Mastitida - nejčastější příčina předčasného ukončení kojení

zobrazeno 13026×

Vložil(a): NikolaJ, 12. 3. 2017 22.04

Kojení je důležité pro zdravý vývoj dítěte a jeho imunity, současně vytváří také důležitou vazbu mezi matkou a dítětem. Existují však rizikové faktory, které mohou způsobit předčasné ukončení kojení. Patří k nim především zánět prsu, nebo-li mastitida. Jak ji bezpečně poznáte a jak jí lze předejít?

Co je to mastitida a jaké jsou její typy?

Mastitida, nebo-li zánět prsu, se vyskytuje převážně u kojících maminek obvykle 3. týden po porodu. Vyskytnout se ale může také kdykoliv během kojení. K zánětu prsu může též dojít například v důsledku hormonální dysbalance i dalších faktorů a je třeba podrobně vyšetřit štítnou žlázu a vyloučit hyperprolaktinémii.

Je však nutné upozornit, že mastitida se poměrně často zaměňuje s retencí mléka (ucpáním mlékovodu), který je v šestinedělí výrazně častější než mastitida.

Existují tyto typy mastitidy:

  1. Subklinická mastitida - je provázená snížením mlékotoku či vznikem zatvrdlin. S těmito potížemi se setká na začátku kojení skoro každá žena a nepatří mezi vážné komplikace.
  2. Subakutní mastitida -  je provázena snížením mlékotoku, vznikem zatvrdlin a navíc bolestí či řezáním v prsu. Tento stav je závažnější. Je třeba dát pozor, aby nedošlo k výraznému zvýšení teploty a propuknutí zánětu se všemi jeho příznaky.
  3. Akutní mastitida - je provázená snížením mlékotoku, vznikem zatvrdlin, zarudnutím, otokem, horkostí prsu, únavou, nechutenstvím, vysokou horečkou či tvorbou abscesů. Tato forma je nejzávažnější a její léčbu by měl volit lékař.

Příčiny mastitidy

Mezi nejčastější příčiny zánětu prsu patří:

  • nerovnováha mezi přirozeně přítomnými mikroorganismy žijícími v mateřském mléce a jejich přemnožení, např. staphylococcus aureus;
  • infekce, která se dostane do mlékovodu nebo mléčné žlázy trhlinkou na bradavce
  • únava, vyčerpání, stres či nemoc ženy;
  • nedostatečné vyprazdňování prsu, např. při špatné technice kojení nebo omezování kojení;
  • dlouhé pauzy mezi kojením, např. v době, kdy se u dítěte prodlužuje noční spánek.

Jak mastitidě předejít?

Riziko mastitidy je možné snížit. Důležitá je především správná technika kojení, prodyšné oblečení, i střídání prsou při kojení. Rovnováhu mezi přirozeně se vyskytujícími mikroorganismy žijícími v mateřském mléce zajišťují i tzv. laktobacily. Jedním z těchto laktobacilů je kmen Lactobacillus fermentum Lc40, který pomáhá udržovat rovnováhu mezi mikroorganismy.

{{:pr:}}

Léčba mastitidy

Mezi příznaky mastitidy patří horečka, bolest, zarudnutí a zatvrdnutí prsu. Pokud příznaky mastitidy ustupují v průběhu 8-12 hodin od vzniku, není důvod začít užívat antibiotika. Příznaky by měly postupně mizet, a úplně se vytratit v příštích 2-5 dnech. Horečka by měla klesnout do 24 hodin, bolest by pak měla ustoupit do 24 až 48 hodin. Zatvrdnutí prsu by mělo polevit během několika následujících dní. Zarudnutí však může přetrvávat týden i déle. Pokud se stav nezačne zlepšovat, navštivte lékaře.

Máte-li příznaky déle než 24 hodin, měla byste navštívit lékaře, který vám předepíše antibiotika, která budou účinná na Staphylococcus aureus, což je nejčastější původce mastitidy. Během užívaní těchto léků můžete kojit, je to pro léčbu vhodné. Pokud však pro bolest kojit nemůžete, tak alespoň odstříkávejte mléko a kojit začněte hned, jakmile to bude možné. Pokračovat v kojení pomáhá rychleji vyléčit mastitidu a pro dítě to není nijak nebezpečné.

Při léčbě mastitidy vám pomůže také teplo - láhev s horkou vodou nebo nahřívací polštářek aplikovaný na postižené místo. Hodně odpočívejte. Od bolesti vám pomohou běžně dostupné léky.

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • absces

    dutina vzniklá zničením tkáně, obvykle způsobeným infekcí, jež je vyplněná hnisem, a obklopená zanícenou tkání

  • hyperprolaktinémie

    zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi

  • retence mléka

    ucpání mlékovodu

  • staphylococcus aureus

    zlatý stafylokok; grampozitivní bakterie patřící do rodu stafylokoků

Diskuze k této stránce (78 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 28. 6. 2021, 19.48

Zánět jsem měla jednou, to bylo nejstarší dcerce asi rok a půl. Naštěstí podchycen a zaléčen včas. Důvod pro ukončení kojení to pro mne určitě nebyl.

zatím se nám to vyhýbá obloukem,snad bude nadále,chci ještě delší dobu kojit

Monuli, 8. 8. 2018, 9.55

Hodně nepříjemné,nechci zažít znova

Žofinka

Žofinka, 13. 6. 2018, 17.59

Tak toto se nám vyhnulo

Aliisha

Aliisha, 5. 2. 2018, 13.17

Zánět jsem naštěstí neměla. Znám ale hodně maminek, které zánět měly. Já měla mléka strašně málo.

vendy.z, 15. 12. 2017, 13.42

naštěstí mě nepotkalo

editak, 15. 12. 2017, 9.52

měla jsem štěstí a tyto problémy jsem (zatím) neměla!

mckvak, 4. 7. 2017, 7.06

Pekne popsany clanek

martinazab, 30. 5. 2017, 15.55

Pri prvom som mala az 3x. Dufam ze teraz sa jej vyhneme

baru86

baru86, 25. 3. 2017, 12.45

Také jsem si vyzkoušela, jak málo stačí stresu nebo jen nepohody, aby přišly podobné problémy s kojením...klid je opravdu velmi důležitý.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů