Cuketovy chlebíček
cuketu nastrouháme i s kůrou, nesmí to tedy být ta tvrdá, typu „kanon“, lepší jsou menší, kůra je tam kvůli barvě v chlebu, trochu osolit nechat vypotit, po chvíli vymačkáme vodu.
cibulku nakrájíme a zpěníme na trošce oleje, chvíli restujeme a přidáme cuketu, restujeme asi 5 minut, přidáme česnek, necháme provonět a vypneme. směs necháme vychladnout.
do mísy si dáme sypké suroviny, mouku smícháme spolu s droždím. přidáme sůl a olivový olej, bazalku ( čerstvou posekáme). přidáme cuketovou směs a vytvoříme takové sypké těsto, přilijeme vodu a hněteme, těsto se bude dost lepit, většino padne víc mouky, dokud není těsto ve stavu vytvarování bochníku, tak přidáváme mouku. výsledné těsto musí být vláčné a měkké, přendáme ho na plech, který je trošku pomaštěný olejem, vytvarujeme bochník, trošku vyšší, potřeme ho zlehka olejem a zakryjeme folií, nebo sáčkem. dáme na teplé místo kynout, než zdvojnásobí objem, většinou kolem půl hodiny.
troubu předehřejeme na 240 stupňu. bochník se trochu rozjede, můžeme ho dát i do zapékací misky, formy. bochník pokapeme vodou a posypeme hrubou solí, nebo semínky, čímkoliv. dáme do trouby a sledujeme barvu, až ji bude mít sv. hnědou, snížíme teplotu na 190 a dopečeme, cca 30 minut. důležité je, aby ze začátku pečení chytl pěkně chlebovou barvu a pak se jen dopékal. jak zní dutě na poklepání, je hotový. necháme ho vychladnout a baštíme.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (25 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Kateřina Fárová, 30. 8. 2020, 9.37
Zajímavý recept.
mikka27, 3. 6. 2020, 19.35
Určitě bude krásně vláčný .
Kateřina Fárová, 28. 4. 2020, 20.56
Tak ten jsem ještě nezkoušela, ale vypadá dobře, s cukety dělávám hlavně cuketovou buchtu.
Trendyterka, 15. 9. 2019, 12.17
Skvělý recept. Cuketová chleba musím vyzkoušet