Je koronavirus hrozbou pro těhotné a kojící maminky?

zobrazeno 1221×

Vložil(a): Adrianita, 12. 3. 2020 22.00

Ať jste se informacím o šířícím se koronaviru vyhýbala, je jasné, že se to týká nás všech. Maminky řeší zavřené školy, školky. Pokud jste těhotná či kojící maminka, možná se bojíte o své dítě. Máme pro vás všechny důležité informace.

Na začátek by bylo dobré si připomenout, že není potřeba podléhat panice a informace z médií brát s rezervou. Hygiena a vyhýbání se davům by měla být samozřejmá i jako prevence běžné chřipky a dalších nemocí. Stejně tak těhotné ženy a ženy s malinkými miminky by tato opatření měla dodržovat běžně. 

O viru COVID-19, kterým je v Česku v době psaní článku nakaženo 113 lidí, toho zatím příliš nevíme. Ještě méně o něm víme v souvislosti s těhotnými ženami. Není tedy potvrzeno, že by tento virus mohl mít dopad na miminko v bříšku. Doporučena jsou běžná opatření týkající se hygieny. Pravdou je, že horečka v těhotenství může být vždy riziková.

Jestliže se nakazí koronavirem těhotná žena, nakazí se i miminko?

Některé viry, například zika, jsou schopné přenosu přes placentu, mateřským mlékem nebo během porodu. Představují tedy pro těhotné ženy značné riziko. 

Z malého vzorku těhotných žen nakažených koronavirem, které porodily dítě v těchto měsících, vyplývá, že novorozenec se od matky nenakazil, dokonce vir nebyl obsažen ani v plodové vodě a mateřském mléce. Čínští vědci popsali v odborném časopise Translational Pediatrics výsledky devíti porodů nakažených žen. Všechny odebrané vzorky byly negativní – děti tedy infekci nenesly a měly Apgar skóre s dobrým výsledkem. Jiná skupina čínských vědců popsala výsledky výzkumu dalších devíti žen, které se virem nakazily během třetího trimestru těhotenství a objevil se u nich zápal plic. Přes silnější projevy choroby také u jejich dětí testy přítomnost viru neprokázaly.

Dále bylo zkoumáno několik dětí od 1 měsíce do 11 měsíců, které se nakazily koronavirem. Žádný z kojenců nevyžadoval intenzivní péči. Z několika desítek dětí jen 4 měly horečku, 2 respirační příznaky a 1 bylo dokonce bez příznaků. 

Dalším nepřímým důkazem, že se nový koronavirus nepřenáší z matky na dítě, je fakt, že to nedokázaly ani jiné smrtící koronaviry, tedy SARS a MERS.

I přesto jsou těhotné ženy považovány za ohroženou skupinu, protože jsou náchylnější na respirační onemocnění a rozvoj zápalu plic. Stále ale platí, že nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři a lidé s oslabenou imunitou.

Jak nenakazit své dítě, pokud onemocním

Pokud se virem COVID-19 nakazí kojící matka, měla by nadále kojit. Neznáme případ, kdy by se dítě nakazilo přes mateřské mléko. Naopak bylo zjištěno, že mateřské mléko obsahuje protilátky, které předává svému dítěti. Nakažená matka by měla dodržovat hygienu rukou, zejména před dotykem dítěte. Také by měla nosit roušku, aby se dítě nenakazilo kapénkovou metodou. 

Je dobré myslet na prevenci a dodržovat zásady hygieny, ale nedělejte si zbytečné starosti, ani zbytečné nákupy. Spíše volný čas s dětmi využijte na společné aktivity, procházky v přírodě a dohnání restů. 

Jak se koronavirus projevuje

Mezi příznaky koronaviru patří horečka, kašel, dušnost. Pokud máte podezření, že jste nakaženi virem COVID-19, vždy kontaktujte lékaře telefonicky a nechoďte k němu osobně. Větší pravděpodobnost nákazy je, pokud jste byli v kontaktu s nakaženou osobou nebo jste se nedávno vrátili z rizikové oblasti.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 12. 10. 2022, 8.25

Já si myslím, že větší nebo menší nebezpečí kojícím matkám nehrozí. Je to prostě o tom, že můžete chytit chřipku jako jinou a ty následky jsou více méně stejné. Samozřejmě hodně záleží na průběhu, ale to u té chřipky taky. Někdy o ní ani nevíte a jindy vás na týden sundá takovým způsobem, že nevylezete z postele. Každopádně určitě doporučuji dělat si preventivně antigenní testy z nosu od https://www.mediskont.cz/antigenni-testy-z-nosu/ a zjišťovat, jestli náhodou nejste pozitivní a bez příznaků.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.16

koronavirus nebezpečný pro kojící není,řekl mi to přímo doktor z oddělení,kde se léčí korona.bohužel jsem se na toto oddělení šla rozloučit z babičkou 26.10 a 28.10 nás babička opustila

naseivanka, 23. 8. 2020, 23.51

Já bych se toho koronaviru zase tolik nebála. Pokud máte stále starosti jak zvládnete koronavirus - těhotenství, zaměřte se hlavně na svoji životosprávu. Fakt není třeba se z toho stavět na hlavu. Můj manžílek mně (těhotné) domů pořídil infralampu - https://www.testino.cz/infralampy Sice mě to úplně neochrání, ale prý si tím můžu zlepšit den i zdraví.

mikjana, 12. 4. 2020, 16.45

Také mám s toho strach, navíc kolega v práci je pozitivní na koronavir. Pracuji s domova a snad vše bude v pořádku.

Katka

Katka, 4. 4. 2020, 14.02

Já bych hlavně všem těhotným přála, aby mohli mít co nejdříve partnera u porodu.

dadinkamaminka, 27. 3. 2020, 10.23

Neumím moc zachovat klid a nepodléhat panice,když vidím,kolik lidí v česku už je nakaženych teda

Katka

Katka, 4. 4. 2020, 14.01

Vždyť oproti světu je jich mnohem míň ;o) Brzo budeme na vrcholu a začne to klesat.

Teryk92, 16. 3. 2020, 17.38

tak aspoň že tak

jkubeso, 15. 3. 2020, 8.04

Tak mladší lidé by ohrožení být neměli, spis starší populace.

Katka

Katka, 14. 3. 2020, 12.19

Médii už dotaz z nadpisu proběhl, takže ne, těhotné i novorozenci jsou kupodivu málo ohroženou skupinou. Každopádně tu sestřičku z porodnice, co zatajila svůj pobyt v Itálii, nenastoupila povinnou karanténu, ale rovnou šla do práce bych postavila ke zdi za takovou bezohlednost

Lenička, 14. 3. 2020, 16.43

Já slyšela že v Itálii ta sestříčka nebyla.

Katka

Katka, 14. 3. 2020, 17.33

Teď jsem četla, že byla a v dotazníku zaměstnavatele to zatajila...

dasza, 13. 3. 2020, 20.00

Zakázat čumět na telku a číst zprávy a je klid...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů