Šestá nemoc, neboli spalničky nemluvňat

zobrazeno 17073×

Vložil(a): NikolaJ, 4. 11. 2019 19.12

Šestá nemoc. Možná jste o ní neslyšela, dokud jste sama neměla děti. Přesto se jedná o velmi běžné virové onemocnění dětí kojeneckého či batolecího věku. Buďte připravená! Jak se šestá nemoc projevuje a jak ji léčit?

Šestá nemoc

Šestou nemoc způsobuje lidský herpetický virus 6 (herpesvirus (HHV) 6 human). Přestože šestá nemoc následuje až po páté nemoci, objevuje se většinou dříve, a to v kojeneckém či batolecím období. Typickým příznakem je teplota kolem 39° bez jakýchkoliv dalších příznaků. Dítě se zpravidla chová běžně a normálně jí i spí, může se objevit infekce horních cest dýchacích. Přesto jsou tyto příznaky individuální. Má dcera měla při šesté nemoci jen zvýšenou teplotu, zato byla nesvá, nejedla a více se budila.

Horečka při šesté nemoci trvá 2-3 dny, poté se na těle objeví růžová až červená vyrážka, které dítě nesvědí ani nijak nedráždí. Zajímavé je, že v chladu skvrny téměř vymizí, v teple jdou více vidět. Během 3-5 dnů vymizí zcela.

Inkubační doba nemoci je přibližně 14 dnů. Přestože je šestá nemoc infekční, jedná se o lehké virové onemocnění.

Léčba

U šesté nemoci je doporučen klidový režim, klidné krátké procházky (nejlépe v kočárku). Důležité je vyhýbat se kolektivu. Vyrážka opět vymizí sama, teploty také. Při velmi vysokých teplotách, nebo u dětí, které trpí na svalové křeče, je možné teplotu srážet (sirup, čípky, obklady, nošení kůží na kůži).

U šesté nemoci se vyhýbejte koupání a nesprchujte dítě příliš horkou vodou.

Nemoc může být zaměnitelná se zarděnkami nebo spalničkami. Dospělý člověk onemocní šestou nemocí velmi vzácně. Typická je bolest v krku a zvětšené krční uzliny a je třeba nemoc odlišit od infekční mononukleózy.

V naprosté většině případů probíhá šestá nemoc bez jakýchkoliv komplikací. Vysoké teploty, které šestou nemoc doprovázejí, ovšem mohou vyvolat febrilní křeče!

Šestá nemoc v kolektivu

Protože se v případě šestí nemoci jedná o infekční onemocnění, upozorněte přátele s malymi děti, rodinu a také vaše těhotné kamarádky, ať vynechají návštěvy. Pokud už vás navštívili, upozorněte je, že může tato nemoc přijít. Onemocnění se šíří vzduchem.

Prodělalo vaše dítě šestou nemoc a tápete, kdy můžete jít opět s dítětem do kolektivu? Dítě přestává být infekční hned, jakmile zmizí vyrážka, tedy obvykle za tři až pět dnů.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • febrilní křeče

    záchvaty s horečkou vyskytující se u dětí mezi 6. měsícem a 5. rokem věku, které nejsou způsobeny neuroinfekcí či metabolickým rozvratem a pacienti nemají anamnézu afebrilních záchvatů

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.45

musím zaklepat,ale ani jeden ze synů šestou nemoc neměli.

ivanka386, 17. 3. 2020, 21.40

Nerozumím tomu, proč jsou na této Zemi nějaké nemoci Od malička nás trápí spalničky, neštovice nebo nás ohrožuje chřipka. Teď je to zase koronavirus... Doufám a ráda bych na Vás mamky apelovala abyste dávali velký pozor a myly si ruce a dávaly pozor na své okolí! Hodně se dočtete v tomto článku... I já jsem se dozvěděla spoustu věci co jsem nevěděla ... https://www.zdravotniradce.cz/jak-se-branit-proti-nakaze-koronavirem-prevence-lecba-kontakty/

Janna, 13. 11. 2019, 22.32

Aha, tak uz vim, co synovi bylo minuly tyden 😀😀 z niceho nic mel skoro 40° a pak mu vyskakala vyrazka a ja porad tapala po cem. Tak ted uz to vim.

Mygara

Mygara, 12. 11. 2019, 18.43

To musí být tedy také radost

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.00

Šestou nemoc měl syn v roce na dovolené 🙄

dasza, 6. 11. 2019, 18.58

Šestou měli v půl roce oba..

Fuga

Fuga, 6. 11. 2019, 18.02

Ta inkubační doba je opravdu dlouhá

patricia077

patricia077, 5. 11. 2019, 17.42

Když byly děti kojenci nebo batolata žádné takové nemoci neměly, přišlo to až s nástupem do školkového kolektivu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů