5 tipů na praní oblečení pro děti i miminka

zobrazeno 2990×

Vložil(a): Adrianita, 16. 4. 2021 10.01  (aktualizováno 2. 5. 2021 9.05)

Babyboom pokračuje! Jestli jste se k němu připojili i vy, pak možná právě uvažujete o tom, jak se pořádně připravit na příchod svého potomka. Jednou z věcí, které byste měli věnovat pozornost je příprava dětské výbavičky.

Dětská pokožka je mnohem citlivější než pokožka dospělá, proto je potřeba se postarat o to, aby ji nic nedráždilo. Jedno špatně vyprané bodyčko nebo dupačky a neštěstí je na světě! Ke spokojenosti vašeho miminka totiž velkou měrou přispěje i správně opečovávaná garderobiéra.

Aby bylo dítko jako v bavlnce

Citlivost miminkovské pokožky mějte na mysli už při nákupu výbavičky. Vždy vybírejte oblečení vyrobené z bavlny nebo bambusových vláken – bavlněné a bambusové oblečky neobsahují umělá vlákna a kůži miminka nepodráždí.

Nákupem to ovšem nekončí, až budete mít výbavičku celou, začněte prát. U dětského oblečení totiž rozhodně neplatí, že co je nové, je i čisté. I když je oblečení ušité z přírodních materiálů, mohou se v něm ukrývat zbytky barev nebo chemikálií, které se vyskytují při výrobě. Právě ty je potřeba dostat z oblečení pryč, v opačném případě se můžete „těšit“ na nepříjemné vyrážky, ekzémy a někdy i alergické reakce.

Při praní dětského oblečení dodržujte následující pravidla

1. Perte na 40–60 °C

Praní v ruce je pro dětské oblečení zapovězeno. Nezbavíte se při něm totiž nečistot tak dokonale, těch vás zbaví jedině pračka.

Dětské oblečení vždy perte zvlášť, nikdy k němu nepřidávejte svoje oblečení. V minulosti se oblečení ještě vyvářelo, ale díky výzkumům dnes už víme, že to není potřeba. Stačí, když budete oblečení prát na 40–60 °C, při této teplotě se v klidu zbavíte všech choroboplodných zárodků i roztočů. Než však dáte overálky a bodyčka do pračky a nastavíte teplotu, podívejte se na štítek, kde se ujistíte, na kolik je můžete prát.

Co však vyvařovat můžete a vlastně byste i měli, jsou látkové pleny. Látkové plenky se zase vrací do módy, jsou ruku v ruce s udržitelností a ekologickým směřováním. Pokud se tedy chystáte vydat se tímto směrem, naučte se látkové pleny správně prát.

Perte je odděleně od ostatního oblečení. Po použití je ihned propláchněte a namočte, poté je v pračce vyperte na 60 °C. Plenky nemocného dítěte klidně vyvařte při teplotě 90 °C. Počítejte s tím, že plenky se perou hodně a mohou zašednout, to ale není problém, stačí je vyprat v silném odbarvovacím prostředku nebo použít peroxid vodíku. Pomáhá i sušení na slunci, které je pěkně vybělí. Pokud však chcete mít jistotu, že jsou čisté, pošlete je do prádelny.

2. Vybírejte prací prášek pro děti

Má-li být oblečení pro miminko opravdu bezpečné, musíte si pořídit i speciální prášek na praní pro děti. V obchodě se poohlédněte po pracích prostředcích, které jsou určené přímo na dětské oblečení. Většinou je poznáte podle nápisu „sensitive” nebo označení „pro citlivou pokožku”. Dětské prací prášky nejsou parfemované a nehrozí tak, že z nich děti dostanou ekzém nebo vyrážku.

Pokud je však dětské oblečení hodně špinavé, sáhněte po žlučovém mýdlu a oblečení předeperte. Žlučové mýdlo je prozkoušené generacemi hospodyněk a skvěle si poradí s fleky od příkrmů i proteklé plenky.

Mýdlo naneste na mokré oblečení a vetřete ho do látky na špinavém místě, nechte odmočit a nakonec vyperte.

3. Máchejte a zase máchejte

Ať budete prát v jakémkoliv prášku, musíte počítat s tím, že se bude usazovat na oblečení. Pro dospělé to nemusí být problém, ale u dětského oblečení je běžné máchání málo. Pokud chcete mít jistotu, že se na dětské tělíčko nedostanou zbytky prášku, přidejte jedno máchání navíc.

Pokud vaše pračka nabízí program určený na praní prádla pro děti a alergiky, použijte ho. Když nemáte tento program k dispozici, nastavte na pračce jedno máchání navíc.

4. Perte bez aviváže

Ano, aviváž krásně voní a změkčuje prádlo, ale dětem moc dobře nedělá. Proto u dětského oblečení s aviváží zacházejte velice opatrně a nejlépe ji úplně vynechejte. To platí především pro oblečení a lůžkoviny pro děti do jednoho roku.

Pokud chcete prádlo osvěžit, přidejte místo aviváže ocet. Nemusíte se bát, že by bylo po octu cítit, kyselý odér vyprchá, ale oblečení bude jemné a hebké.

5. Nastartujte žehličku

Žehlení, i když ho nesnášíte a své oblečení zásadně nežehlíte, u dětského je to nutnost, nejen proto, aby bylo vaše dítko jako ze žurnálu, ale především proto, abyste se zbavili případných bakterií. Kdyby po vyprání přece jen v dětském oblečení nějaké zůstaly, vysoké teploty a pára je spolehlivě zahubí. Kromě toho žehlením oblečení krásně změkne, takže pak bude miminko v pohodlí.

Jestli se vám do žehlení mini košilek a kabátků nechce, můžete je společně s ostatním oblečením poslat do čistírny, kde se o ně perfektně postarají. Nebojte se, nebudete ho muset nikam vozit nebo nosit. Čistírna Cleany.cz si oblečení u vás vyzvedne a pak čisté, vyžehlené a bezpečné přiveze zase zpět.

Kromě dětského oblečení byste měli před prvním použitím vyprat i další věci z dětské výbavičky, jako je povlečení na dětskou postýlku, polštářek a deku z kočárku i plyšové a textilní hračky.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 12. 9. 2023, 8.44

Ještě bych se vás ráda zeptala na to, kde nakupujete bio oblečení pro děti? Jako já v tom fakt tápu. Chtěla bych něco udržitelného, ale nevím kde. Našla jsem jenom tenhle obchod https://www.happynature.cz/detske-bio-obleceni a ten je sice fajn, ale přeci jenom bych měla i srovnání. Sice jsem tam objednávala už dvakrát, ale přijde mi, že fakt žádné takové obchody a internetové e-shopy nejsou.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 10.03

prala jsem v Batoleti nebo mýdlovém slizu, ten jsem dělala po kýblech ), spořeba na pleny byla velká

Jana Novotná, 30. 10. 2022, 18.19

Já jsem si také oblíbila Lovelu, která vždy vyprala všechny skvrny, které děti na oblečení dokázali vykouzlit během dne. Peru v ní i moje halenky, které si vybírám na internetových stránkách https://www.jkklett.cz/halenky/, kde mají velký výběr všech druhů halenek, sukní a šatů. Dceři je již dvanáct let, a tak si i ona zde vybere občas nějakou sukni.

lucie25987, 21. 7. 2022, 20.59

Ahoj, mně se u obou dětí nejvíc osvědčila Lovela. Peru v ní i pro nás světlé oblečení a krásně voní . Starší syn má taky citlivou kůži a tento prášek, nebo spíš gel, mu nic nedělá . Je teda taky pravda, že jim oběma kupuji kvalitní oblečení. To podle mě taky udělá hodně. Mladšímu jsem teď začala objednávat oblečení z biobavlny z https://www.tamaiti.cz/ a na omak je ten materiál hrozně příjemný .

novaklen, 28. 4. 2022, 21.14

Nemáte náhodou někdo tip jak prát dětské oblečení z vlny? Koupila jsem totiž našemu prckovi během zimy pár vlněných kousků z https://www.vlnenezbozi.cz/pro-deti/ a ještě jsem je nezkoušela prát. Moc vlněných věcí doma nemáme, takže s jejich praním vůbec nemám zkušenosti. Byla bych celkem nerada, kdyby se nesprávným praním zničily. Nějaké rady?

super napsáno a naprosto s tímto souhlasím

patricia077

patricia077, 2. 5. 2021, 11.07

Babyboom pokračuje! Tak ta první slova, pod ta se klidně podepíšu ..já bych tomu dala název covidový babyboom, zvláštní jak se příroda i my s touto situací vypořádala, vím, že je to mimo článek, ale tak nějak jsem to musela napsat .-)..Jinak osobně jsem používala dětské speciální prací prostředky cca do roka a taky jsem žehlila byť to žehlení strašně nesnáším .

Adrianita, 2. 5. 2021, 16.40

S dcerkou jsem začala prát šetrně a peru tak doteď. Zrovna dneska mě žehlení čeká, ale žehlím vždy večer se sklenkou vína a celkem mě to baví Žehlím teda jen dětské, nám ne..

patricia077

patricia077, 2. 5. 2021, 19.48

Jj v mnoha domácnostech je žehlení nedělní zábava 🤣

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů