Miminko - pátý měsíc

zobrazeno 8312×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 12.02

Vaše miminko už není ten bezmocný malý uzlíček, ale začíná to být pěkné šídlo, které se stále více zajímavá o vše, co se kolem něho děje. V průběhu pátého měsíce se už některé děti začínají plazit, nebo alespoň přetáčet z bříška na záda a naopak. Motorika dítěte se v tomto období velmi výrazně rozvíjí. Také můžete začít pomalu s příkrmy.

Co se děje s maminkou

Připadá vám, že už je to neskutečně dávno, co jste rodila. Miminko vám roste doslova před očima, od porodu už vyrostlo o více než 10 centimetrů a v průměru váží kolem 5 kilogramů. Většina maminek se shoduje na tom, že miminka jsou v tomto období opravdu nejkrásnější. Jsou ještě maličká, ale už to není ten „stažený králíček“, kterého jste si dovezli z porodnice. Faldíky a buclatost jsou na dětech doslova „k sežrání“. Navíc miminko už s vámi komunikuje, směje se, výská, šije s sebou a reaguje na váš hlas. Uchopuje hračky, vše strká do pusy a také se umí pěkně vztekat.

S lékařem se můžete poradit také o tom, zda už je vhodná doba pro zavádění prvních příkrmů. Někteří pediatři nyní doporučují začít s nemléčnou stravou již v ukončeném čtvrtém nebo pátém měsíci. Pokud je dítě večer hodně hladové nebo se v noci stále často budí, zkuste mu dát před spaním kaši. Ta je vydatnější než mléko a některé děti po ní lépe spí. Ale opět je to značně individuální a je vhodné se o tom poradit s pediatrem.

Začít s příkrmy o něco dříve se doporučuje zejména u nekojených dětí. Nejprve zkuste nabízet zeleninu, obvykle se začíná mrkví a bramborem. Buď můžete vařit z čerstvých surovin, nebo využít skleniček (doporučuji využít sortiment drogerie DM, kde je velký výběr). Já jsem se snažila vařit, ale nakonec synovi víc chutnaly právě skleničky a vařila jsem až později. Po otevření ji spotřebujte do dvou dnů.

Co se děje s dítětem

Dítě už je velmi aktivní. Rozhodně jej nepokládejte na místa, ze kterých může spadnout. Pokud si potřebujete odskočit nebo uvařit, využijte ohrádky nebo přenosné postýlky. Miminko už dokáže dělat doslova psí kusy. Rádo se otáčí, cucá si palec u nohy a velmi hlasitě a důležitě „povídá“. Co může, to strčí do pusy a sliny mu tečou doslova proudem. U některých dětí se již může objevit první zub, většinou to však bývá později. Nicméně dásničky jsou citlivé, takže kousátka jsou ideální hračkou pro toto období.

Dítě velmi rádo všechno zkoumá. Když mu dáte hračku, přendá si ji z ruky do ruky, prohlédne a okamžitě strčí do pusy. Líbí se mu barevné hračky, ale ještě více ho zaujmou zvukové hračky. Je rádo na bříšku, protože má tak lepší rozhled. Některé děti už začínají dělat takzvané „letadlo“. To znamená, že leží na bříšku, ruce a nohy zvedají do vzduchu a vyvažují. Tento „cvik“ vám může přijít legrační, pro dítě má však důležitý význam. Je to vlastně taková příprava na lezení. Některé děti se začínají plazit, tedy šoupat po podlaze, odrážejí se nožičkami.

Dosud dítě plakalo převážně proto, že mělo nějaký vážný důvod. Nyní už miminko dokáže rozeznat, kdy něco opravdu potřebuje, a kdy se pouze nudí a chce vaší pozornost. Začíná tedy plakat vědomě, nebo se dokonce vztekat. Zkouší, co se stane. Když zapláče a vy okamžitě přiběhnete, rychle pochopí, jak to funguje. Malé děti jsou v tomto směru velmi chytré už od plenek. A většinou je jejich přání vyslyšeno.

Když na dítě mluvíte a smějete se u toho, pravděpodobně se začne smát taky. Dokáže rozeznat tón hlasu. Říkejte mu básničky, čtěte knížky a zpívejte. To je velmi důležité pro budoucí rozvoj řeči. Dítě vás pravděpodobně bude poslouchat. Snažte se mu hodně věnovat, nabízejte hračky, můžete zkoušet i oblíbenou hru „baf“, ale opatrně. Některé děti se hodně lekají a začnou pak plakat.

Tatínkové, zapojte se

Jakmile vás dítě uvidí, hned se začne smát. Tatínkové jsou pro děti vzácnější, než maminky, ale o to více se na ně těší. Nezapomeňte si se svou ratolestí každý večer chvíli pohrát.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

už se na tento měsíc těším jak bude sranda,mno za měsíc a 2 dny bude malému 5 měsíců,strašné jak to utíká

Minnie, 4. 9. 2020, 10.07

Hra na schovávanou a baf byla u všech našich dětí top

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 6.29

V tomto období se tak srandovne vrtěla na zádech

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.48

děti jsou opravdu chytré , ví, co na nás platí

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.37

to bylo hezké, když už mě mohli pozorovat z bříška

Petra Önder (petrao)

petrao, 19. 11. 2016, 6.05

Přesně tak, už začíná ta správná zábava

silvousek

silvousek, 11. 7. 2016, 10.54

moc hezký článek mám první miminko a aky to na nás sedí

Pavla33, 4. 7. 2016, 14.25

strašně se mi libí když se ta naše princezna otočí na bříško a během chvilky se začne hrozně vtztekat nějak zapomněla jak se otočit zpět

louskacek2, 5. 2. 2016, 20.21

Tak na toho naseho raraska tez vse sedí. A potvrdila jsem si uz sama ze zkousi plakanim abych se mu venovala . Vice nez ve 4 měsíci. Rada vzdy pribehnu ale diky tomu ze je druhy to v přítomnosti první dcery nekdy nejde. To je holt udel druhého:-). Nožičky prohlizi a ochmatava. Hrkacky ho zajimaji nejvice ma sve oblíbené. Obcas ho najdu na boku a k otáčení ma jeste kus cesty:-). V tomto období smíchu, mazlení jsou miminacci krasni skoda ze to tak leti. Ručičkami po mne sahá a hladi mne někdy násilne:-) culik uz je nezbytný

ppetaa27, 19. 12. 2015, 18.55

Krasne rada si ctu clanky tohoto typu. Vzdycky porovnavam, co ten nas drobecek uz umi a rada si ctu i mesic dopredu, abych vedela, co nas ceka

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů