Jak ovlivňuje koronavirus těhotenství a kojení?

zobrazeno 1250×

Vložil(a): Adrianita, 8. 4. 2021 15.48

Koronavirus zasáhl, chtě nechtě, do našich životů. Ani těhotenství v této době není takové jako dřív. Je fajn mít se na pozoru, ale přílišná opatrnost nebo dokonce panika můžou spíše uškodit.

Koronaviry jsou velká čeleď virů, které mohou způsobovat různá onemocnění - od běžné rýmy po závažnější stavy. Nový typ koronaviru je kmen, který lidi dříve nepostihoval. COVID-19 je infekční onemocnění způsobené posledním objeveným koronavirem (SARS-CoV-2). 

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem, tedy když někdo s nákazou COVID-19 zakašle či kýchne, nebo kontaktem s kontaminovanými povrchy.

Mnozí infikovaní zaznamenají jen mírné příznaky nemoci a brzy se zotaví, u jiných ale onemocnění může mít závažnější průběh. K symptomům obvykle patří:

  • zvýšená teplota,
  • kašel,
  • dušnost,
  • bolest svalů,
  • únava.

Koronavirus v těhotenství

Těhotným ženám hrozí stejné riziko nákazy koronavirem, jako u většiny populace. A pokud k nákaze dojde, nemoc se projevuje stejně, jako u ostatních lidí. Dobrou zprávou je, že přenos z matky na plod nebyl prokázán. Na druhou stranu, virus tady není tak dlouhou dobu, tím pádem neexistuje tolik dat a žádné studie. Léčba je obdobná jako u chřipky, která je také virového původu.

Pokud jste těhotná a potvrdí se u vás onemocnění COVID-19, zavolejte své porodní asistentce nebo poskytovateli předporodní péče a upozorněte je, že jste nemocná. Požádejte zdravotníky o radu, jak v průběhu onemocnění postupovat dál, pokud jde o domluvené návštěvy předporodní péče a plánování porodu.

Odborníci doporučují klid na lůžku, více odpočinku a spánku, dostatek tekutin a zdravé stravy. Bolení v krku či kašel můžete tlumit bylinkami. Více jsme psali v článku Přírodní léčba v těhotenství a při kojení. Při horečce či velkých bolestech hlavy je v těhotenství možné sáhnout po paracetamolu.

Prevence

V těhotenství může mít žena slabší imunitní systém, je tedy často náchylnější k různým virózám. Těhotná žena by měla být obezřetná nejen v době koronaviru. Vyhýbejte se větší koncentraci lidí, v kabelce mějte po ruce desinfekci. Dbejte zvýšené hygieny rukou. Postačí běžný úklid, častěji můžete vydezinfikovat kliky a plochy, kterých se častěji dotýkáte, vypínače a mobil. Inspirací vám může být článek Jarní úklid bez chemie. A zejména se hodně hýbejte, přínosné jsou hlavně procházky na čerstvém vzduchu.

Věnujte se i duševní hygieně. Zaměřte se na dýchání, buďte v klidu, zacvičte si jógu, přečtěte hezkou knížku, s dětmi si udělejte pyžamovou párty, s mužem zase hezký večer. Vyžeňte špatné myšlenky a kdykoliv si připomeňte, co všechno máte a jaké máte štěstí. Je fajn si každý večer udělat rekapitulaci (nejlépe s dětmi) a říct si, co se nám dnes podařilo, nebo hezkého nás potkalo.

Kojení a Covid-19

Přestože nebyla prokázán přenos viru z covid pozitivní těhotné ženy na nenarozené miminko, nákaza je možná při porodu nebo kontaktu s novorozeným dítětem. Průběh COVID-19 bývá u novorozenců, kojenců a malých dětí zpravidla mírný. 

I pozitivní žena může své miminko kojit, je to dokonce doporučeno a žádoucí. Neobjevil se případ, kdy by se miminko nakazilo přes mateřské mléko. V mateřském mléce byly však objeveny formy protilátek, které chrání kojené miminko. Maminka nakažená koronavirem by ale nejen při kojení měla dbát při kontaktu s miminkem zvýšené opatrnosti.


 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 21. 12. 2022, 8.46

No jo, tak ono se nedá nic dělat, že? Já z toho měla taky docela strach. Snad každý den jsem si dělala antigenní testy ze slin , které jsem měla nakoupené od https://www.mediskont.cz/antigenni-testy-ze-slin/ Ale tak víte co, no. Někdy je prostě lepší být obezřetný, než aby byl pak člověk vyděšený. Sice mě doktor uklidňoval, že ta šance je minimální, ale lepší být připraven, než být překvapen.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.50

muselo to být a i ted musí, to zděšení, když se vlastně neví, co to onemocnění všechno může napáchat v lidském těle

naštěstí jsem koronavirus neměla ani v jednom těhotenství a to jsem v tu dobu byla 2x těhotná.min rok 9/20 se mi narodil Tobiášek a tento rok poslední týden v říjnu se má narodit Anitka Marie a s koronou jsem tu čest neměla.

Katka

Katka, 2. 5. 2021, 15.40

Mě fascinují těhotné ženy, které se ženou na očkování 🤔🤷‍♀️ Mě nechtěla naockovat doktorka na tetanus při kojení, natož v těhotenství. A ona taková krevní sraženina v těhotenství, to fakt nechceš....

Adrianita, 2. 5. 2021, 16.35

Mně tenkrát doktorka mudr v těhotenství taky ne,ale při kojení dokonce doporučila trojkombinaci tetan, záškrt, černý kašel. Teď už bych se na to dívala taky jinak..

Katka

Katka, 2. 5. 2021, 17.15

Jj časy se mění. Další tetanovku odmítnu úplně 😉

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů