Odsávačka mateřského mléka - nezbytnost nebo zbytečnost?

zobrazeno 4125×

Vložil(a): Adrianita, 16. 12. 2018 18.18

Je odsávačka mateřského mléka nezbytnou součástí výbavy budoucí maminky nebo je to zbytečnost? Kdy je odsávačka opravdu nutnost a kdy může novopečené mamince hodně usnadnit kojení? Podle čeho odsávačku vybírat?

Odsávačka mateřského mléka je pro mnoho maminek velmi dobrý pomocník. Některé z maminek ji však nikdy nevyužijí. Není nutné si ji pořizovat již v těhotenství, ale dle okolností až po porodu. Pokud budete odsávačku potřebovat již v porodnici, můžete si ji tam přímo zapůjčit, případně navštívit nemocniční lékárnu. 

Kdy a jak často odsávat mléko?

Odsávačka mateřského mléka je výborným pomocníkem nejen k nastartování laktace. Hodí se také, pokud u vás dojde k zánětu prsu neboli mastitidě, plánujete krátké odloučení od dítěte (zkouška, práce, káva s kamarádkou,…), pokud nemůžete kojit (léky, operace,…), nebo zkrátka jen k uvolnění přeplněných prsou. 

Kojení je přirozené a to nejlepší pro vaše miminko. Přesto není samozřejmé, jak si některé maminky představují. Pokud máte problém s rozjetím laktace, je odsávačka vhodná. Mléko, které odsajete, můžete nabídnout miminku, ale není to nutné. Čím více mléka odsajete, tím více mléka se bude tvořit. Buďte trpělivá, často miminko přikládejte k oběma prsům. Odsávačku můžete použít hned poté, anebo klidně zároveň při kojení. Zcela záleží na vás, co je vám příjemnější. 

Odsávání vám pomůže rozjet laktaci i v době, kdy nemůžete své miminko přikládat k prsu a kojit. Často to může být z důvodu předčasného porodu, kdy miminko není ještě zcela vyvinuté, nebo je dítě z důvodu žloutenky v inkubátoru. Jak pečovat o předčasně narozené miminko se dozvíte v článku Péče o předčasně narozené dítě.

Odsávejte tak často, jak jen můžete - doporučuje se při každém kojení, a to i v noci. Mléko se totiž tvoří podle potřeby, a pokud nebudete odsávat většinu mléka, tělo ho bude vyrábět méně a méně. Pokud dítě není schopno přisát se k prsu nebo to z nějakého důvodu není možné, odsávejte, dokud mateřské mléko teče. Tzv. přední mléko má totiž jiné složení než zadní mléko a oboje je nutričně cenné pro zdravý vývoj miminka.

Jakou zvolit odsávačku?

Odstříkávat mléko je možné v zásadě dvěma způsoby:

  • ručně bez použití odsávačky - jedná se však o způsob nepohodlný a zdlouhavý. Pokud ale potřebujete jen odstříkat mléko do úlevy v případě přeplnění prsou, je tento způsob dostačující.
  • pomocí odsávačky

Na trhu existují 2 typy odsávaček: manuální a elektrická. Manuální odsávačka mléka je levnější a o něco pracnější verze. Je vhodná především pro maminky, které s laktací – tvorbou mléka – nemají žádný problém a potřebují jen občas uvolnit před kojením prsa nebo po kojení prsa dobře vyprázdnit. Je těžké se zorientovat v takovém množství značek, jaké dnešní trh nabízí. V případě manuální odsávačky sáhněte po pákové dvoufázové odsávačce, která napodobuje skutečný průběh kojení.

V případě, že potřebujete mléko odsávat více než třikrát denně, rozhodně investujte do elektrické odsávačky. Nejúčinnější elektrické varianty disponují dvěma fázemi - stimulační pro tvoření mléka, a odsávací, kdy se odsává samotné mléko. V elektrické variantě existují odsávačky, které umožňují současné odsávání z obou prsů, což je vhodné zejména pro maminky dvojčátek.

{{:pr:}}

Při nákupu odsávačky zvažte i další příslušenství. Jednotlivé značky nabízejí startovací sety i s lahvičkami a dalšími doplňky.  Některé pojišťovny vám dokonce na odsávačku mateřského mléka přispějí.

Doporučujeme zakoupit novou odsávačku mléka. Přece jen se jedná o intimní pomůcku, mléko navíc podáváte vašemu dítěti. Použitou odsávačkou riskujete přenos infekce či jiných obtíží. Nikdy nevíte, jakým způsobem bylo s odsávačkou nakládáno a kolik maminek ji již používalo. Vhodnější variantou je půjčit si odsávačku u některé ze zápůjčních stanic, kde si každá maminka k přístroji zakoupí svůj vlastní odsávací set, který ji zůstane.

Kojení zdar!

Při jakékoliv potíži s kojením by mamince měl být nápomocen personál v nemocnici. Bohužel se stále setkáváme s tím, že tomu je často naopak. Spousta zdravotních sester „jede“ ve starých zajetých kolejích a místo, aby mamince pomohly s kojením, někdy jim spíše uškodí. Proto i v případě kojení spoléhejte samy na sebe a své dítě. Kojte dle potřeby dítěte, vyzkoušejte více kojících poloh, nechte si miminko u sebe na pokoji a trvejte na tom, aby vám jej nikam bez vašeho svolení neodváželi. Ani první noc, která je stěžejní pro sžití se s miminkem a rozjezd laktace. Pokud potřebujete z jakéhokoliv důvodu odsávat mléko, požádejte sestřičky o zapůjčení odsávačky. Není nutné podávat miminku žádný dokrm, než se laktace rozjede, raději miminko více přikládejte k prsu. Kojení může zkazit i dudlík, pití z láhve či prsní kloboučky. Proto se se sestrou nebo laktační poradkyní poraďte s čímkoliv ohledně kojení – špatná technika sání, polohy při kojení, poranění bradavek, odsávání apod.

Potřebovala jste v době kojení odsávačku mléka a proč? Jakou jste volila? Podělte se s ostatními maminkami o vaše zkušenosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 15.54

odsávačku jsem nikdy nepoužívala

Witchie, 31. 8. 2019, 11.37

Mně moc pomohla, bez ní bych asi nekojila vůbec

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 19.06

Mám ji, ale používám minimálně většinou odstrikavam ručně

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 13.47

Rozhodně mi k srdci nepřirostla a vůbec mi to s ní nešlo

Ivana.78, 3. 2. 2019, 12.55

Dcera měla žloutenku,tak se nechtěla přisát.Asi po dvou dnech mi v porodnici půjčili odsávačku a učili mě krmit lahvičkou místo toho,aby mi pomohli s kojením.Měla jsem manuální, párkrát jsem ji použila a potom jen odstříkávala,bylo to rychlejší a účinnější.

Monuli, 22. 1. 2019, 21.53

Měla jsem manuální,byla super.

jitka46

jitka46, 20. 1. 2019, 22.11

Kamarádka, která žije v Americe, se bez ní neobejde, prý to tam tak mají všechny maminky.

Fuga

Fuga, 18. 1. 2019, 20.30

měla jsem, využila párkrát , a pak se jí horko těžko zbavovala

marketa_1

marketa_1, 7. 1. 2019, 8.49

Mám elektrickou po první dcerce a využila jsem ji s ní snad dvakrát, aby mohla být u babičky, ale nechtěla vzít lahvičku vůbec do pusy, takže jedině kojení bez pomoci odsávačky

Teryk92, 3. 1. 2019, 1.30

Museli jsme také pořídit - ještě při cestě z porodnice. U nás byl problém s přisátím, takže jsme mlíčko pak malému dávali stříkačkou po prstu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů