Tradiční čínská medicína si získává stále více příznivců

zobrazeno 1350×

Vložil(a): Adrianita, 13. 2. 2020 21.14  (aktualizováno 28. 2. 2020 8.05)

TČM je zkratka pro tradiční čínskou medicínu. Co si pod tímto pojmem můžeme představit a co vše se s ní dá léčit? Je rozdíl mezi naší západní medicínou a tradiční čínskou? Proč si získává stále více příznivců?

Tradiční čínská medicína je obor rozvíjející se více než 5000 let. Přesto, nebo právě proto si i v dnešní době získává stále více příznivců, dokonce i v tzv. západním světě. Čínská medicína zkoumá každou buňku a každý orgán v těle a řeší souvislost s ostatními částmi našeho těla. Léčí tedy tělo komplexně, nezapomíná ani na duši, a nezabývá se pouze důsledky. TČM se při léčbě opírá o léčivé byliny a houby, ale i masážní techniky a akupunkturu.

V souvislosti s tradiční čínskou medicínou je zmiňována patentní medicína. Co si pod tímto termínem máme představit? Pojem patentní medicína zahrnuje standardní bylinné směsi tradiční čínské medicíny ve formě koncentrovaných tablet, jejichž složení vznikalo a bylo upravováno po staletí. Tyto bylinné směsi byly vyzkoušeny na obrovském vzorku populace a jejich účinky jsou dlouhodobě známé. Někdy se používají v různých kombinacích s dalšími tabletami pro zvýšení účinnosti. Některé názvy bylinných směsí jsou chráněny ochrannou známkou, jejichž vlastníkem je firma TCM Herbs. Doporučené dávkování je 3x denně 4 tablety, u dětí v poloviční dávce.

Každá šarže těchto bylinných směsí je testována ve švýcarské akreditované laboratoři na obsah těžkých kovů, bakterií, plísní, kvasinek, aflatoxinů a samozřejmě i na přítomnost bylin. v ČR je navíc každá šarže testována i na přítomnost 4 skupin pesticidů zahrnující 511 druhů. 

Co je to TČM 

Tradiční čínská medicína je praktikována nejen v Asii, ale spoustu příznivců získává v USA, Evropě i dalších oblastech světa. Výrazně se liší od našeho pojetí medicíny, přesto ji nelze současným pojetím medicíny vysvětlit. Tato medicína má sice spoustu příznivců, kteří díky jejím postupům sklízí úspěch, na druhou stranu jsou tu skeptici kritizující TČM.

Metody TČM vycházejí z tradičního čínského léčitelství. Zdraví je popisováno jako vnitřní rovnováha i jako rovnováha mezi organismem a prostředím, ve kterém žije. Základem diagnostiky je pozorování těla, čtení pulsu a jazyka. Základní metody této medicíny jsou založeny na úpravě stravy, pohybu, akupresuře a akupunktuře, masážím a léčivech rostlinného či živočišného původu.

Čínská medicína vždy léčí celého člověka, neizoluje jeden orgán od dalších, jako  se děje u naší medicíny. Dle čínské medicíny každá část těla souvisí s ostatními částmi, aby tělo mohlo správně fungovat. Stejně tak se nedá odloučit tělo od duše. Čínský lékař neléčí určité pacienty a neodděluje se dle částí těla (psychiatr, chirurg, orl).

Pacient je léčen individuálně a je třeba, aby sám spolupracoval. Každý pacient s bolestmi zad, zvětšenou nosní mandlí, rýmou či alergií je léčen zcela odlišně. Na základě pečlivé diagnostiky dostane výživové doporučení a jsou mu předepsány bylinné směsi. Veškeré metody léčby jsou minimálně rizikové, s minimálními vedlejšími účinky.

Dieta jako základ čínské medicíny

Tradiční čínská medicína používá jako základní součástí své terapie dietologii, vždy každému pacientovi doporučí potraviny, které jsou pro něj vhodné a naopak. Západní medicína ještě relativně nedávno odmítala jakoukoliv souvislost mezi stravou a nádorovými onemocněními. Dnes jsme na tom o něco lépe, ale stále je strava v léčbě pacienta velmi opomíjená. Málokterý doktor se nás zeptá, jaký máme životní styl, jak se stravujeme, stravovací doporučení také málokdy dostaneme. V oblasti stravování je TČM komplexní, narozdíl od západní medicíny, která pitvá každou potravinu na živiny a mikroživiny. Tohle zkoumání potravin je jistě užitečné pro různé speciální diety, ale obecně je to důvod, proč je jednou doporučena nízkotučná dieta, poté nízkoobilná, za pár let je tomu naopak.

Důležitost moderní medicíny

Přestože se obracíme stále častěji na TČM, která řeší člověka jako celek, zabývá se stravou a má tisíce let pozitivních výsledků, naši medicínu nemůžeme zavrhovat. Bez moderní medicíny bychom se neobešli při život ohrožujících stavech, jako je infarkt či velmi vážné zranění. V případě kardiovaskulárních a dalších onemocněních je otázka, zda bychom tomu právě pomocí čínské medicíny mohli předcházet.

Základní pojmy

Jak již bylo zmíněno, TČM pohlíží na tělo jako na systém navzájem se široce ovlivňujících orgánů, přičemž mezi základní pojmy patří energie čchi, principy jin a jang a učení o pěti prvcích. Tyto pojmy nalézáme nejen v čínské filozofii, ale i dalších oborech. Důkladná znalost a porozumění těchto pojmů je sice důležitá, ale i velmi obtížná. 

Terapeuti rozlišují 5 základních léčebných metod :

  • Fytoterapie 

Základem fytoterapie jsou bylinné směsi, byliny jsou výhradně z Číny, některé z určitých konkrétních oblastí pro zvýšení účinku. Každá bylina má svůj účinek a hierarchii, do směsí jsou přidávány byliny mající své pevné místo určené na základě tísiciletých postupů. Nelze jen tak nahradit jinou bylinou s podobným účinkem či podobnou chutí. Tyto směsi jsou využívány buď jako odvary, které jsou neuúčinější, dále jako tablety či lisované tabletky.

  • Akupunktura

V rámci této metody dochází pacient 1-2 krát týdně na aplikaci jehel do domnělých bodů akupunkturních drah, kterými protéka čchi. Cílem je navrátit rovnováhu v organismu, nejvíce je využívána při bolestivých stavech.

  • Dietetika

Úprava jídelníčku je nezbytná. Jedná se nejen o obecné doporučení jak střídmost, pestrost, pravidelnost, ale potrava musí splnit i termodynamické vlastnosti stravy, které jdou ruku v ruce se stavem pacienta a druhem jeho nemoci. TČM rozlišuje 6 základních typů fyzické konstituce - horký, chladný, vlhký, suchý, nedostatečný a nadměrný, přičemž pro každý typ je doporučeny určité druhy potravin.

  • Tuina

Jedná se o masážní techniky dlaněmi, prsty, lokty přes oděv za využití akupunkturních drah a bodů. Opět jde o rozpohybování toku čchi, tam kde není, je bolest.

  • Čchi - kung

Čchi-kung je cvičení, které pěstuje čchi. Kromě fyzického těla se toto cvičení zabývá i rozvoji mysli.

 

 

Máte zkušenosti s TČM? Zabýváte se jí, nebo využíváte některé její prvky?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.31

má mamka chodila na fytoterapii a prý je super,ale já jsem ještě nezkoušela.

jitka46

jitka46, 3. 5. 2020, 22.43

akupunkturu bych už dlouho chtěla sama vyzkoušet, známá chodí a je spokojená

mikjana, 2. 5. 2020, 20.56

Zajímavý článek, i můj obvodní lékař praktikoval akupunkturu. Já jí v té době nepotřebovala, ale znám hodně lidí co chodily k němu na jehličky.

Teryk92, 3. 3. 2020, 17.26

Zkušenosti vůbec nemám. Zajímalo by mě hlavně to jídlo.

jkubeso, 28. 2. 2020, 19.15

Nemám zkusenosti. Ale podle článku věřím tomu, ze dokáže v určitých situacích pomoci.

Lenička, 28. 2. 2020, 17.22

Zajímavý článek. Sama ale nemám zkušenosti.

patricia077

patricia077, 28. 2. 2020, 8.50

Myslím si, že je to sice běh na dlouhou trať, ale má výsledky

Adrianita, 28. 2. 2020, 9.23

Lidi by nejradši nějakou pilulku, která je zázračně vyléčí. Nejlépe hned a bez práce.

patricia077

patricia077, 28. 2. 2020, 9.41

To je sice pravda, ale například u homeopatik je to taky hodně "na dlouho" a někdy se výsledek ani nedostaví..vlastní zkušenost .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů