

Voda rozhodně nestačí! Žiletky musí po pokožce klouzat, abyste se nezranila. Pěna či krém zároveň narovnají chloupky a holení tak bude jednodušší. Pokud nechcete být zahlcena dalšími přípravky na holení, najdete na trhu holítka s gelovými proužky. Moderní epilátory už také nabízejí mokrou, šetrnější variantu se zvlhčující pěnou.

Jenom v létě?

Holit bychom se měly po celý rok, nejen z estetického důvodu, ale i ze zdravotního. Musím ale upřesnit, že v tomto případě záleží na části těla. Chloupky na intimních partiích naše tělo chrání před jakýmkoliv poškozením, které může během sexu nastat, jako je například nepříjemně odření nebo přenos infekcí. Na druhou stranu chloupky v podpaždí zadržují pach vznikající při pocení. Takže záleží na vašich preferencích.

Pořádně přitlačit

Pokud na holítko či epilátor moc tlačíte, rozhodně nedosáhnete lepšího výsledku. Naopak se můžete poranit. Starší žiletku tedy raději vyměňte za novou a jděte na to zlehka.

Den předem?

Možná jste slyšeli, že když se chystáme na nějakou akci, kde chceme předvést hladké nožky, je vhodnější oholit se den předem. Ano, pokud máte citlivou pokožku, je jistější oholit se s předstihem. Rozhodně použijte zvlhčující pěnu a krém po holení.

Holení a muži

Nástrojů, kterými se muži v dnešní době holí, je celá řada: od klasických žiletek, přes holící strojky až po nové depilační pásky pro muže. Klasické žiletky mohou být jedno - až pětibřitvé. Elektrické holící strojky zase bezdrátové nebo drátové a je možné se s nimi holit nasucho i na namokro. Záleží na osobních preferencích a také na tom, zda chce být muž hladce oholen nebo nosit strniště.

{{:pr:}}

Mokré holení (holení „po staru“) je doménou gentlemanů a nevymřelo ani v době jednorázových holítek. Jedná se o tradiční způsob holení, ba dokonce rituál holení vousů za pomoci holicího mýdla, kvalitní štětky na holení a dokonale ostré břitvy. Při správném postupu je možné tímto způsobem dosáhnout dokonale hladkých tváří.

Pokožka je nejcitlivější ráno, proto by se muži měli holit nejlépe večer, kdy pokožka dostane i čas se přes noc zregenerovat.

Pro růst vousů u mužů platí to stejné, co pro růst chloupků u nás, žen. Tedy, že je podmíněn genetickou výbavou, a to jak hustý nebo tvrdý porost muži naroste neovlivní četností holení.

 

Závěrem přidávám ještě pár faktů, která mohou být pro někoho (třeba pro mě) novinkou. Věděli jste, že…

  • Chloupky v podpaží rostou v různých směrech? Žádá si tedy nadstandartní péči, i z toho důvodu, že růst je zde rychlejší a frekvence holení tedy častější
  • Chloupky šediví jako vlasy?
  • Již v době 4000 – 3000 př.n.l. si ženy odstraňovaly chloupky za pomocí depilačních směsí, které obsahovaly kombinace nebezpečných látek, jako byl arsenik či nehašené vápno?
  • Průměrný člověk má na svém těle 615 chloupků na metr čtvereční?
  • Staří Egypťané si oholili obočí ve znamení zármutku po úmrtí své kočky?
  • První jednorázové holítko bylo použito v roce 1895?           

Napadají vás nějaké další mýty, které jsou spojené s holením? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

 

Zdroje: volný překlad z webů: https://www.womenshealth.com.au, http://www.schick.com                                                                                    

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

používám žiletku a holou vodu :-D

naseivanka, 14. 10. 2020, 22.20

Dříve jsem na holení používala žiletku, ale po určité negativní zkušenosti dávám přednost strojkům. Stejně tak jsem si celou dobu myslela, že běžné krémy si na moji pleť vystačí. Po vyzkoušení tělových krémů z přírodního e-shopu https://www.greenmat.cz ale už nemohu sáhnout po těch obyčejných.

michaelanavrc, 19. 6. 2018, 15.24

Ziletky nenavidim, kupuju od veetu penu na holeni a nasledne setru sterkou, spokojenost. Objednavam z notina za dobrou cenu.

kamila.336, 26. 6. 2018, 9.53

Jee to chci uz dlouho vyzkouset, jestli s tim mate dobre zkusenosti tak to objednam. Jak dlouho se to prosim nechava ta pena na tech nohach nez se to setre? dekuji

michaelanavrc, 27. 6. 2018, 15.51

JA jsem nechavala 10 minut, protoze mam docela tvrde chloupky, ale muzete to nechat i kratsi dobu pusobit. Jasne objednejte vyjde to i s cenou moc dobre.

kamila.336, 9. 7. 2018, 14.33

Super diky moc urcite to teda objednam a vyzkousim

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 17.50

Spousta zajímavých informací

V007A, 27. 2. 2018, 9.54

Namydlim a prejedu žiletkou a hotovo.

zuzkagodarova, 20. 2. 2018, 15.37

zaujimave

rodinka

rodinka, 26. 12. 2017, 22.27

Zajimave, některé věci jsem nevěděla

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 15. 12. 2017, 5.51

Teď je zima tak to holení tak neprožívám jako v létě 😁

Kikinka30, 14. 12. 2017, 19.56

Porad se ucim,ale uz to delam dobre,jupii jou

Leňulka, 13. 12. 2017, 12.56

no vida, to, že to má i zdravotní stránku to vím, to už mi kdysi říkal gynekolog. Kdyby bylo moderní se neholit tak kolik z vás se neoholí?

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů