Co jsou panenské oleje a k čemu jsou dobré?

zobrazeno 2360×

Vložil(a): Adrianita, 25. 9. 2019 20.38  (aktualizováno 26. 9. 2019 10.41)

Panenské oleje mají široké spektrum využití v průběhu celého života - mohou nám pomoci s početím miminka, důležité jsou v době těhotenství, a také pro zdravý vývoj nejen dětí. Panenských olejů je mnoho. Které to jsou? K čemu jsou panenské oleje dobré a jak se užívají?

Pod pojmem panenský olej si většina z nás představí olivový olej, který je na trhu nejběžnější a to i s různými přídomky jako např. extra virgin apod. Jak asi víte, je honě užíván ve středomořské kuchyni a má očisťující a blahodárné účinky na lidský organismus mimo jiné proto, že obsahuje omega 3, 6 a 9 nenasycené mastné kyseliny. Panenských olejů je však celá řada, možná bychom jich napočítali až 30 druhů.

Co to je panenský olej?

Panenské oleje jsou olejnaté kapaliny z prvního lisování – získané pomalým lisováním za studena (do 40°C) - ze  semen, jader, klíčků semen, případně plodů rostlin, včetně bylin.

Nejvyšší kvalitu mají ty, které jsou lisovány z kvalitních plodin v ochranné atmosféře a za tmy tak, aby si zachovaly co nejvyšší účinnost. Koncentrace účinných látek v těchto olejích je mnohonásobně vyšší než v různých macerátech či louhovaných roztocích z bylin (čajích). Tomu odpovídají i jejich účinky. Panenské oleje nejsou určeny ani ke smažení, ani k vaření, ikdyž některé z nich jsou i pro toto vhodné.

K čemu jsou panenské oleje dobré?

Tyto oleje jsou významné pro svůj vysoký obsah omega 3, omega 6 a omega 9 nenasycených mastných kyselin, které si tělo neumí vyrobit samo, jsou velmi dobré pro zachování a zlepšení metabolismu látkové výměny – zpomalující stárnutí, pro dobrou funkci pokožky a pleti (paraolej), nervového systému (ořechový olej), krevního oběhu (meruňkový olej), lymfatického systému (pupalkový olej) a dalších systémů a orgánů lidského těla. Kromě nenasycených mastných kyselin obsahují ještě spoustu dalších účinných látek jako vitamíny, minerály, stopové prvky, nebo aminokyseliny. A to podle toho, z jakých semen (klíčků, plodů) a jaké rostliny jsou získány. Záleží tedy na druhu oleje.   

Jejich význam je však ještě hlubší a širší. Všechny panenské oleje emitují, tedy vyzařují vysokou radiovitalizační energii, která je pro činnost organismu nezbytná. U běžných potravin je většinou podstatně nižší, než tělo dostávat má. 

Jak se panenské oleje užívají?

Užívání panenských olejů je velmi snadné. Je možné užívat je na lžičku či přidat do jídel (studených i teplých – chladnoucích pod 46°C); mnohé z nich jsou vhodné i pro využití v kosmetice, k masážím, nebo potírání pleti i pokožky při různých zdravotních a kožních (dermatologických) problémech. Účinky jednotlivých olejů jsou specifické, dle jejich složení – původu. Nejvhodnější k užívání jsou oleje jednodruhové (100%) bez jakýchkoliv konzervačních látek.
Ve světě jsou vnímány jako potravina, která je vhodná k obohacení běžného jídelníčku, s celou řadou pozitivních léčebných účinků. S jejich pomocí lze řešit běžné nemoci (rýma, kašel, nachlazení), až po ty závažné (např. kardiovaskulární onemocnění, alergie a nemoci pohybového ústrojí– tzv. „civilizační choroby“). Jsou však především určeny pro prevenci – k předcházení těmto chorobám díky péči o své zdraví, dřív než „něco“ zabolí.

Mnohé z těchto olejů jsou velmi chutné a tak jsou jako dochucovadla ve světě velmi oblíbené. Jejich přidáním do běžně připravovaného jídla můžete připravit gastronomickou lahůdku.   

Druhy panenských olejů a jejich využití

Jedním z nejznámějších olejů, vhodných pro ženy je pupalkový olej, též známý pod pojmem „ženská pilulka“. Je hodnocen, dle své účinnosti, na pomezí léku. Přesto však připomenu, co je vhodnější k použití v prvopočátku. Přípravky, které je vhodné využít ještě před užíváním čehokoliv, a to takové, které pomohou nejdříve ze všeho zbavit organismus zátěží (nečistot), detoxikovat. Je to zejména cedrový olej a extrakt z hlívy ústřičné GLUCAMEDIC KOMPLEX. Očištění organismu je vhodné proto, aby byl organismus schopen dobře vstřebat účinné látky.

GLUCAMEDIC KOMPLEX extrakt je přípravek získávaný řízenou extrakcí za studena, ze syrových (nesušených) plodnic hlívy ústřičné. Díky obsahu zejména 1,3 – 1,6 D beta glukanů, strukturou nejbližších lidským beta-glukanům, dochází k maximálnímu zvýšení imunity (obranyschopnosti) a jejím prostřednictvím zbavení toxinů z organismu.  

Cedrový olej, kromě jiného, pomáhá zbavit organismus toxinů, zejména solí a těžkých kovů.

Kromě psychických příčin (duchovních, bloků v podvědomí) je toto z fyziologického hlediska základ, který může vést k početí.

Další oleje, vhodné pro vývoj plodu - ať už v prvních dnech početí, tak i v dalších etapách jsou:

  • již zmíněný olej pupalkový

  • koprový

  • z pšeničných klíčků

  • z černého kmínu

  • cedrový olej

  • konopný

  • paraolej

  • ořechový

  • paprikový

V období těhotenství je naopak vhodné vyvarovat se oleje lněného a petrželového.

V posledních měsících těhotenství doporučuji užívat koprový olej pro tvorbu kvalitního mateřského mléka. V době kojení novorozence nejenže je takové mateřské mléko vydatné, ale také působí pozitivně na trávicí systém miminka, což se projevuje, mimo jiné tím, že miminko „netrpí na prdíky“. Také k ošetření pleti a pokožky miminka je vhodné využít olej meruňkový a paraolej.

Oleje jsou vhodné též k užívání dětem (od 2 let) a to zejména při alergiích a potížích dýchacích cest (astma). V těchto situacích je velmi účinný olej z perilly čínské a olej z černého kmínu. V průběhu vývoje dítěte je vhodné podávat cedrový olej, či olej z černého kmínu, které podporují přirozený zdravý vývoj dítěte.

Při infekčních potížích a při zánětech nejen dýchacích cest je velmi účinný grepový olej, neboť je antiparazitální - a jako čistě přírodní antibiotikum účinkuje velmi rychle a bez vedlejších účinků. A to i tam, kde syntetická antibiotika selhávají.

Je třeba připomenout, že při různých zdravotních potížích lze využít vhodný olej dle daných okolností (symptomů). U dospívajících dívek je pak velmi účinný rakytníkový olej a grepový olej při intimních záležitostech jako jsou plísně, mykózy a záněty. Stačí aplikace na postižené místo olejem nasáknutým tampónem. Takto lze úspěšně aplikovat i rakytníkový olej při erozi děložního čípku. Posledně uváděné možnosti jsou vhodné i pro dospělé ženy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.38

děkuji za nové info,o pánském oleji jsem vůbec neslyšela.

naseivanka, 14. 10. 2020, 21.40

Na jeden takový pleťový krém jsem narazila na e-shopu https://www.greenmat.cz. Jedná se o český internetový obchod, který se zaměřuje na produkty, které nezatěžují naši planetu a snaží se udržet krok s přírodou. Kromě tělových krémů a tělesných olejů tam můžete koupit třeba bambusové misky

lucie25987, 26. 1. 2020, 13.41

Také jsem vůbec netušila, že je tolik druhů olejů. Já používám v kuchyni převážně rostlinné oleje, které si kupuji z https://www.fabioshop.cz/ . Oblíbila jsem si je proto, že jsou za studena lisované a neobsahují žádné chemické přísady.

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.08

My si dáváme každý den lněný olej.

Fuga

Fuga, 14. 10. 2019, 10.39

Důležité je hlavně koupit kvalitní olej a ne od nějakého podvodníka

Gustawka, 9. 10. 2019, 20.21

děkuji za nové poznatky

Mygara

Mygara, 9. 10. 2019, 11.34

To je zajímavý přehled

všelka, 5. 10. 2019, 21.08

Zajímavý a inspirující. Určitě některý vyzkouším

Teryk92, 1. 10. 2019, 21.15

V životě jsem neslyšela, že existuje koprový olej

Nikoll, 1. 10. 2019, 17.15

Super článek, díky za nové rady a tipy

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů