Co si sbalit do porodnice?

zobrazeno 14756×

Vložil(a): Adrianita, 27. 8. 2015 12.31  (aktualizováno 25. 10. 2017 0.31)

Pokud jste ve třetím trimestru těhotenství, měla by jste začít s přípravou tašky do porodnice. Nevíte, co vše je nutné, co budete potřebovat vy, co vaše miminko, nebo zda vám něco poskytnou v porodnici? A kde potřeby nakoupit, v drogerii, lékárně nebo na internetu? Co naopak budete potřebovat až později nebo vůbec? Se vším vám poradíme!

Jakmile vám praskne plodová voda nebo přijdou kontrakce, budete mít již na starosti jiné věci, než balení věcí do porodnice. Je dobré si nejprve napsat seznam, pak si začít balit věci. S balením neotálejte, doporučujeme začít mezi 35. - 36. týdnem těhotenství. Některé zdroje doporučují sbalit si 3 tašky, jiné zas rozdělit si velikou tašku na 3 oddíly. Mně osobně stačila 1 velká taška a kabelka s doklady a dalšími běžnými věcmi. Pravdou je, že si musíte připravit věci k porodu, na oddělení šestinedělí a nakonec na odjezd z porodnice. Ve vámi vybrané porodnici vám jistě seznam potřeb poskytnou, ale je dobré znát i zkušenosti maminek. Jak se dále připravit na porod čtěte v našem článku Lze se připravit na porod? Jak bojovat s bolestmi?

Nejprve si udělejte seznam

Ještě než začnete balit, v klidu si sedněte a sepište si seznam důležitých věcí. Zpravidla ho také najdete na stránkách vámi zvolené porodnice, případně na předporodním kurzu dané porodnice. Seznamy jednotlivých porodnic se drobně mohou lišit, ale základní seznam potřebných věcí, které se doporučuje sbalit si do pohotovostního zavazadla k porodu bude zhruba stejný. Zjistěte si také, co vám daná porodnice poskytne. Jsou porodnice, kde dostanete i pleny pro miminko a další věci. Jinde si musíte vzít spoustu věcí z domu.

Budete potřebovat výbavu nejen pro sebe, ale také pro miminko. Nejprve si musíte zabalit věci, které mohou ležet v tašce i několik týdnů (vložky, hygienické potřeby). Na seznam si přidejte také věci, které budete muset přidat na poslední chvíli (doklady, telefon, svačina). Je opravdu dobré mít vše pěkně nachystané, protože jakmile se přiblíží porod, nebudete už schopná příliš reálně uvažovat. Na druhou stranu i balení na poslední chvíli se zdá hravě zvládnout. Dcerka se narodila 9 dnů před termínem porodu a já mezi kontrakcemi dobalovala zbytek věcí do tašky. Balení však trvalo celkem dlouho. Dokonce jsem těsně před odjezdem do porodnice od pošťáka přebírala kojicí podprsenky.

Zároveň myslete také na potřeby pro své nenarozené děťátko. Předem se informujte, zda oblečení a hygienické produkty pro dítě dostanete, nebo si je máte přinést sama.

Doporučujeme, aby základní pohotovostní zavazadlo k porodu neobsahovalo žádné zbytečné věci. V nemocnicích obvykle mají omezené prostory a proto je lepší, když si k porodu sbalíte jen to nejdůležitější a vše, co budete potřebovat pro další pobyt v nemocnici pro sebe a pro miminko, vám přinese až po porodu někdo z rodiny. Z toho vyplývá, že kromě zavazadla k porodu je třeba sbalit ještě další zavazadla – věci pro vás po porodu a věci pro miminko. Doporučujeme připravit také speciální zásilku věcí připravených pro odchod z porodnice. Věci k odchodu z porodnice vám partner nebo někdo z rodiny může dovézt až v den odjezdu.

Co si zabalit předem?

K porodu:

  • Pokud můžete mít své košile, sbalte si alespoň dvě pohodlné noční košile, ideálně volné, bavlněné s knoflíčky (kvůli kojení), dva ručníky, župan. Ve většině porodnic přidělují pacientkám ústavní noční košile i župan, ale je lepší mít pro jistotu i vlastní. V porodnici, kde jsem rodila z hygienických důvodů nebylo možné mít své košile. Nejen u porodu, ale ani na oddělení šestinedělí. A je pravda, že jsem jich spotřebovala spoustu.

  • Dostatek jídla a tekutin. V porodnici budete mít k dispozici kojicí čaj. Rodičky často mají potřebu pít, jídlo je třeba v případě hladu nebo pro doprovod.

  • Přezůvky – opět pohodlné, ideálně gumové, které můžete vzít také do sprchy. Sprcha vám uleví od porodních bolestí a jistě ji nejednou využijete.

  • Toaletní papír a mýdlo, pokud tyto potřeby porodnice neposkytne.

  • Porodní plán, pokud jste si ho sepsala. Pokud byste chtěla a nevíte, jak na to, přečtěte si článek Porodní plán či přání.

  • Aromalampu, masážní oleje, relaxační hudbu či jiné pomůcky, které byste ráda měla u porodu.

Co budete potřebovat na oddělení šestinedělí

Potřeby z lékárny doporučuji pořídit opravdu s předstihem, ideálně online, kde jsou ceny výhodnější. Mně spoustu věcí přinesla má maminka, která pracuje s hygienickými potřebami, tak jsem to měla jednodušší. Nezbytné potřeby jsou:

  • Vložky z buničiny, které mají silnou absorpční schopnost (speciální vložky do porodnice), alespoň dvě balení. Případně je možné dokoupit v nemocniční lékarně.

  • Vložky do podprsenky a pohodlnou podprsenku. Nemusí být vyloženě kojicí, může být i sportovní. Jakmile se mi 3. den po porodu "nalily" prsa mlékem, teklo opravdu doslova proudem. Vložky můžete pořídit jednorázové i látkové.

  • Krém na rozpraskané bradavky (např. Bepanthen).

  • Síťované kalhotky alespoň 5 ks. Jsou pohodlnější a hlavně nikde neškrtí. Síťované kalhotky jsem využila i doma.

  • Jedno balení plenek pro novorozence (stačí malé balení). Pokud budete s miminkem látkovat, záleží na vás, jestli začnete již v porodnici nebo v domácím prostředí. Dále látkovou přebalovací podložku či balení jednorázových.

  • Bavlněné pleny na utírání pusinky po kojení, na odříhnutí či pro vás na prsa.

  • Župan.

  • Přezůvky, několik párů teplých ponožek.

  • Min. 2 osušky, případně ručníky na ruce, obličej.

  • Hygienické a kosmetické potřeby- mýdlo, sprchový gel, toaletní papír, zubní kartáček, zubní pasta, kartáč či hřeben na vlasy, krém či olej na ruce/tělo/ obličej, pokud používáte, papírové kapesníky, gumičku do vlasů, deodoranty a parfémy je vhodnější nechat doma.

  • Mobilní telefon, nabíječku, notýsek, propisku, časopis, knihu.

  • Léky nebo vitamíny, které užíváte.

  • Tašku či sáček na špinavé věci.

  • Pokud nechcete používat nemocniční kosmetiku pro miminko, pak si vemte vámi vybranou kosmetiku s sebou do porodnice.

Většina porodnic poskytuje oblečky pro miminka. Připravte si však výbavičku na odjezd z porodnice ve velikosti 56 - 62. Dětskou autosedačku či kočárek si nechte dovézt v den odjezdu. Připravte si bodýčko, dupačky, kabátek, čepičku, rukavičky, které zabrání poškrábání obličeje miminka. Pokud je podzim nebo zima, tak i punčošky pod dupačky, svetřík či mikinku, teplou bundu nebo kombinézu, nákrčník, deku, fusak do kočárku. Jak oblékat nejen miminka v zimě se dočtete v našem článku.

Doklady

Nezapomínejte také na doklady, které jsou obzvlášť důležité. Ty si však napište na seznam věcí, které zabalíte nakonec:

  • Občanský průkaz, kartička zdravotní pojišťovny, rodný list

  • Oddací list, ideálně stačí kopie oddacího listu (tu můžete mít připravenou už dopředu), pokud jste čerstvě rozvedená, pak navíc i platný rozsudek o rozvodu.

  • Těhotenskou průkazku, kterou při příjmu odevzdáte a všechny další důležité lékařské záznamy a výsledky vyšetření.

  • Souhlasné prohlášení o jméně dítěte.

  • Pokud nejste vdaná, tak i souhlasné prohlášení rodičů o otcovství, pokud otce chcete mít v rodném listě dítěte uvedeného. Lze na matrice zařídit i po porodu, ale je pohodlnější si to zařídit již předem.

Doporučujeme také sepsat základní informace, které budou v porodnici vyžadovat při příjmu. Není to nutné, ale pro případ, že se porod nečekaně urychlí a bude probíhat ve zmatku a stresu, tato příprava informací se vyplatí. Sepište si tedy preventivně následující informace: případné nemoci, se kterými se léčíte, léky, které pravidelně užíváte, informace o prodělaných operacích, informace o průběhu všech předchozích těhotenství a porodů, informace o případných alergiích a ideálně také doplňující informace o zdravotním stavu nejbližší rodiny a zdravotním stavu otce dítěte.

Věci, které se mohou ještě hodit

Velmi praktickým pomocníkem je plovací kruh, na kterém můžete sedět po porodu. Tlumí poporodní bolesti, někdy je doslova k nezaplacení.

Určitě si přibalte malou PET lahev s nápojem – ideálně s neperlivou vodou. Pro doplnění energie se doporučuje mít sebou také banán, čokoládu, cereální tyčinku či sušené ovoce. Než je ovšem sníte, poraďte se s porodní asistentkou, dulou nebo lékařem.

Pokud se neobejdete bez brýlí nebo kontaktních čoček, je důležité, abyste na ně také nezapomněla.

Oceníte, když si vezmete také dostatek drobných mincí, které se můžou hodit u automatů na parkovišti, či na nápoje a drobné občerstvení z automatu.

Užitečnou výbavou bude také mobilní telefon, tablet a fotoaparát, včetně nabíječky a kniha nebo časopis na čtení.

Pokud budete mít u porodu doprovod, přibalte pro něj také přezůvky, případně něco k jídlu.

Doma rozhodně nechejte šperky a větší finanční hotovost.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (61 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Evka2, 17. 12. 2021, 19.08

Naštěstí mi v porodnici nic nechybělo

Jarmilka, 30. 5. 2021, 20.53

Tak dneska už se taková komplet zabalená taška do porodnice dá koupit. Škoda, že jsem o tom nevěděla dřív, protože bych toho určitě využila.

LauraI, 30. 5. 2021, 20.58

To vážně ? Tak to by mě zajímalo víc, kde bych se mohla mrknout jak vypadá a co tam všechno je ?

Jarmilka, 1. 6. 2021, 23.01

tak tolik věcí jsem si ani do porodnice nebalila

mikjana, 23. 5. 2020, 17.33

Tak toto jsem si ráda přečetla, velice důležité věci pro prvorodičku.

Jana22, 23. 2. 2020, 13.59

Já jsem u prvního měla sbaleno 14 dní před termínem a u druhého 1 týden před termínem. Co mi chybělo jsem si koupila v lékárně, měla jsem ji hned pod oknem

marcela.stilcova, 9. 1. 2020, 20.50

Pro me byli k nezaplaceni vlhcene ubrousky. Bohuzel ma poporodni hybnost byla znacne omezena, tak aspon naznak hygieny.

Dudu, 13. 12. 2019, 9.40

Já jsem měla obrovskou spotřebu ručníků, ale ty přivážel a odvážel přítel. Chvilku před samotným porodem mi dal přítel ještě hroznový cukr a lehce napít. Jinak asi nic zásadního. Potom na oddělení šestinedělí mi bylo pořád strašné vedro, ačkoliv byl leden, takže ponožky jsem nepotřebovala téměř vůbec

Pavla T., 13. 12. 2019, 7.27

U prvního dítka taška sbalena 3měsice dopředu, u druhého 2měsíce a u třetího 3týdny 😂 Košile jsem používala jen nemocniční, po porodu jsem se hodně potila, ke všemu bylo léto tak jsem se často převlékala. Co bych jen doporučila navíc jsou rukavičky pro mimi....ty jejich nehtiky jsou ostré a miminko se sem tam drapne do obličeje.

Teryk92, 12. 12. 2019, 20.08

Měla jsem připravený seznam podle kterého jsem balila. Nic mi nechybělo.

Monuli, 30. 1. 2019, 22.34

Já to u obou ještě dobalovala před odjezdem.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů