Miminko - osmý měsíc

zobrazeno 5804×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 13.21

Vašemu miminku už bude osm měsíců. Od svého narození zvládlo udělat neuvěřitelné pokroky, které jsou na něm znát každý den. Nyní už sedí pevně bez opory, díky čemuž se mu otevírají nové možnosti ke hře. Některé děti už touto dobou lezou, jiné se o to zatím snaží. Každopádně dítě je už hodně pohyblivé a nemůžete ho nechat ani na chvíli samotné. Přichází také takzvaná separační úzkost, kdy je dítě silně fixované na matku. Do příkrmů můžete přidat také bílý jogurt.

Co se děje s vámi?

Začíná poměrně náročné období, kdy budete muset být neustále ve střehu. Dítě je čím dál samostatnější, přesto silně fixované na vás. Kolem osmého měsíce se u většiny dětí objevuje takzvaná separační úzkost. Ta se projevuje tím, že vás dítě nebude chtít ani na chvíli pustit z dohledu. Jakmile odejdete z místnosti, začne plakat a dožadovat se vaší přítomnosti.

Zajistěte dítěti maximální bezpečnost, zejména v místnosti, ve které trávíte nejvíce času (zpravidla obývací pokoj a kuchyň). Kdysi mi někdo poradil takový fígl. Dospělému člověku se těžko z naší výšky odhaduje, co všechno může hrozit malému dítěti, které pouze leze nebo se plazí. Zkuste to tedy z jeho výšky. Klekněte si na všechny čtyři a zkuste si projít pokoj. Lépe tak narazíte na věci, o které by se dítě mohlo zranit, které by mohlo shodit nebo dát do pusy. Pozor především na ostré rohy, které je třeba opatřit speciálními chrániči. Vhodná je také zarážka do dveří, aby si dítě nepřivřelo prsty. Pokud máte nízko šuplíky, můžete využít bezpečnostní pojistky. Je velmi důležité odstranit všechny předměty, které by dítě mohlo spolknout a pozor na jedovaté květiny, které máte u země.

V tomto období ještě kojíte, menstruační cyklus tedy nemusí být zcela pravidelný. Pokud byste chtěla znovu otěhotnět, kojení v tom obvykle nebrání. Už nekojíte tak často, jako dřív, mléčná strava už tvoří pouze část jídelníčku vašeho miminka.

Co se děje s miminkem?

Miminko už pevně sedí bez opory, může si tedy krásně hrát, protože má volné ručičky. Kupujte mu hračky, které jsou určené pro tento věk. Děti milují především hrací a svítící hračky, které je doslova fascinují. Dbejte především na bezpečnost, dítě si vše strká do pusy. Většina dětí už aktivně leze. Dítě se zajímá o všechno, rádo prozkoumává různá zákoutí a kramaří. Některé děti už si začínají stoupat (samozřejmě s oporou), moc dlouho se však na nohou neudrží.

Rozvíjí se také jemná motorika, která velmi úzce souvisí s rozvojem hry u dítěte. Rodiče by se dítěti měli hodně věnovat. Velmi oblíbené hry jsou stavění kostek, prohlížení obrázků. Dítě by už mělo umět překládat předmět z ruky do ruky, menší věci udržet mezi palcem a ukazováčkem. Tento měsíc lze považovat za zlomový, neboť dítě si hraje také s menšími hračkami, než dosud. Velmi rádo zjišťuje, co předměty dokážou. Když mu postavíte pyramidu z kostek, ihned ji shodí a má z toho velkou legraci. Všechno si prohlíží a také strká do pusy. Hra je pro dítě velice důležitá. Ukazujte mu různé předměty, povídejte mu, co všechno umí a vybízejte ho, žeby si to také mohlo prohlédnout. Ale pozor, nezahlcujte jej hračkami. Dítě pak neví, co dřív a nedokáže si hrát s ničím. Vždy mu nabízejte jednu nebo dvě hračky, které postupně střídejte.

Pokrok lze pozorovat také ve vývoji řeči. Dítě už říká slabiky, nejčastěji ma-ma, ta-ta, ba-ba. Už dokáže chápat, že mama je máma a tata je táta.

Tátové, zapojte se

Vraťte se do dětských let, a jakmile budete mít volno, věnujte se svému potomkovi na 100 %. Možná vám přijde, že chce pořád mámu a tátové jsou trochu opomíjeni, ale to není tak docela pravda. Táta je pro dítě mnohem vzácnější, o to více je vděčné za jeho pozornost.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lození klukům šlo až moc dobře nejraději lozili pozadu

Minnie, 4. 9. 2020, 18.19

Ano, sezení, slabiky, to u nás proběhlo

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.04

Ta naše treperenda hlavně pořád něco povidala

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.16

ano, separační úzkost byla hodně silná, málem jsem nemohla ani na záchod

Eliška Kozlova, 16. 3. 2017, 22.55

Sedmý měsíc byl neskutečný ficak. Nejprve se postavil na 4 (na kolinka i chodidla) a začal se houpat, během týdne se rozlezl, během dalšího týdne se začal zvedat o všechno co mu přišlo pod ruku a stojí. Jsem zvědavá, co bude teď na osmém měsíci, dělá neskutečné pokroky

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.49

byt jsme měli a pořád máme celý oblepený, aby se mu něco nestalo a pusa zkoumala opravdu vše a nejlěpší byly drobky

Petra Önder (petrao)

petrao, 7. 2. 2017, 11.45

Už začíná lézt takže nás čeká úprava bytu ;-D

KackaPJ, 15. 10. 2016, 15.15

Tak to my ještě ani nelezeme, jen se otáčíme-natáčíme. Fakt je to šíleně individuální, někdo se sotva přetáčí, někdo začíná stát. Ale není kam spěchat, že

Alexis01, 28. 6. 2016, 14.05

Malému bude za 5 dní 8 měsíců a už nám i sám stojí bez držení za chvilku bude už chodit rychlík jeden

Katka

Katka, 5. 9. 2015, 16.45

Syn objevil novou polohu - sed a hned má větší rozhled.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů