Jíme zdravě i na jaře!

zobrazeno 419×

Vložil(a): Adrianita, 24. 3. 2021 21.25  (aktualizováno 23. 4. 2021 13.14)

Na jaře se probouzí nejen příroda, ale je třeba dodat šťávu i našemu tělu. Inspirujte se recepty v tomto článku a uvařte dětem skvělou rajskou polévku s mrkví, bezlepkové mandlové sušenky, nebo vyzkoušejte vaječnou pomazánku s tvarohem!

V zimě naše tělo potřebuje zejména teplé a hutnější pokrmy, na jaře je na čase začít jíst lehčí jídla. Spoustu z nás si dokonce dopřává jarní očistu, více jsme psali v článku Jarní očista? Vsaďte na břízu! Vyrazte ven a nasbírejte, co nám příroda nabízí, medvědí česnek, kopřivy či navštivte místní farmáře pro čerstvou zeleninu. Pokud máte zahradu, máte možnost si vypěstovat různé druhy zeleniny, ovoce, ale i bylinek. Určité možnosti máte ale i na balkoně. 

Často svádíme nemalé boje s dětmi, které zeleninu odmítají. My pro vás ale máme tipy na jídla, která děti milují. 

Rajčatová polévka s mrkví

Jarní sezóna je již skoro v rozkvětu, nechte se proto inspirovat pokrmy z kuchařky Jak jíme zdravě na jaře a vyzkoušejte recept na rajčatovou polévku s mrkví.

Příprava: 20 minut | Tepelná úprava: 24 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci: 316 kcal | 11 g bílkovin | 38 g sacharidů | 13 g tuků

INGREDIENCE

350 g mrkve 

100 g bílé cibule 

3 stroužky česneku 

1 lžíce olivového oleje 

600 ml zeleninového vývaru 

400 g loupaných krájených rajčat z plechovky 

2 lžíce bílého vinného octa 

15 g másla 

100 g balkánského sýru 

13 g čerstvého oregana

4 plátky kvasového chleba (4× 50 g)

sůl

pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Následně si připravte větší hrnec, na středním plameni v něm rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou mrkev a cibuli a vše opékejte 5–6 minut na středním plameni. Poté do hrnce přidejte nakrájený česnek a vše opékejte další 1–2 minuty. Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, krájená rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs vařte 15–16 minut do změknutí zeleniny

Po uvedené době vypněte ohřev, přidejte do hrnce máslo, připravte si tyčový mixér a celý obsah hrnce rozmixujte na hladký krém. Rozmixovanou směs ještě podle chuti dosolte a dopepřete a následně ji rozdělte do 4 talířů. Nakonec do každé porce polévky rozdrobte balkánský sýr, jednotlivé porce ozdobte čerstvým oreganem a podávejte s kvasovým chlebem.

Bezlepkové mandlové sušenky

Příprava: 20 minut (+ 50 minut chladnutí) | Tepelná úprava: 17 minut | Obtížnost: náročné | Počet kusů: 30

Nutriční informace na 1 kus: 72 kcal | 2 g bílkovin | 5 g sacharidů | 5 g tuků

Ingredience

250 g mandlové mouky 

50 g třtinového cukru 

kůra z 1 citronu 

kůra z 1 pomeranče 

½ lžičky mandlového aroma 

2 vaječné bílky 

25 ml vody (studené) 

25 g medu 

40 g mandlových plátků 

40 g práškového xylitolu (neboli březového cukru) 

sůl

Postup

Troubu dejte předehřívat na 175 °C a vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm). Poté si ve větší míse důkladně smíchejte mandlovou mouku, třtinový cukr, citronovou i pomerančovou kůru, mandlové aroma a špetku soli a mísu prozatím odložte stranou.

Nyní si připravte bílkový sníh s medem. Do vyšší nádoby na šlehání dejte 2 bílky, 15 ml studené vody a špetku soli a připravte si tyčový mixér. Následně si vezměte menší pánev, dejte do ní med a 10 ml vody a zahřívejte cca 20–30 sekund na středním plameni, dokud směs nezačne vřít. Poté vypněte ohřev a medovou směs přelijte do menší misky, kterou si postavte poblíž nádoby s bílky. Následně si vezměte tyčový mixér a začněte šlehat bílky v nádobě (prvních cca 10 sekund šlehejte jen na nízké otáčky a teprve poté otáčky zvyšte). Po cca 1 minutě šlehání začněte do vznikajícího sněhu po menších dávkách přilévat horký med z misky a od tohoto okamžiku sníh šlehejte ještě 3–4 minuty, dokud nebude tuhý a lesklý.

Vyšlehaný sníh pomocí stěrky či vařečky po několika dávkách opatrně zapracujte do mísy s mandlovou moukou a vypracujte těsto. Následně si nachystejte cukrářský sáček s kulatým nástavcem, naplňte ho připraveným těstem a na vyloženém plechu s ním tvořte 5–6 cm dlouhé kousky těsta ve tvaru šišky (těsto by mělo vystačit na cca 30 šišek). Až spotřebujete všechno těsto, v dlani si lehce podrťte mandlové plátky a posypte jimi všechny šišky na plechu. Poté vložte celý plech do předehřáté trouby a pečte 15–16 minut při 170–175 °C.

Upečené sušenky ještě zatepla posypte xylitolem a před podáváním je nechte 45–50 minut chladnout na plechu při pokojové teplotě.

Recept najdete v kuchařce Jak jíme zdravě na jaře, kterou nyní můžete vyhrát také v naši SOUTĚŽI!
 

Vaječná pomazánka s tvarohem

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 0 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 6

Nutriční informace na 1 porci: 100 kcal | 9 g bílkovin | 3 g sacharidů | 6 g tuků

Ingredience

4 vejce velikosti M (uvařená natvrdo) 

40 g sterilizovaných okurek 

30 g šalotky 

250 g polotučného tvarohu 

1 lžička dijonské hořčice (lze vynechat)

sůl 

pepř

Postup

Připravte si větší misku a nahrubo do ní nastrouhejte uvařená vejce. Poté najemno nastrouhejte sterilizované okurky a najemno nasekejte šalotku. Následně obojí společně s tvarohem a hořčicí přidejte do misky k vejcím. Osolte, opepřete a nakonec vše důkladně vyšlehejte pomocí metličky. 

Hotovou pomazánku skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů. 

TIP: Pomazánku podávejte nejlépe s kváskovým chlebem.

Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě – Velikonoční speciál.

 

 

Jaký je váš oblíbený jarní recept? Podělte se s námi v diskuzi nebo přidejte recept do sekce Recepty a získejte Pampelišky, které můžete směnit v našem Věrnostním programu. Nebo se inspirujte dalšími Recepty od našich pilných včeliček.
 
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Gustawka, 7. 8. 2021, 8.33

To musím vyzkoušet

tak ty sušenky určitě vyzkouším,vypadají skvěle

Adrianita, 2. 5. 2021, 16.37

Já mám od mamky doma Jíme zdravě v zimě a jsou tam taky fajn recepty. Na "starý" kolena se nadchla zdravějším vařením.

patricia077

patricia077, 23. 4. 2021, 14.03

Pomazánku s vejci a tvarohem jsem dělala hned po velikonocích. A tu polévku zkusím, podobnou už jsme také dělali.

jitka46

jitka46, 23. 4. 2021, 13.24

Ty sušenky bych vyzkoušela hned a polévka musí být také vynikající. Skvělé recepty.

© 2013 - 2021 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. v pořádku více informací