Léčivá aromaterapie

zobrazeno 4805×

Vložil(a): Adrianita, 29. 9. 2017 23.02

Přírodní éterické oleje můžeme využívat nejen pro příjemný relax, ale můžou být dokonce součástí našeho každodenního života. Oleje můžete používat jak při léčbě, tak i v rámci prevence. Jak aromaterapie využít? Jsou vhodné pro děti, těhotné ženy, při porodu, pro seniory... Jaké oleje je vhodné si pořídit a na co vše se kromě léčby dají použít? Co třeba Feng Shui a aromaterapie?

Rostliny, keře i stromy ve svých kořenech, lodyze, listech, semenech, kůře či květech obsahují kapky vonných látek nazývané éterické oleje. Éterické oleje se pak využívají v aromaterapii při léčbě či prevenci různých nemocí, přináší psychickou úlevu a pohodu.

Aromaterapii může využívat opravdu každý, od malých dětí po seniory. Jen je třeba nejprve stanovit diagnózu či důvod, proč chceme s aromaterapií začít (rýma, časté nemoci, relax, zklidnění, podpora soustředění při učení apod.). Vždy si prostudujte, k čemu je daný olej dobrý a pro koho je naopak nevhodný.

Léčba aromaterapií

Vůně nejenom z aromalampy nejvíce působí na náš čich. Abychom z éterických olejů měli užitek, je dobré dýchat hluboce, čímž v našem těle dochází k uvolnění endorfinů, encefalinu, adrenalinu, noradrenalinu a dalších neurochemikálií. Látky ze silic se dostávají nejen do krevního oběhu, ale i do tkání, lymfy a svalstva. Mimo čichu se účinné látky do těla dostávají i přes kůži. Vyloučení probíhá buď ledvinami, nebo dýchací soustavou.

Správný výběr éterických olejů

Rozhodně si kupujte pouze 100% přírodní éterické oleje. Pokud na lahvičce uvidíte hodnotu nižší než 100%, buďte na pozoru. Zbylé množství je doplněno syntetickými přísadami, které vás i děti mohou dráždit nebo dokonce způsobit alergickou reakci, migrény či astmatický záchvat. Důkladně si přečtěte i obal, abyste věděla, k čemu je daný typ oleje vhodný. Zda se jím můžete masírovat či přidat do aromalampy apod. Éterické oleje zakoupíte v obchodech se zdravou výživou, ale i drogeriích či na internetu.

Nejjednodušší způsob použití éterických olejů je za pomocí aromalampy. Nejprve do aromalampy nalijte teplou vodu, pak pár kapek oleje, nakonec do lampy vložte zapálenou čajovou svíčku. Aromalampu je třeba hlídat, nejen před dětmi, ale i před vypařením vody. Jakmile svíčka dohoří, nechte lampu vychladnout, omyjte mýdlem a opláchněte octem.

Dobré je si olej také očichat a vybrat jen takový, který vám voní.

V případě, že potřebujete oleje, které mají stimulační účinky, vsázejte na rozmarýn, cedr, citron, pomeranč, mátu, zázvor. Uklidňující jsou levandule, ylang-ylang, meduňka, santalové dřevo, mandarinka, bergamot, heřmánek.

Některé éterické oleje lze i kombinovat, směs nesmí nikdy obsahovat více než 5 silic. Vůně citrusů se perfektně hodí k jehličnanům, levandule ke všem. Hodí se k sobě všechny květinové vůně.

Pro epileptiky není například vhodný rozmarýn, šalvěj, tymián, při ledvinových potížích kmín či santal. Pokud jste těhotná, vyhýbejte se kafru, šalvěji, bazalce, myrtě, rozmarýnu, pelyňku, dobromyslu, yzopu, majoránce a petrželi. Děti do 5 let by neměly dýchat mátu či kafr.

Aromaterapie a feng shui

Feng shui je umění staré 5000 let, zajímá se o to, jak zdravě a harmonicky bydlet. Pokud k němu přidáme účinky aromaterapie, zlepšíme tak své zdraví. Do jednotlivých místností je vhodná jiná vůně. Pokud volíte aromalampu či difuzér, dbejte na bezpečnost. Bezpečnější variantou, zejména do dětského pokoje, když se chystáme usnout či odejít z bytu či domu, je vatový tampón, na který stačí kápnout několik kapek.

Nejdůležitější místností v našem obydlí je předsíň, je to první kontakt členů naší rodiny či návštěvy s naším domovem. Do předsíně je vhodný citron, grep či bergamot, do dětského pokoje volíme pomeranč, grep a mandarinku. Pokud chceme v ložnici odpočívat, volíme levanduli, pomeranč či růžové dřevo. Milostné hrátky naopak podpoří jasmín v kombinaci s červenou barvou.

V kuchyni lze éterické oleje využít i k desinfekci. Do 5 litrů vody kápněte asi 8 kapek rozmarýnu, tymiánu, hřebíčku či levandule a omyjte kuchyňskou linku včetně úchytů nebo odpadkový koš. K desinfekci lednice se perfektně hodí čerstvá šťáva z citrónu.

V koupelně a na WC éterické oleje slouží zejména k desinfekci. K desinfekci jsou vhodné tyto vůně: myrta, eukalyptus, levandule, tea tree, citron, smrk, jedle, borovice, šalvěj, fenykl, anýz.

Éterické oleje a děti

Je dobré začít s aromaterapií už u malých miminek. Vhodné jsou vůně jako heřmánek, levandule, růže, nerol, eukalypt. Z éterických olejů můžeme vyrobit kosmetiku pro miminka a využít nejen po koupeli k masáži miminek. Více se dočtete v našem článku Dopřejte vašemu miminku baby masáž. 2 kapky 100% přírodního éterického oleje smíchejte se 4 lžícemi panenského rostlinného oleje, např. olivového, mandlového, slunečnicového, sezamového či lněného. Olejíček je možné přidat miminkům a dětem i do koupele, vždy ale ředěný. Olejíček se nerozpustí, zůstane na hladině a může podráždit sliznice. Olejíček je vhodné namíchat s vhodným emulgátorem, tedy rostlinným olejem, mlékem, smetanou, medem nebo mořskou solí. 2 kapky olejíčku přidejte ke 2 lžícím emulgátoru.

Do dětského pokojíčku volíme dále tyto vůně: levandule, meduňka, citron, grapefruit, pomeranč, třezalka, jasmín, růže, skořice. Pokud potřebujeme zvýšit pozornost dětí a podpořit duševní činnost zvolte rozmarýn, mandarinku, pomeranč či majoránku. K uklidnění před spánkem se hodí levandule, ylang-ylang, meduňka, jasmín. Imunitní systém zlepšuje eukalypt, tea-tree, myrta, hřebíček.

Olej z tea-tree, eukalyptu a levandule není třeba ředit a můžete jej tak použít na kůži jako desinfekci poranění, potřít po štípnutí hmyzem či po přisátí klíštěte. Dokonce je tyto oleje možné použít i v dutině ústní na léčbu aftů či oparů.

Aromaterapie při porodu

I při porodu můžeme využít účinky éterických olejů a zapálit si aromalampu či si dopřát koupel, případně masáž. Aromalampa provoní porodní místnost a zpříjemní vám tak prostředí, navíc může mírnit případné bolesti a další potíže. Pokud se chcete nechat namasírovat olejíčkem od partnera či duly, je dobré si směs namíchat již dopředu a uchovávat v ledničce. Do 4 lžic rostlinného oleje nakapejte 4 kapky oleje a uchovejte v dobře uzavřené skleničce. Stejné množství můžeme použít i do teplé koupele (pokud má porodnice k dispozici vanu). Éterický olej však můžeme taky nakapat do medu, mléka či mořské soli, vždy ale ředěný.

Pokud má rodička silné bolesti, pak ji ke klidu může napomoci levandule. K uklidnění otců naopak stačí pouhé přičichnutí k lahvičce neroli. Jen přičichnout stačí i k lahvičce verbeny, která pomáhá rodičkám v případě paniky a bezmocnosti, že nezvládnout porodit. Pokud je rodička vysílená, má nízký tlak či slabé stahy, pomůže masáž či koupel z rozmarýnu. K masáži velice citlivých žen, které nezvládají křečovité stahy, se hodí heřmánek římský.

Aromamasáž a aromakoupel

Aromamasáž je vhodná nejen pro děti, ale i pro dospělé. Masáž zahřívá, a následně dochází k uvolnění a duševní pohodě. To vše umocní použití éterického oleje, který se kůží vstřebá do krevního a lymfatického oběhu. Můžete si koupit buď hotovou olejovou směs, nebo si ji sama namíchejte. Použijte 2 lžíce rostlinného oleje a až 4 kapky oleje éterického. K masáži se hodí mandarinka, levandule, hřebíček, skořice či heřmánek.

Při aromakoupeli pronikají účinné látky nejen pokožkou, ale dochází i k inhalaci léčivé vodní páry. Do koupele můžete použít například mandarinku, jalovec, levanduli, meduňku. Není třeba provádět koupel celého těla, ale pouze rukou, nohou nebo koupel sedací. Jak už bylo zmíněno, éterický olej musí být vždy ředěný.

Aromamasáže i aromakoupele samozřejmě poskytují i specializovaná relaxační centra. Záleží čistě na vás, pro jakou variantu relaxace a léčby se rozhodnete vy sama.

 

Používáte léčivou aromaterapii? V jaké formě? Využíváte aromalampy i pro děti, nebo jen pro sebe?  A co v těhotenství či při porodu, využila jste aromaterapie?

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.vitalia.cz, www.ceskatelevize.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (37 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 24. 8. 2023, 8.44

Mám všechny tyhle voňavé pičičmundy taky docelá ráda. Hlavně se mi líbí, když si je dám do bio sauny od https://www.saunujeme.cz/nase-sauny/bio-sauna/ kterou máme doma. To je to pak krásně provoněné a člověk je pak na chvíli v takovém svém vlastním světě. Vlastně se divím tomu, že tam vydržím, protože jsem docela neurotická a nevydržím na jednom místě. Ale tohle je prostě takové moje místo relaxu.

klarka.hany, 29. 10. 2021, 22.27

Aromaterapie mi dost pomohla při rýmě. Mám to i tak hrozně ráda, doma mám běžně jednu silici na pročištění vzduchu a další na provonění.

_Renča1_, 30. 10. 2021, 19.38

Dobrý den, kde kupujete prosím silice?

klarka.hany, 30. 10. 2021, 20.14

Zdravím mám je z Drpopov určitě mrkněte, mají spoustu druhů.

Monika Hanušová, 13. 3. 2022, 17.08

Já používám české 100% přírodní esenciální olejíčky Bewit: https://bewit.love/?i=levandule. Moc doporučuji a můžu napsat více informaci. Levandule a eukalyptus mi pomohly vyřešit vleklé potíže s dutinami.

HaninkaKlimova, 27. 9. 2021, 11.26

Zdravím, smysl to určitě má, já teda s terapii moc zkušeností nemám, ale moje mamka si to kupuje pořád a je to na ní fakt vidět, je konečně klidnější a spokojená )

Betuska12, 27. 4. 2021, 13.31

Mně třeba aromaterapie pomáhá s migrénama

Jajka, 26. 4. 2021, 22.03

Já teď objevila směsi éterických olejů od Nobilis Tilia každý den po práci, si zapálím aromalampičku a krásně mě zrelaxují.

aromaalpu miluje můj manžílek,či vonné svíčky já svíčková nejsem

Macina Nováková, 13. 8. 2020, 22.45

Moc pěkně napsané a hlavně dobré tipy. Já si myslím, že vůně je v bytě či domě velmi důležitá. Právě proto v poslední době dost uvažuji nad tím, že bych si pořídila právě ten aroma difuzér. Nedávno jsem to viděla u jedné kamarádky a musím říct, že se mi to hodně líbí. Dokonce jsem se už i dívala na srovnání difuzérů, které mají tady https://www.testino.cz/aroma-difuzery a myslím si, že jednoho kandidáta bych měla.

lucie25987, 17. 6. 2019, 13.51

Aromamasáž bych mohla taky někdy vyzkoušet. Určitě je to příjemné. Já chodím na originální Thajské masáže https://www.goldhandthaimassage.cz/cz/masaze a ty jsou taky bezvadný. Masáže mi vyhovují, tak mě ani nenapadlo, že bych mohla vyzkoušet taky něco jinýho.

Teryk92, 7. 5. 2019, 17.46

Občas aromalampu také zapálím. Hlavně na vánoce.

Monuli, 10. 2. 2019, 21.17

Občas zapálím svíčku či aromalampu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů