Ve zdravém těle, zdravý duch! Aneb vedeme děti ke sportu

zobrazeno 1692×

Vložil(a): Hanka218, 13. 11. 2018 20.17  (aktualizováno 25. 9. 2019 8.37)

Dostatek příležitostí k pohybu vede ke správnému psychomotorickému vývoji. Vaše batole nedávno začalo chodit a vy přemýšlíte, zda postačují pouhé procházky nebo máte dítě vézt i ke sportu? Možná si říkáte, že s takovými špunty se toho moc vymyslet nedá. Vždyť jsou ještě malí, dokážou jen volně pobíhat. Nepodceňujte je! Stačí jim jen pohybové hry nebo jiné sportování ušít na míru, dopomáhat a hlavně - správně motivovat! Kdy a jak začít? Proč, a je vůbec sport pro nejmenší důležitý?

Aby se dítě vyvíjelo tak, jak má, potřebuje podněty nejen vidět, ale i je cítit, prožít. Centrální nervová soustava dítěte dychtí po nových podnětech ze šlach, svalů i kůže. Mozek vnímá změny polohy, gravitace a smysly ho informují o vnějším okolí. To je cesta, jak se dítě naučí provádět plynulý pohyb správnou rychlostí a přiměřenou silou a rozsahem.

Dostatek příležitostí k pohybu vede ke správnému psychomotorickému vývoji. A co je neméně důležité - pěstujeme v dítěti lásku k pohybu. Takoví jedinci poté vedou zdravější život.

Nejdůležitější jen spontánní pohyb

Pro začátek batolecího období je typická schopnost osvojení si chůze. Toto období je velmi náročné jak pro dítě, tak pro rodiče, kterému nezbývá než se obrnit trpělivostí. Dítěti prvním krůčkem začíná nová etapa života. Stává se samostatnějším, může se od matky vzdálit a samo objevovat tolik zajímavý svět. Chůze, která je nejdříve velmi vratká a nejistá, se stáva stabilní. Odborníci tvrdí, že dítě mezi 1. až 3. rokem života stráví až 80% bdělého stavu v pohybu. Nyní je již třeba sledovat správné držení těla a případně ho podporovat cvičením. Dle velmi uznávaného profesora Vojty dokáže správná forma cvičení odstranit či alespoň zlepšit špatné prohnutí či jiné problémy páteře.

Děti v útlém věku je zcela nevhodné zaměřovat jednostranně. Batolata ještě nemají dokončený vývin kostry, zejména nejsou zpevněná kloubní spojení. Proto není dobré dítě věšet za nohy ani ruce. Pohybové aktivity by měly být co nejpestřejší. Zejména bychom měli podporovat ty, kterým se dítě v daném období přirozeně učí - plazení, lezení, sed apod. Zkrátka rozvíjíme potenciál, který v dítěti je. Snaha cokoli uspěchat není na místě!

Rozvíjíme obratnost

U malých dětí je dobré rozvíjet obratnost. Sem patří všechy aktivity, při kterých dítě trénuje končetiny. To znamená sbírání, vhazování, uchopování, zvedání apod. Využijte toho, co máte doma, nebo co najdete venku. Místo vkládačky například úplně postačí PET láhev a těstoviny či sklenice a oříšky.

Rozvíjíme rychlost

Tady je základ střídání pohybu - lezení, kopání, běhání, plazení a jiné. Vzhledem k tomu, že děti v dnešní době chodí stále méně ven, bývají často ochuzeny o přelézání větví nebo kopání do míče a často vlastně ani sami neví, co jejich tělo dokáže. Proto buďte s dětmi venku, co nejvíce to jde. Choďte na hřiště na prolézačky, hrajte na schovávanou, stavte domečky v lese, hoňte se po poli, skákejte z různých zídek, choďte po kladině - obrubníku nebo třeba válejte sudy z kopce. Není třeba vymýšlet složitý program, děti ho venku jistě vymyslí samy.

Kurzy cvičení pro maminky s dětmi

V každém větším městě určitě najdete kurzy cvičení pro maminky s dětmi. Co vám takový kurz může přinést? Ideální zázemí, nejrozmanitější cvičební pomůcky a v neposlední řadě tolik potřebný kontakt s vrstevníky. A také lektorku, která to s dětmi umí a ví, proč které cviky zařazuje. Kvalitní lektorka respektuje vývojové fáze dítěte a je schopna odpovědět na nejzákladnější otázky, které se týkají pohybového ústrojí dětí. Také respektuje individuální tempo dětí a pracuje tak, aby to bylo příjemné nejen maminkám, ale i dětem. Lekce by měly mít stále stejnou strukturu, protože tento stereotyp dodává dětem tolik potřebnou jistotu a pocit bezpečí. I takové batolecí cvičení se může stát jakýmsi tréninkem na školu, kam dítě, za pár měsíců nebo let, půjde.

Kurzy plavání

Zde se batolata učí základním plaveckým pohybům a otužují se. A nejen to! Díky plavání se dokonce prohlubuje spánek, zvyšuje chuť k jídlu, dochází k příznivému ovlivňování cévního a srdečního systému, zlepšuje se trávení. Vše probíhá hravou formou se spoustou barevných pomůcek a říkanek. Více se dozvíte v našem článku Plavání miminek.

Cvičení s dětmi v domácím prostředí

Cviky, které se naučíte na kurzech cvičení, je většinou možné bez problémů provádět i  doma. Ideální je s dítětem cvičit ve stejnou denní dobu a jen tehdy, pokud je odpočaté. Chybnou manipulací můžete ohrozit další vývoj dítěte, proto je nezbytné si jednotlivé cviky nejdříve nastudovat nebo prodiskutovat s odborníky!

Co se týče náčiní na cvičení s batolaty, je možné domů pořidit malou plastovou skluzavku, balanční míč, suchý bazének s míčky, žebřiny, trampolinu nebo třeba nejrůznější stužky a šátky, s kterými můžete společně s dítětem tančit. Velkým trendem je nyní houpací prkno, které má nepřeberné množství využití. Může sloužit jako průlezka, houpačka, skluzavka, balanční prkno, ohrádka, tunel pro auta, stoleček, židlička.

Hra stop

Batolata milují hry na “Stop!”. Pustíte hudbu, batole běhá dokola. Hudbu vypnete, dítě se musí okamžitě zastavit. Lze dělat spoustu variací - například dítě jezdí jako auto, na povel “Stop!” zajede do garáže.

Sbírání předmětů

Rozházejte po místnosti například míčky. Dítě je musí co nejrychleji sesbírat a naházet zpátky do krabice. Tříleté děti již mohou mít hru ztíženou o třídění dle barev.

Hry s lanem

Pořiďte domů lano, nebudete litovat! Čím delší, tím lepší. Dítě po něm může chodit a trénovat tak rovnováhu. Nebo naopak musí chodit s roztaženými nožičkami, aby na lano nešláplo. Je možné se s dítětem přetahovat (je důležité ho nechat občas vyhrát). Z lana také snadno uděláte kruh. Můžete skákat dovnitř a ven či do kruhu házet nejrůznější předměty.

Hrátky s kruhy

S čím se vaše dítě opravdu vyřádí? S barevnými kruhy. Jsou k dostání v mnoha velikostech. Mohou sloužit jako volant, dají se navlékat na tyč nebo končetiny, je možné s nimi házet, prolézat je, dát na zem do řady a šlapat pouze do vnitřků kruhů.

Říkánky s pohybem

Na trhu je mnoho publíkací, kde najdeme krásné říkanky doplněné o pohybové prvky. Tyto legrační básničky milují snad všechny děti. Nejen, že si u nich společně protáhnete a posílíte tělo, ale dochází i k rozvoji slovní zásoby dítěte a  trénování koncetrace. Za sebe mohu doporučit leporelo Kutálí se ze dvora… Kniha je nádherně ilustrovaná.

 

Pěstujte v dětech lásku k pohybu. Ve zdravém těle, zdravý duch!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lenicka.pisnicka.93, 13. 4. 2022, 10.02

S tímhle se asi nedá nesouhlasit. Taky u nás pěstujeme pohyb. A s manželem jdeme hodně příkladem. A snažíme se i zdravě jíst, i když je nám jasné, že když jdou děcka ze školy, tak si prostě nějakou tu prasárničku koupí. Já občas taky zahřeším, co si budeme. Ale zároveň jím fakt zdravě. Nedávno jsem třeba objevila fajn produkt Granola Hesters Life od https://www.insidefit.cz/granola-kase-a-musli/ a to mi přijde jako velká pecka. Jasně, dětem to necpu. Ale sama to mám ráda třeba jako svačinu.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.38

doma moc nesportujeme,ale kluci chodí na fotbal a jsou rádi

Kamil Štrof, 28. 2. 2020, 14.43

To my našeho syna vedeme už od útlého věku k hokeji. Myslím, že ho to dost baví a navíc je v něm vážně dobrý. Je to sice trošku náročnější sport, ale myslím, že to úsilí za to stojí. Teď jsme mu z https://www.bauerhockey.cz/hrac-hokejky kupovali dvě nové hokejky a měl z ní vážně radost, takže usuzuji, že hokej miluje.

koliaska105, 30. 1. 2020, 7.39

Tak to u nás doma vede našeho malého ke sportu hlavně můj muž. Můj muž totiž miluje hokej a právě díky němu ho začal hrát i náš malý. Musím říct, že mu to jde. Dokonce si s sebou už domů dovezl hned několik medailí. Právě proto docela přemýšlím nad tím, že bych mu na ně koupila nějaký pěkný věšák. Dost se mi líbí třeba ty, co mají tady: https://www.vyrejeme.cz/vesaky-na-medaile/

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.09

Nejhorší jsou rodiče, co dítě od pohybu odrazují. Pak jsou jejich děti naprostá nemehla.

Gustawka, 9. 10. 2019, 20.21

doma moc nesportujeme

s.evinka, 5. 10. 2019, 22.49

Se synem chodíme plavat, na cvičení rodičů s dětmi a když nepadají trakaře tak každý den chodíme na procházky a na hřiště.

Teryk92, 3. 10. 2019, 18.29

Zatím chodíme jen na plavání.

Nikoll, 1. 10. 2019, 17.16

Dcera je malý neposeda, pohyb miluje v jakékoliv formě a já jsem za to ráda a podporujeme jí v tom maximálně

Eliška Kozlova, 28. 9. 2019, 7.57

https://www.promaminky.cz/produkty/knihy-o-detech-pro-rodice-168/pohyb-s-rikadly-pro-nejmensi-22053 Takle publikace je super. Důležité jsou procházky, výlety, ale nehnat se k cíli, je potřeba dělat přestávky a nechat je "pohrát" si, budete koukat co děti vymyslí

L.janicka.l

L.janicka.l, 1. 10. 2019, 10.59

Vypada moc dobre

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů