Maminka a miminko v kontaktu kůže na kůži

zobrazeno 5935×

Vložil(a): Adrianita, 26. 9. 2019 13.37

Přímý kontakt maminky, ale i tatínka s miminkem kůži na kůži je velmi prospěšný. Jaký prospěch má ale u kojence? A v jakých případech je vhodné metodu “skin to skin” praktikovat?

O metodě kůže na kůži jsme už psali v článku Péče o předčasně narozené dítě. Díky ní malý nedonošenec lépe prospívá. O benefitech “skin to skin” ihned po porodu se zase dozvíte v článku Bonding - zamilování do miminka. Jakým způsobem však tato metoda může pomoci staršímu novorozenci či dokonce kojenci? Stačí si představit, jak příjemné a intenzivní pocity máte při dotecích s vaším partnerem. Podobně i miminko zklidní něžné hlazení a dotyky, nebo kontakt nahého těla.

Přímý kontakt při kojení

Přestože je kojení zcela přirozené a to nejlepší pro miminko, není vždy tak jednoduché a samozřejmé. Velká věda to však také není. Kojení v porodnicích často narušuje napětí a stres, které maminky prožívají z neustálé kontroly a převažování kojence po každém přisátí. Miminko je mnohdy příliš vzdáleno od maminky, protože kontakt narušuje několik vrstev oblečení, včetně zavinovačky.

Svlečte děťátko do plenky, vy zůstaňte do pasu také svlečená a tulte se s miminkem a kojte dle potřeby. Díky přímému kontaktu kůží na kůži je kojení nejen příjemnější, ale tato metoda je prospěšná i při jakýchkoliv obtížích s kojením. Miminko se tak akivněji přisává, má vyšší sací reflex, zvyšuje se i potřeba sání, vyplavuje se hormon oxytocin. Pokud se vám zpočátku tvoří méně mléka, po přitulení se laktace zvyšuje. Nemusíte mít strach, že miminku bude zima. Stačí si připravit postel pro společný odpočinek a spánek, zakrýt se teplou dekou a jinak své miminko dostatečně hřejete vy. Položte si je vedle sebe nebo v poloze na žabičku na tělo.

Snížení horečky

Zvýšená teplota je u dětí, ale i novorozenců obranným mechanismem. Je to důkaz, že imunitní systém pracuje tak, jak má. Není na místě ihned teplotu snižovat, ale nechat ji pracovat (díky horečce tělo bojuje s nemocí). V naší populaci je zvykem horečku intenzivně snižovat, čímž ale nemoc prodlužujeme. U dětí by však horečnaté stavy neměly přesáhnout dobu 24 hodin. U novorozenců by teplota neměla přesáhnout 38 stupňů a obezřetní bychom měli být při rychlém nárůstu teploty, protože hrozí febrilní křeče. První volbou při horečce u miminek může být kontakt kůže na kůži. Díky tomu se teplota reguluje a postupně snižuje. Přiložte si dítě na kůži a přikryjte jej lehkou dekou nebo miminko uvažte do šátku. Nezapomínejte na nožičky v teple. Pokud se dítě více potí, oblečte jej do prodyšného oblečení, vhodné je tričko z merino vlny nebo bavlny s příměsí bambusu. Velkým nebezpečím při horečce u dětí je dehydratace, proto své miminko kojte co nejvíce.

Uklidnění miminka

Pokud je vaše miminko neklidné a pláče, kontakt s vaší holou kůží ho dokáže uklidnit. Ať už ho budete nosit v náručí nebo v šátku, ucítí váš srdeční tep, který si pamatuje z bříška. I vy zachovejte klid a zhluboka dýchejte, i to miminko ucítí a zklidní. Přímý kontakt s miminkem je také skvělá volba při bolení bříška. Pokud maminka miminko přiloží bříškem na svůj hrudník, dýcháním masíruje bříško miminka, navíc je bříško zahříváno. Takto se miminko hravě přisaje, mlíčko nepije hltavě a nepolyká případný vzduch, sáním se navíc masírují střeva. Až zázračný efekt má i mazlení s dítětem, kterému se prořezávají zoubky.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (4 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.23

Bonding po porodu jsem zažila jen 1x a moc úžasný a krásný pocit.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.37

bonding po porudu,jsem zažila jen 2x,ze 4 dětí.dokonce i 1x po sekci bylo to neuvařitelně krásné

Eliška Kozlova, 31. 10. 2019, 6.42

Mám s bondingem dobré zkušenosti, i když se děti narodily jen lehce před termínem, tatínek je také choval kůže na kůži a od prvních dní měli krásný vztah, vůbec se pak nebál s nimi manipulovat. S uvazem v satku během nemoci mám také dobrou zkušenost i v batolecim období, opravdu se rychleji léčí.

Romanka40, 30. 10. 2019, 19.39

Bonding po porodu jsem zazila po obou porodech. A jeste v porodnici jsme spolu spali v jedne posteli

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů