Nebezpečné diety a zázračné hubnutí

zobrazeno 1286×

Vložil(a): pavlakosec, 5. 1. 2018 11.01  (aktualizováno 22. 1. 2022 13.39)

Blíží se konec ledna a většina lidí, co si dala jako novoroční předsevzetí dietu a hubnutí, prochází krizí. Opouští je prvotní nadšení a začínají se poohlížet po nějakých pomocnících. Bohužel každý rok se objeví spousta zázračných diet a pomůcek, které zařídí rychlé a jednoduché zhubnutí. Známé osobnosti propagují různé diety se zázračným účinkem. Ve většině případů jde jen o reklamní nadsázku, za kterou dostanou velmi dobře zaplaceno. A odnese to vaše zdraví. Jak poznáte, že je dieta nebezpečná?

Jak jsem psala již v minulém článku, sama jsem věčnou diětářkou už více než 15 let, během kterých jsem vyzkoušela nejrůznější diety. O těch méně škodlivých už jste si mohla přečíst v článku Budu držet dietu a zhubnu. Po vyzkoušení nespočtu diet s různým výsledkem mohu říct, že není potřeba držet radikální diety, ale začít používat zdravý selský rozum a snažit se trochu upravit množství a skladbu jídelníčku. Bohužel stále velké množství lidí sahá i po drastických, zdraví nebezpečných dietách. Věřím, že vás tímto článkem od podobných pokusů odradím. Jak poznáte, že je dieta dopravdu nebezpečná? Máme pro vás 5 tipů.

1. Příjem kalorií je nižší než 1200 na den 

Pokud je organismus „hladový“, vydá tělu příkaz, aby si chránilo ten zbytek energie (tuku) který má. Tělo se tedy bude jakémukoliv úbytku bránit a dolů půjde především svalová hmota. Navíc takové nízkokalorické diety ochuzují tělo o potřebné vitamíny a minerály, a tak se zaručeně podepíší na zdravém fungování organismu. 

2. Slibuje nastartování metabolismu

Takové diety vesměs předepisují místo jídla pilulky, které obsahují efedrin. Ten je ovšem bez lékařského dohledu nebezpečný, protože zvyšuje tlak, tedy bez kontroly ohrožuje srdeční činnost. Zdravější varianta pro zrychlení metabolismu je dát si kávu nebo čaj a především pít hodně vody. Za pomalejším metabolismem může být i nedostatek kalcia a tak pomůže doplnit ho nízkokalorickými mléčnými výrobky.

3. Skládá se jen z vitamínů navíc dodávaných tělu

Nejenže vitamíny samy o sobě zhubnout nepomohou, navíc se lze jimi předávkovat. V tucích rozpustné vitamíny A, D, E a K se v těle vyskytují přirozeně a jejich nadměrný příjem může být pro organismus i toxický. Vitaminy B a C jsou zase rozpustné ve vodě, a pokud jich konzumujete přespříliš (často ve formě multivitaminových tablet) vyloučíte je v moči – to sice není nebezpečné, ale zase naprosté plýtvání peněz.
Jak je už dlouhodobě dokázané, nejlépe a nejzdravěji tělo vitamíny a minerály vstřebá z čerstvého jídla, než z uměle připravených pilulek a hubnoucích koktejlů. 

4. Zhubnete snadno a rychle

Zdravým způsobem, tedy správnou stravou a cvičením, se dá zhubnout 1/2 - 1 1/2 kg týdně. Pokud některá dieta tvrdí, že to s její pomocí půjde rychleji, je rozhodně zdraví škodlivá, ne-li nebezpečná. Půjde v ní o extrémní omezení kalorií, které vyčerpá organismus, nebo jde o hubnoucí pilulky. Na ty pozor, pokud vám je přímo nedoporučí lékař. Odborník bude napřed volit pro organismus zdravější redukční cestu a právě tabletky patří až k posledním řešením obezity.

5. Když je vynechaná jedna ze tří základních živin

Jak asi víte, mezi základní živiny patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Každá je pro tělo nepostradatelná a navíc, aby organismus správně fungoval, neobejde se jedna bez druhé. Proto dieta, která jednu z nich dlouhodobě vyloučí, znemožní v těle přirozený chemický proces a může vážně ohrozit zdraví. A tak pro vždy zapomeňte na diety absolutně bez tuků, bez sacharidů, a pokud se chcete vrhnout na vegetariánství, zajistěte si bohatý přísun bílkovin z jiných přirozených zdrojů (sója apod.).

Nebezpečné diety

Lidé na celém světě se občas v touze po štíhlé postavě uchylují k naprosto bizarním metodám hubnutí. Jablková, ananasová, rýžová, tvarohová, zelná… Kolik takových jednostranných diet jste vyzkoušeli, přestože nás před nimi varují? Svého času byla v USA velmi populární celerová dieta. Slibovala zhubnout až 10 kilogramů týdně, dokud nezačala zabíjet. 

Možná jste už také slyšela o tasemnicové dietě. Jak už název napovídá, jde o docela nechutnou dietu, která spočívá v pojídání boubele tasemnic. Tento parazit ve střevech pěkně roste a živí se potravou, kterou člověk sní. To samozřejmě vede k hubnutí, ale rozhodně ne bez vedlejších účinků. Může způsobit zvracení, průjem, bolesti hlavy, oční problémy a další zdravotní komplikace, jako jsou epilepsie, demence, ucpání střev či žlučových cest. 

Jedna z nejděsivějších diet je založena na konceptu půstu a její příznivci věří, že jídlo není pro udržení života vůbec důležité. Tzv. breathariáni se údajně živí jen vzduchem, slunečním svitem a takzvanou pránou, což je podle vyznavačů této filosofie neviditelná vesmírná energie a životní síla.

Bylo jen otázkou času, kdy si někdo všimne, že batolecí strava, která spočívá v rozmixované zelenině a ovoci bez ochucovadel, konzervantů, tuků a olejů, je vlastně zdravá a lehce stravitelná a prosadí ji jako hubnoucí metodu. Díru na trhu s dietami zaplnila slavná fitness trenérka Tracy Andersonová, která vytvořila takzvanou „Baby Food Diet“. Tu si okamžitě oblíbily i takové hvězdy, jako jsou herečky Reese Witherspoonová a Jennifer Anistonová nebo zpěvačka Madonna.

Drastické a bizarní metody hubnutí jsou nejčastěji k vidění u těch, co dietu vlastně vůbec nepotřebují. Svět modelek je o naprosté dokonalosti těla, která je podle současných měřítek stále ještě synonymem vychrtlosti a éterický vzhled opravdu není zadarmo. Hubnoucí metody manekýnek jsou proto někdy velmi drsné a zoufalé. Ve snaze udržet si vystouplé klíční kosti a mezeru mezi stehny jedí tyto dívky i věci, které jsou nejedlé. Třeba i takové chuťovky, jako jsou vata nebo odličovací tamponek. V žádném případě odborníci nedoporučují tuto metodu zkoušet, může být životu nebezpečná!

Základní pravidla pro zdravou redukci hmotnosti

  • Jezte pravidelně cca 4–5 x denně v menších porcích, nejlépe v intervalu 2,5–3 hodin.

  • Udržujte si pravidelný pitný režim (nejméně 2–3 litry neslazených tekutin denně).

  • Omezte spotřebu jednoduchých sacharidů (cukru, sladkostí, cukrovinek a dalších) a tuků (hlavně ty živočišného původu, jako je máslo, sádlo, škvarky, slanina).

  • Preferujte tuky rostlinného původu a vybírejte nízkotučné varianty.

  • Omezte spotřebu skrytých tuků, tedy zejména uzenin a tučných mléčných výrobků.

  • Zařazujte do své stravy potraviny bohaté na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny). Ovoce a zelenina by měla být pravidelnou součástí jídelníčku v množství nejméně 400 g s preferencí zeleniny.

  • Jednou týdně můžete zařadit tzv. odlehčovací den. Nejvhodnější je ovocný a zeleninový – konzumuje se pouze ovoce nebo zelenina nebo obojí v množství zhruba cca 2,5 kg na den při dodržování pitného režimu.

  • Nehubněte rychle, optimální týdenní úbytek je 0,5 kg, maximálně 1 kg za týden. Při větším úbytku hmotnosti dochází velmi často k jo-jo efektu.

  • Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

  • Snažte se případné stresové situace řešit jinak než jídlem.

Obezita ve světě a její léčba

V posledních desetiletích se rozmáhá hlavně v USA a Anglii jev zvaný morbidní obezita. Jedná se lidi vážící i několik set kilogramů. V některých z těchto případů se lékaři přiklání k operačnímu řešení. I u nás se tyto operace provádí, ne však v takové míře jako v zámoří. Základním indikačním kritériem pro chirurgickou léčbu obezity je BMI nad 40 nebo BMI nad 35 při současném výskytu více onemocnění právě v důsledku obezity. Musí se také jednat o pacienta, u kterého konzervativní léčba nevede k dlouhodobému poklesu hmotnosti, a zároveň o člověka bez interních a psychiatrických kontraindikací.

Bandáž žaludku

Existují dva základní typy bandáže. První je nastavitelná, jejíž účinek lze dále redukovat a starší pevná bandáž. Operace se vždy provádí v celkové anestézii a po ní nutná krátká většinou jednodenní hospitalizace a následně asi týdenní klidový režim. Za optimální situace se hmotnostní úbytek pohybuje kolem dvou (ale až deseti) kilogramů za měsíc, po roce se tak dá zbavit 20 kilogramů tuku, po dvou letech 30 až 40 kilo.

Při dodržování lékařských kontrol a doporučení může bandáž zůstat v těle celý život.

Zavést bandáž laparoskopicky je možné jen u pacientů do 200kg, poté už to není možné.

I sebelepší bandáž se dá přejíst, takže pak pochopitelně nevede k žádanému výsledku.

Cena: 55 - 130 000 Kč

Resekce žaludku

Jedná se o laparoskopicky prováděný výkon, při kterém dochází ke zmenšení žaludku na jednu čtvrtinu až pětinu jeho původní velikosti. Část žaludku, která svou stavbou umožňuje výrazné roztahování a ve které jsou lokalizovány buňky produkující tzv. hormon hladu, je odstraněna. Operací se nejenom sníží kapacita žaludku jako rezervoáru, ale sníží se natolik, že vymizí pocit hladu nalačno. Porce jídla se dramaticky sníží a pacient hubne, v rychlejším tempu a ve větší míře než je tomu u bandáže žaludku. Pacienti obvykle snáší pooperační období bez větších potíží, kvalita života se výrazně zlepší. Můžou se u nich ale vyskytnout příznaky refluxní nemoci jícnu, ale ty dle literárních údajů jsou obvykle jen dočasné.

Bohužel i tato metoda se dá tzv. přejíst a u části pacientů dochází k recidivě obezity.

Cena: 110 - 150 000 Kč

By-pass žaludku 

Nejstarší a nejúčinnější metodou léčby extrémní obezity je tzv. žaludeční bypass, který se začal používat už v minulém století. Operačně se zmenší žaludek a napojí se na něj klička tenkého střeva tzv. anastomózou. Existuje více modifikací této operace, s odlišným napojením tenkého střeva na žaludek, s různou velikostí žaludku a s různou délkou tenkého střeva ponechaného pro vstřebávání živin. 

Obrovský rozmach této operace nastal po zjištění, že pacienti s cukrovkou po této operaci téměř ze dne na den přestávají píchat inzulín a jejich cukrovka se až v 90% vyléčí. Zkrácená trasa tráveniny střevem, ve kterém může docházet ke vstřebávání, vede k mírné malabsorbci, jenž přispívá k větším váhovým úbytkům a k dlouhotrvajícímu účinku bypasové operace, ale vyžaduje celoživotní doplňování některých složek výživy. 

Cena: 150 000Kč a více

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 1. 8. 2022, 15.57

Na zázračné hubnutí nevěřím, velice dobře vím, že se musí každý, kdo se chce zbavit nadbytečných kilogramů hlavně hýbat. Proto jsem si domů pořídila běžecký pás, na kterém každý den tak hodinu a půl běhám. Ještě mi moje kamarádka doporučila stránky https://eshop.guaranaplus.cz/guarana, kde jsem si objednala guaranu v tabletách, která mi pomáhá s energií a správným odvodněním organismu.

Katka

Katka, 24. 1. 2022, 21.53

Určitě už neplatí jíst každé 2-3 hodiny, to naopak snižuje citlivost buněk na inzulín. Spíš by člověk měl jíst 2-3x denně. A taky není pravda, že jsou sacharidy pro život nezbytné. Tělo si umí energii vyrobit i z tuků. 😉

patricia077

patricia077, 23. 1. 2022, 11.46

No když to čtu tak teda , ještěže my jsme spíš podvyživení )))) hlavně děti teda , psáno samozřejmě s nadsázkou

Katka

Katka, 24. 1. 2022, 21.48

Já mám děcka statný od malinka a to porovnání je hustý, když stojí vedle někoho, kdo nemá žádné svaly. Syn teď přibral hodně kilo a přijde mi, že snad jen svalů, protože on bývá venku v pohybu klidně 5-9 hodin denně.

patricia077

patricia077, 25. 1. 2022, 9.48

Tak ono je znát kdo dělá třeba atletiku nebo jezdí na kole, svaly na lýtku, ale dcera i přes úrazy hodně sportuje ale na bruslích nebo házené asi moc svalů nepobere prostě jsou hubení....kluk dělá fotbal a teď chodí taky bruslit, i když momentálně jsme v karanténě

Katka

Katka, 25. 1. 2022, 11.56

Jj ty lýtka to je asi nejvíc vidět. Syn má z koloběžky už i hezký zadek. Se o něj holky poperou 😅I ty brusle formují, vždyť koukni na Sablikovou, je to jen o množství hodin tréninku. Ony ty svaly nejsou hezčí jen na pohled, ale ony pak i samy spaluji v klidu, takže je to prevence cukrovky a obezity. Každá snaha o pohyb se počítá.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů