Svědí vás hlava, trpíte na ekzémy vy nebo vaše dítě? Zkuste protikvasinkovou dietu

zobrazeno 7055×

Vložil(a): Adrianita, 29. 10. 2020 17.04  (aktualizováno 18. 1. 2021 10.07)

Kvasinky má v těle každý, pokud je však tělo v rovnováze, nijak nám život neznepříjemňují. Potíže nastávají, pokud dojde k přemnožení některého druhu kvasinek. Kdy je dobré dodržovat protikvasinkovou dietu, jak dlouho ji “držet” a jakým způsobem si sestavit jídelníček, aby dieta byla efektivní?

Mykózy či kandidózy nebo plísňové infekce jsou skupinou infekčních onemocnění, která jsou způsobena mikroorganismy. Botanicky se řadí mezi houby. 

Kvasinky má v těle každý, pokud je však tělo v rovnováze, nijak nám život neznepříjemňují. Potíže nastávají, pokud dojde k přemnožení některého druhu kvasinek. Nejedna žena zná nepříjemnou kvasinkovou infekci, která se týká intimních partií. Přemnožené kvasinky však způsobují řadu dalších potíží. Mají různé projevy, mohou být lokální i systémová. Patří mezi ně například:

  • plíseň nohou
  • únava, nespavost
  • oslabená imunita, častá nemocnost
  • zácpa, průjem, nadýmání
  • bolesti kloubů
  • problémy se zuby, zápach z úst
  • astma, senná rýma
  • poruchy soustředění, potíže z pamětí
  • opakované záněty močových cest
  • seborea, lupy
  • suchá místa na těle nebo v obličeji
  • zarudnutí v oblasti záhybů (podkolenní jamky, ohbí loktů, krček miminek, oblast za ouškem)
  • atopický ekzém
  • moučnivka u malých dětí

Tyto i další potíže se objevují u dospělých i malých dětí. I u plně kojených dětí, kdy jsou mikroorganismy v nerovnováze v těle matky a kojením se “nakazí” miminko.

Příčina kvasinkové infekce

Kvasinky milují jednoduchý cukr, díky kterému se rozmnoží. Pokud je ve vaší stravě nadměrné množství cukrů, ale i potravin s obsahem bílé mouky či konzervantů, připravujete tak živnou půdu kvasinkám. Z nepotravinových zdrojů množení kvasinek podporuje stres, slabá imunita, užívání antibiotik a dalších léků. Riziko přemnožení kvasinek zvyšuje potravinová alergie, které není léčena dietou, některé metabolická onemocnění jako cukrovka i perorální antikoncepce.

Protikvasinková dieta

Obecně je třeba sledovat složení potravin, kupovat základní potraviny bez zbytečných přísad a chemie a dbát i na zpracování. Je třeba vyzkoušet několikatýdenní dietu, která trvá 3-6 měsíců a musí být striktní zejména v začátcích. Možná budete mít z počátku zvýšenou chuť na sladké, ale je třeba vytrvat.  Zejména je důležité striktně vyloučit veškeré zdroje cukrů, sladkosti, sladidla, med. Nezapomeňte ani na skryté cukry - kečup, zálivky, nakládaná zelenina. Vynechejte zdroje kvasinek - droždí, kynuté pečivo i další pečivo a těstoviny (i kvůli bílé mouce). Z jídelníčku vyřaďte i plísňové sýry, kvasný lihový ocet a potraviny, které ho obsahují - majonéza, hořčice. Dále je třeba vynechat většinu ovoce, i sušeného, mraženého, džusy a ovocné šťávy, sladkou zeleninu, sóju i výrobky z ní, uzeniny, uzené ryby, paštiky, kukuřici, arašídy, pistácie, houby, ostrá jídla, glutamát sodný, nejlépe i mléko, kávu, černý čaj, alkohol. Zhruba po 4 týdnech můžete postupně zařadit některé potraviny- ovoce, obiloviny. Přesto je dobré zvážit změnu životního stylu. Pokud se vrátíte ke stravě plné cukru a potravin z bílé mouky, je velmi pravděpodobné, že se vrátí i potíže s přemnoženou kvasinkou.

Co tedy jíst?

Na určitou dobu je doporučeno i omezit na maximum obiloviny, naopak se zaměřte na kvalitní bílkoviny - fermentované mléčné výrobky jako bílý jogurt, kefír, dále vejce, ryby, drůbež, krůtí, jehněčí, hovězí, luštěniny. Dále méně sladkou zeleninu - česnek, cibuli, špenát, papriky, červenou řepu, avokádo, cuketu, okurku, brokolici, květák, rukolu, hlávkový salát, chřest, kedlubnu, pažitku, patizon, zelí, pórek, petržel, celer, červená paprika, černé a zelené olivy, křen, ředkvičky, rajčata, mrkev, kvašenou zeleninu.

Z ovoce jsou povolena kyselá jablka a hrušky, kokos, švestky, třešně, jahody, maliny, borůvky, hrozny, citrusy, kompoty, džemy. Z polysacharidů můžete zařadit pohanku, žitný kváskový chléb, jáhly, quinoa, amarant, rýži natural či barevnou, těstoviny žitné, kukuřičné a špaldové. Dále brambory, batáty, topinambur, kuskus, bulgur, ovesné vločky, mouku žitnou, špaldovou a kukuřičnou. Z tuků použijte kvalitní oleje, sádlo, semínka, mandle, ghí máslo, ořechy, hořkou čokoládu.

Pokrmy dochuťte solí, oreganem, bazalkou, tymiánem, majoránkou, bobkovým listem, skořicí, kurkumou, kari, červenou paprikou, libečkem či kmínem, citronovou šťávou, jablečným octem,

Jako doplňky při protikvasinkové dietě jsou dobrá kvalitní probiotika, vitamin H (biotin). Zkusit můžete i extrakt z grepových semínek či kyselinu kaprylovou a česnek a přípravky z něj. 

Tipy na recepty

A jak vypadá protikvasinková dieta v praxi? Ke snídani jsou nejlepší pohankové, rýžové, jáhlové, ovesné či kukuřičné kaše ochucené rostlinným mlékem a doporučeným ovocem, olejem, semínky, skořicí, kakaem. Alternativou může být jogurt s ovocem.

Na oběd například krůtí na ghí másle, zelenina, semínka, krůtí karbanátky s cuketou a kapustou, cibulí a česnekem, dále kuřecí na kari, červená čočka s rýží, rajčetem a mrkví, bulgur s lososem, cuketovou omáčku s masem, placky, tortilly apod.

Na svačinu salát či smoothie, k večeři to, co k obědu nebo vhodné pečivo s pomazánkou - avokádovou, čočkovou, cizrnovou. Nezapomeňte si dopřát vydatné polévky z doporučených druhů zeleniny a luštěnin.

 

 

Máte zkušenost s přemnoženou kvasinkou či protikvasinkovou dietou?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 11.32

je to zajímavý přístup k léčbě a je pravdou, že někdy pomůže i úprava životního stylu

tak to vypadá super,budu muset určitě vyzkoušet

Gustawka, 7. 8. 2021, 8.35

Musím se na to zaměřit, hlavně detoxikaci a odkyseleni organismu

jitka46

jitka46, 12. 3. 2021, 23.46

Zajímavé čtení, hned jsem se zamyslela, co nás všechno trápí. Ráda vyzkouším.

Úča, 22. 2. 2021, 23.13

Tak to vyzkouším tedy, zajímavé

mikjana, 10. 2. 2021, 10.45

Zajímavé téma, určitě vyzkouším.

Bap, 20. 1. 2021, 20.13

Tak to tedy zkusím ...jsem zvědava na výsledek

Teryk92, 20. 1. 2021, 16.35

Hezký článek. To se může hodit. Kvasinky jsou peklo, když to příjde.

Lenička, 19. 1. 2021, 18.34

Zajímavý článek který se může hodit. 😉

patricia077

patricia077, 19. 1. 2021, 15.26

S obojím se asi každá žena jednou za život setká .-)

Adrianita, 19. 1. 2021, 18.21

S obojím? co myslíš?

patricia077

patricia077, 19. 1. 2021, 20.51

Co je v dotazu

Adrianita, 19. 1. 2021, 21.29

Ajo 🙈

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů