Dětská imunita očima tradiční čínské medicíny

zobrazeno 1405×

Vložil(a): Adrianita, 29. 11. 2021 11.07  (aktualizováno 9. 12. 2021 12.21)

Dětská imunita. To je téma, které by chtěla mít v malíčku snad každá maminka. I když se o ní hovoří často, je tu jeden pohled, který stále zůstává trošku v pozadí. Je jím pohled tradiční čínské medicíny. Ta přistupuje k dětské imunitě způsobem, který je mnohým maminkám blízký. Zaměřuje se na prevenci, a pokud se už nějaká ta nemoc objeví, nabízí čistě přírodní pomoc.

Dětský organismus je křehký

V jedné staré čínské lékařské knize se píše: „Děti nemají zajištěné vnější obranné funkce, proto vnější zlo může snadno vstoupit do těla a napadnout plíce“. Vnějším zlem jsou myšleny „vnější patogeny“ jako vítr, chlad, horko, vlhko (my dnes říkáme viry, bakterie atd.). Proto tolik dětí tak často trpí respiračními problémy jako kašel, rýma, zahlenění, alergie nebo astma. Je to tím, že malé děti nemají respirační systém ještě plně vyvinutý a jsou náchylnější na vpád patogenu do jejich organismu.

Důležitost „Sleziny“

Druhou příčinou oslabené imunity bývá oslabená energie Qi Sleziny (Slezina v pojetí TCM není jen malý orgán v levém podžebří, ale v podstatě celý trávicí systém). Proto čínská medicína klade velký důraz na stravu, na pečlivý výběr potravin, které podporují zdraví Sleziny.

Základem jídelníčku by měly být složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných bílkovin a porcí lehce povařené zeleniny. I děti potřebují stravu, která je čerstvá a chutná, velmi vhodné jsou lokální potraviny. Většinu potravin stačí lehce povařit, aby jídlo zůstalo křupavé. Trávení začíná již v ústech, proto je dobré děti učit, aby jídlo nejdříve důkladně rozžvýkaly a vychutnaly si každé sousto. Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte a u dětí, které potřebují kvalitní stravu pro svůj zdravý́ vývoj, to platí dvojnásobně.

Obecně se dá říci, že potraviny, které posilují Slezinu, jsou neutrální nebo teplé sladké povahy: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kuřecí maso, hovězí maso, jehněčí maso, játra, ledvinky, makrela, tuňák.

A pak to jsou samozřejmě i medicinální houby, jejichž příznivé působení na organismus je potvrzeno nejen tradiční čínskou medicínou, ale také moderními vědeckými studiemi.

Co Slezina nemá ráda jsou nevařené a syrové potraviny chladné povahy (zejména na podzim a v zimě): saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, příliš velké množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže a potravin, které zadržují a vytvářejí tzv. vlhkost v těle: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla a jogurtu), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla.

Povolejte na pomoc houby

Ale vraťme se zpět k medicinálním houbám. Třeba taková houba Reishi. Je považována za královnu mezi houbami a plným právem. Reishi obsahuje mnoho bioaktivních látek, které ji dělají naprosto jedinečnou. V Reishi můžeme najít kromě vitamínů, minerálů i velké množství polysacharidů beta glukanů, ganoderanů, ale také steroidů, cyklických esterů laktonů, triterpenů, kam patří i kyselina ganoderická či lanostany. Díky tomu dokáže Reishi aktivizovat organismus a udržovat tak naši přirozenou obranyschopnost, jakož i přispívat k zachování normální funkce oběhového systému.

Najdete ji třeba v Dračím sirupu nebo produktu MycoComplex. Sirup je vhodný především pro malé děti, které nejsou schopné polykat tabletky. Sirup obsahuje houby Reishi a Cordyceps, Echinaceu a Acerolu (přírodní zdroj vitamínu C) a maminky ho začínají používat už během letních měsíců, kdy děti čeká návrat do dětského kolektivu a chladný podzim a dlouhá zima.

MycoComplex je vhodný pro větší děti (od 5 let) i pro dospělé. Rovněž obsahuje medicinální houby Reishi a Cordyceps, Acerolu a navíc houby Agaricus a Shiitake. Agaricus je ze všech medicinálních hub nejaktivnější a díky tomu je velmi vhodný pro udržování správné funkce  imunitního systému.

K houbám přidáváme často i MycoClean, který obsahuje extrakt ze slzovky. Slzovka posiluje Pi (Slezinu) odvádí z organismu Shi (vlhko) a Tan (hlen). Což je vhodné prakticky pro každé dítě.

{{:pr:}}

Dobrá zpráva na závěr

Zbavit se obtíží u dětí bývá obvykle mnohem snadnější a rychlejší než u dospělých. Nemoci u dětí přicházejí rychle, ale většinou i rychle odejdou. A díky tomu, že orgány a energetické dráhy u dětí nejsou ještě zcela vyvinuté, jsou i „jednodušší“ a tak vyloučit patogen z těla, nebo rozhýbat zablokovanou energii Qi jde mnohem snáze.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 8. 11. 2023, 0.15

Hodně zajímavý článek. Díky mockrát za něj. Za sebe musím říct, že imunitu je asi zdaleka nejlepší podporovat s pomocí různých bylinek. Super je v tomto třeba lichořeřišnice. Sama s ní mám velmi dobré zkušenosti. Používám ji jak v kuchyni, tak i ve formě extraktu. Konkrétně mám doma teď tento - https://www.herbavis.cz/produkt/lichorerisnice-forte-vitamin-c který je doplněný i o vitamín C.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 13.51

beta glukany a reishi tomu věřím velmi, ostatní je pro mě trochu pavěda, ale je to můj problém

Janulinka, 18. 12. 2021, 16.49

Tak ten sirup musím ur ite zkusit

patricia077

patricia077, 9. 12. 2021, 17.57

Dračí sirup jsem teď nasadila předtím jsem dávala jiný už nevím název ale doporučili mi ho v lékárně

Eliška Kozlova, 18. 12. 2021, 14.50

Já ho taky mám, ale děcka ho odmítají, že je moc sladkej 🤦🏻‍♀️

patricia077

patricia077, 18. 12. 2021, 20.02

Je no syn ho nechce dcera je hodná ta mi vezme všechno 🤦

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů