Jak se vypořádat co nejlépe s astmatikem?

zobrazeno 3831×

Vložil(a): Estrela113, 30. 3. 2015 23.15

Máte stejné obavy jako já, že vaše dítě trpí astmatem? Nebo jste si tuto diagnózu u úst dětského lékaře již vyslechli a teď přemýšlíte nad tím, jak se s touto diagnózou vypořádat? I přesto, že se jedná o nepříjemné onemocnění, které může v určitých momentech ohrozit dítě na životě, dokáže dnešní medicína natolik pomoct malým pacientům, že mohou vést zcela normální a plnohodnotný život nejen v dětském věku, ale později také v dospělosti.

Co je to astma?

Astma je ve své podstatě projevem vrozené poruchy imunitního systému, kterou bohužel ani při současném stavu vědy nedovedou lékaři zcela odstranit. Včasnou prevencí a léčením však lze v některých případech projevy nemoci omezit natolik, že u některých dětí takřka vymizí, či se objedou bez léčby.

Jak astma vzniká?

Příčinou astmatu je kombinace dědičných dispozic s faktory vnějšího prostředí. Mezi ty patří hlavně alergeny, ale také stres, viry a fyzická či psychická zátěž. Velký výskyt astmatiků je mezi dětmi kuřaček či dětmi žijícími v zakouřené domácnosti. U dětí, které přišly na svět císařským řezem, je výskyt astmatu o 20% vyšší. Počet dětí astmatiků je daleko vyšší v průmyslových městech než na vesnicích v blízkosti hor.

Jak se astma projevuje?

U dětí do 6 let a starších dětí, adolescentů a dospělých se projevy astmatu mohou velmi lišit. Někteří pociťuji dlouhodobé dýchací potíže, u jiných dochází při styku s rizikovým faktorem (jako například stres, fyzická/psychická zátěž, alergeny, viry) k vyvolání astmatického záchvatu. Ten se většinou objevuje náhle, bez varování. Velmi častý je výskyt záchvatu v druhé polovině noci. Dítě trpí suchým kašlem, dušností, sípe, chroptí a může dokonce ztratit vědomí. Častým příznakem je také pískot při výdechu.

V případě astmatického záchvatu je potřeba pomoci dítěti najít polohu, ve které se mu nejlépe dýchá. Nejčastěji to je poloha v sedě s mírným předklonem. Uklidnit jej a poté aplikovat jednu až dvě dávky bronchodilatačního léku (nejčastěji Ventolin, Bricanyl aj.). Pokud potíže přetrvávají, je možné po 15 minutách dávku léku opakovat, a pokud potíže přetrvávají i nadále, kontaktovat lékařskou službu.

Jaká vyšetření provede lékař?

Prvním krokem je určení rodinné anamnézy. Lékař potřebuje informace o zdravotním stavu členů rodiny, o prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, o faktorech, které u dítěte záchvaty způsobují. Dále provede fyzikální a poslechové vyšetření dítěte (atopický ekzém, pískoty, vrzoty). U dětí od 4 až 5 let doporučí vyšetření zvané spirometrie (základ diagnostikování astmatu), v některých případech je potřeba provést kožní testy na alergeny. K dalším diagnostickým postupům se pak řadí laboratorní vyšetření (eozinofilie v krevním obraze, ECP v séru, celkové a specifické protilátky třídy IgE), skiagram hrudníku a specifické či nespecifické inhalační provokační testy.

Čím se astma léčí?

Astma nelze vyléčit, lze je však velmi účinně kontrolovat. Základem léčby astmatu jsou dnes léky, které účinně tlumí zánětlivé stavy na průduškách. Nejčastěji se podávají kortikoidní hormony v inhalační formě. To zajišťuje jejich vysokou účinnost a zároveň vysokou bezpečnost, neboť tyto léky mohou být inhalačně podávány ve velmi nízkých dávkách a tudíž jsou vedlejší účinky minimální. Bylo prokázáno, že většina dětí používá nesprávnou inhalační techniku, proto lékaři doporučí používání speciálních inhalačních nástavců s maskou. Jejich použití je velmi snadné a bez problémů je zvládá i menší dítě.

Terapie astmatu je dlouhodobá, většinou trvá celý život. Pravidelně se podávají inhalační protizánětlivé léky (například Becotide, Pulmicort, Flixotide) ráno a večer v dávce doporučené lékařem. Protože se jedná o kortikoidy, je vždy potřeba vypláchnout dítěti ústa. Při akutních potížích se podávají léky na uvolnění stažených průdušek (Ventolin, Bricanyl), které se mohou za 15-20 minut podat ještě jednou.

Jak můžete malému astmatikovi pomoci sami?

Průběh astmatu a s ním spojených obtíží u našich děti můžeme z velké části ovlivnit také my - rodiče. Velmi důležité je omezit výskyt rizikových faktorů v prostředí, kde se děti vyskytují.

Vyhněte se srstnatým zvířatům

Začít bychom měli omezením styku se srstnatými zvířaty. Zejména kočky, resp. jejich srst a tělesné výměšky (sliny, pot, moč) mohou vyvolat silnou alergii. Pokud si ale zvíře chcete či musíte ponechat, je důležité každý den luxovat a stírat podlahy, abyste minimalizovali riziko vzniku obtíží. Rozhodně by se ale takové zvíře nemělo pohybovat v místech, kde děti spí. Je prokázáno, že např. hlavní kočičí alergen v prostředí přetrvává ještě šest měsíců po odstranění zvířete z domácnosti.

Vyhledávejte nekuřácké prostory, bezprašné prostředí

Velmi důležité je také doma nekouřit a s dětmi navštěvovat pouze nekuřácké prostory. Používání parfémů, vonných tyčinek a svíček, osvěžovačů vzduchů a dalších chemických prostředků (i úklidových) by mělo být v domácnosti s astmatikem výrazně omezeno. Prach je nejlepší stírat vlhkým hadrem, aby nedocházelo k rozptýlení do vzduchu.

Předcházejte výskytu roztočů

Mezi další opatření patří častá a pravidelná výměna lůžkovin, nejlépe jednou týdně, jelikož v nich přežívají roztoči. Často větrejte a postele nechte delší dobu rozestlané. Z dětského pokoje odstraňte závěsy a koberce. Nevhodné jsou také květiny, jelikož můžou být zdrojem plísní. Povlečení by mělo být 100% bavlněné s možnosti praní na více než 55°C. Malí pacienti by také neměli spát s plyšovými či vlněnými hračkami (opět kvůli výskytu roztočů). Vhodná teplota prostředí v době spánku je pod 20°C a vlhkost vzduchu 40-50%. Pokud stále ještě používáte péřové polštáře a přikrývky, vyměňte je nejlépe za umělé vlákno.

Minimalizujte možné setkání s onemocněními

U astmatiků je velmi důležité pořádně vyléčit každé onemocnění, zejména onemocnění dýchacích cest. S tím souvisí také pobyt ve školce či v kolektivu. Rodiče by měli pečlivě zvážit, zda je dítě již skutečně zdrávo pro návrat do vzdělávacího zařízení. Ze své zkušenosti bych také nedoporučila návštěvu bazénu a vířivek v zimním období. V chlorované vodě přežívají opravdu jen silné kmeny bakterií a plísní, které vašemu dítěti mohou obtíže zhoršovat.

Omezte pobyt v pylovém prostředí

V pylové sezóně je také dobré vyhýbat se vysoké trávě a svůj pobyt v přírodě omezit. Také větrání by mělo být v pylové sezóně či při zhoršeném stavu ovzduší co nejkratší.

Jedťe k moři, do hor nebo navštivte solnou jeskyni

 A co malým astmatikům pomáhá dále? Doporučují se pobyty u moře, které mají blahodárné účinky na plíce astmatiků. Podobný efekt má i pobyt na horách. Sauny či solné jeskyně mají také ozdravné účinky. Co se týče sportu, dítě podporujte. Vždyť i astmatici vyhrávají olympijské závody. Samozřejmě vše pod pečlivým dozorem dětského lékaře.

Moje zkušenost s astmatem

Jak jsem již zmínila v úvodu tohoto článku, téma astmatu se mě začíná dotýkat kvůli synovým nekontrolovatelným záchvatům kašle. Prozatím mu astma nebylo diagnostikováno a je v péči lékařů (alergologů, imunologů a také kožní lékařky kvůli atopickému ekzému). A jaké příznaky se u něj projevují? Nad ránem mezi půl druhou a půl čtvrtou dostává velmi často záchvaty suchého kašle, které trvají i půl hodiny. Nemůže se nadechnout, ze suchého úporného kašle se občas i poblinká. V těchto chvílích podáváme antihistaminika a také inhaluje Ventolin.

Ke zmírnění příznaků se nám osvědčilo zvlhčování vzduchu, každý den utírám prach, vysávám, a pokud mi vyjde čas, setřu podlahy. Chlupatá zvířata jsou pro nás tabu a babičky zakoupily čističky vzduchu. Záchvaty kašle se mu projevují také při zvýšené námaze a ve školce. Lékařka nám doporučila zvážit návštěvu dětských kolektivů hlavně v období chřipek a dalších viróz.

Také můžu dosvědčit, jak blahodárný vliv na tyto děti mají pobyty u moře. Několik měsíců jsme měli možnost žít v Holandsku kousek od moře, kde je samozřejmě i daleko čistší vzduch než v okolí Brna, ale také vysoká vlhkost a mořský vzduch. Během našeho pobytu syn neměl jediný záchvat kašle, jedinou virózu či rýmu. Bohužel u nás v ČR nelze tyto podmínky synovi zprostředkovat. Věřím, že ať bude nakonec diagnóza jakákoli, tyto preventivní kroky všechny příznaky minimalizují a nakonec se zdárně vypořádáme s každým dalším záchvatem.

A možná to nejdůležitější na závěr: zajistěte dítěti prostředí bez stresu a hádek. Kde jinde se může dítě léčit lépe, než ve šťastné a milující se rodině.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • anamnéza

    soubor informací potřebných k bližší analýze zdravotního stavu

  • astma

    běžné chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest charakterizované různými opakujícími se symptomy, dočasným omezením průtoku vzduchu průduškami a křečemi svalstva průdušek (celým názvem astma bronchiale)

  • bronchodilatační lék

    přípravek, který pomáhá rozšířit dýchací cesty, a tím usnadňuje proudění vzduchu do plic a z plic

  • dědičná dispozice

    náchylnost jedince k onemocnění, které se vyskytlo u jeho rodičů či prarodičů; je zakódovaná v genech

  • ECP

    eozinofilní kationický protein, jedná se o hlavní produkt buněk alergického zánětu

  • eozinofilie

    zvýšený počet určitého druhu bílé krvinky, která se podílí na obraně proti parazitům a při alergických stavech, zejména atopii

  • kortikoidní hormony

    neboli také kortikoidy/kortikosteroidy - hormony syntetizovány v organismu přirozeně v kůře nadledvinek z cholesterolu, používají se v medicíně nejen pro své protizánětlivé účinky

  • skiagram

    rentgenový snímek hrudníku z předozadní i boční projekce

  • spirometrie

    funkční vyšetření plic, testuje schopnost pacientových plic nadechnout a vydechnout; díky spirometru se tak dýchání zaznamená jako graf ukazující objem plic v závislosti na čase

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 27. 1. 2022, 15.53

Zdravím, obě moje děti bohužel trpí astmatem a četnými alergiemi, takže mají i větší nároky na prostředí kolem sebe. Kromě roztočů jsem se musela vypořádat i s prachem, plísněmi a dalšími záškodníky. Proto jsem se rozhodla zainvestovat do čističky vzduchu. Tu jsem nejprve koupila na tomto e-shopu: https://www.livli.cz/magazin/vybirame-svou-prvni-cisticku-vzduchu/. Zatím jsem s ní velmi spokojená, takže asi koupím další i do ostatních pokojů.

naštěstí astmatik jsem jen já,doufám,že to kluci po mě nezdědí

Minnie, 24. 8. 2020, 11.51

Máme v rodině genetickou dispozici, tak doufám že se to mně i dětem vyhne

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.04

Snad to nepadne zrovna na nás

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.28

astma je další strašák v podobě nemoci

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.21

díky za úžasný přehled, astma nás doufám mine, zatím se neobjevila ani alegie

jitka46

jitka46, 24. 9. 2015, 9.33

choroby moderní doby

mckvak, 24. 6. 2015, 6.18

To more bysme tu potrebovali jako sul Drzim pesti.!

inglulie2, 4. 6. 2015, 14.59

Tak to nezavidim ani nahodou

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů