Přírodní péče o dětskou pokožku

zobrazeno 5135×

Vložil(a): Martina Richterová, 7. 7. 2015 20.32  (aktualizováno 16. 11. 2020 10.55)

Jak pečovat o jemnou kůži novorozence i kojence? Je potřeba používat kosmetiku či si vystačíme s vodou? Po jakých přípravcích sáhnout v případě, že je pokožka miminka suchá, atopická či opruzená?

Tenoučká kůže novorozence 

Kůže novorozence a kojence je asi 5 krát tenčí, než pokožka dospělého člověka. Ještě nemá vyvinuté ochranné vrstvy. To znamená, že látky, které naneseme na dětskou kůži, se vstřebávají téměř beze zbytku a přecházejí do krevního oběhu dítěte. Z vnějšku pokožka reaguje mnohem citlivěji. Právě z tohoto důvodu je třeba velké opatrnosti, aby se v kosmetických přípravcích neobjevovaly stopy toxických látek.

Pokožka dítěte se neustále vyvíjí, postupně se vyvíjí i potní žlázy, které ještě zcela neplní svou funkci.

Novorozenci potřebují teplou a prodyšnou pokrývku. Nemáme na mysli jen deky a oblečení z přírodních materiálů, ale i šetrné kosmetické přípravky.

Základem péče o dětskou pokožku je především správně prováděná hygiena. Miminko nepotřebuje pěnu, několikaminutová koupel stačí miminku jednou za 2-3 dny. Pamatujte na to, že není čistšího tvorečka, než je malé miminko v prvních měsících života. Dítě nemá šanci se příliš ušpinit, spinká v čisté peřince, oblečené do čerstvě vypraného oblečení. Všichni kolem si neustále myjí ruce, aby dítě nepřišlo do kontaktu se špínou.  Myslete na to, že voda již po pětiminutovém působení narušuje přirozenou bariéru, kterou si pokožka teprve vytváří. Ne pokaždé musíte použít mýdlo, mýdlo použijte na znečištěný zadeček dle potřeby. Oblasti plenek věnujte zvýšenou pozornost, používejte šetrné pleny, zadeček často větrejte, použijte šetrný přírodní olej nebo krém proti opruzeninám, který působí i preventivně. Nenechávejte miminko v počůrané plence delší dobu. Dny, které nekoupete stačí miminko otřít vlhou žínkou a důkladně osušit hebkým ručníkem. Po koupeli použijte olej, nebo přidejte olej do koupele.

Měsíček lékařský, dar z přírody

Krásné oranžové květy měsíčku lékařského mají léčivé účinky. Můžete jej pěstovat na zahrádce až do podzimu, používat čerstvé i sušené do jídla i na výrobu kosmetiky. Nebo můžete dát přednost přírodní kosmetice pro děti s příměsí této léčivky. Měsíček lékařský obsahuje silici, flavonidy, kyselinu salicylovou, vitamín C a mnoho dalších příznivých látek.

Měsíček lze využívat vnitřně i zevně. Má protizánětlivé účinky, působí antibioticky a sedativně. Měsíček se stále více využívá v kosmetice, je součástí řady kosmetických přípravků, a to proto, že zjemňuje, hydratuje a posiluje pokožku. Jde o vynikající prostředek k ošetření suché a citlivé pokožky. Poskytuje dostatečnou ochranu pro citlivou dětskou pokožku, chrání ji před bakteriemi, je vhodný na opruzeniny.

Jaký olej pro děti?

Nejčastěji používáným dětským olejem je mandlový olej, který zklidňuje, zjemňuje a regeneruje pokožku. Má jemnou vůni a miminkami je většinou tolerován. Používá se i při ekzémech, svědění či popálení. Podobné vlastnosti má i olej meruňkový. Více o panenských olejích a jejich použití nejen pro děti se dozvíte v článku Co jsou panenské oleje a k čemu jsou dobré?, o aromaterapii a éterických olejích jsme pro změnu psali v článku Léčivá aromaterapie.

Péče o velmi citlivou pokožku

Bylinka vhodná pro péči o více citlivou pokožku malých miminek nese název proskurník lékařský. Pokud si vybereme přírodní kosmetiku z obsahem této byliny, pokožku miminka nejen zklidní, ale i chrání, také zmírňuje nadbytek vnějších pondětů. To vše je díky obsahu polysacharidů z kořenů rostlin, které při smíchání z vodou tvoří gel, který udržuje vlhkost a obalí pokožku ochrannou vrstvou.

O citlivou dětskou kůži je vhodné pečovat kosmetickými přípravky, které mají ověřený certifikát. Obzvlášť důležité je používat přípravky bez umělých parfemací a konzervačních látek.

 

Jak jste pečovala nebo právě pečujete o pokožku malého miminka?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ivanka386, 25. 1. 2021, 20.25

Ahojte ženy, já jsem si nedávno pořizovala také nějaké ty oleje, sice to nebyly takové ty na pokožku nebo kosmetické, ale také byly přírodní. Pořizovala jsem si všechny ty oleje z této stránky zde - www.fabioshop.cz a veliká spokojenost Takže jestli nějaká máte zájem o kvalitní přírodní oleje, určitě berte odsud! Na vaření naprostý ideál...

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 17.58

aviril,nebo weleda,u nás top

patricia077

patricia077, 17. 11. 2020, 11.28

Já používala buď kokosák nebo klasický aviril, ten mi hrozně voní doteď a pak weleda apod

Kateřina Fárová, 14. 12. 2019, 17.38

Výborná kosmetika, máme jí doma velice rádi.

Ketris

Ketris, 17. 10. 2018, 12.59

Ja miluju Weledu

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 8.53

Tak mandlový olej se má nejdříve užít vnitřně kvůli případné alergii

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 10.27

z přírody toho lze využít víc, ale toto je základ

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.26

já zase slyšela, že mandlový olej ne, že může vyvolat alergii

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 12.45

Já teda nejvíc preferuju Weledu!

lazna, 7. 8. 2016, 9.10

olejíček je super

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů