Jaké jsou výhody flanelového povlečení ze 100% bavlny?

zobrazeno 1789×

Vložil(a): Adrianita, 27. 1. 2021 9.58  (aktualizováno 2. 2. 2021 8.05)

Flanelové povlečení se v posledních letech opět vrací do našich ložnic a není se čemu divit. Pokud se opravdu jedná o tkaninu ze 100% bavlny s jemným vlasem na povrchu, tak je látka hřejivá, výborně saje a současně je krásně prodyšná.

Jak vzniká flanel

Flanel je bavlna upravená počesáním na flanel, který příjemně hřeje. Hřejivost materiálu spočívá právě v jemných chloupcích na vláknech. Při nákupu si pro vyšší kvalitu a komfort pohlídejte, že je vámi vybrané povlečení opravdu vyrobeno ze 100% bavlny. Flanelové povlečení je ideální do chladnějšího období, kdy vás zahřeje. Vy se pak nebudete budit nepříjemným pocitem zimy.

Kvalitní flanel má mnoho výhod

Oblíbenost flanelového povlečení je v jeho moderním vzhledu, příjemné hřejivosti, vysoké jemnosti, měkkosti a hebkému pocitu na dotyk. Flanel podobně jako krepové povlečení dobře saje pot, ale navíc zároveň i dobře izoluje. Právě proto se flanelové povlečení, které je ušito z příjemného materiálu s krátkým vlasem doporučujeme pro chladnější období roku.

Přestože flanel zpravidla vyžaduje žehlení, vydrží nezmačkané a vyžehlené mnohem déle, než klasické hladké povlečení z bavlny. Bavlněné flanelové povlečení můžete navíc vyprat i na vyšší teplotu. A protože se bakterie, viry a roztoči ničí až nad 60 °C, hlavně alergici tuto informaci opravdu ocení. Zbytek patogenů odstraníte horkou žehličkou a můžete se v klidu zachumlat do peřin. Pokud se chcete žehlení zcela zbavit, vsaďte na krepové povlečení.

Má nenahraditelné vlastnosti

Flanelové povlečení je dnes někdy nahrazováno mikroplyšovým povlečením. Ten se zdá sice hřejivější, na dotek je hebký, ale jeho lesk střídající mat podle toho, na kterou stranu se sklání chloupky a jak materiál odráží světlo, nemusí každému vyhovovat. Flanel však oproti mikroplyšovému povlečení mnohem lépe odvádí vlhkost a udržuje vaše tělo během noci v suchu. Flanelové povlečení je prodyšné a spánek je v něm vysoce komfortní. Navíc má také příznivější cenu.

Pozor na levné náhražky flanelu

Pokud si chcete pořídit flanelové povlečení, dejte si pozor na záměnu přírodních materiálů s umělými. Ať už se jedná o mikrovlákno, mikroplyš nebo mikroflanel, u všech zmíněných materiálů je základem pro výrobu polyester. Umělá vlákna ta přírodní nikdy nenahradí. U mikroflanelového povlečení vás nalákají výrobci na nízkou cenu, rychlé sušení, vysokou jemnost a hřejivost. Jenže sušení je rychlé, protože látka vůbec nesaje, nadměrně se v ní potíte a z plyšového povrchu vypadává spousta chloupků, které při spánku vdechujete, což je noční můra pro alergiky.

Proč je flanelové povlečení nejlepší na zimu?

Bavlna krásně zahřeje a navíc je 100% přírodní. Bavlněné flanelové povlečení patří právem mezi nejoblíbenější materiály používané pro podzimní i zimní sezónu díky své mimořádné hebkosti a přirozeným hřejivým vlastnostem. Je vynikající volbou pro všechny zimomřivé jedince. Mechanicky upravený, počesaný povrch s jemným hřejivým vlasem mu dává úžasnou hebkost. Přírodní materiál vám poskytne nenahraditelný příjemný omak a kvalitu materiálu, ve kterém vaše pokožka bude moci volně dýchat, oceníte na během každé noci.

Hřejivost v kombinaci se savostí a prodyšností

Mezi nesporné výhody flanelového povlečení je jeho hřejivost v kombinaci se savostí a prodyšností. Povlečení je maximálně pohodlné a bude se vám v něm spát doslova jako v bavlnce. Nechte se hýčkat a rozmazlovat jeho hebkostí. Flanel má větší objem a právě vzhledem k většímu objemu vzduchu mezi vlákny, tento vzduch působí jako izolace, takže vám v něm bude v chladném období krásně teplo. Hustě tkaná látka s vyšší gramáží upravená pročesáním má díky vyčesanému vlasu sametový povlak. Flanelové povlečení také dokáže absorbovat více vlhkosti, ale přitom je stále prodyšné, proto je dobrou volbou pro ty, co se v noci více potí.

 

Máte doma flanelové povlečení ze 100% bavlny?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.43

flanel je mi moc příjemný, akorát mi vadí, že se časem docela opere barva, nebo jetli mám špatnou kvalitu

lucie25987, 23. 6. 2022, 6.25

Mně flanelové povlečení moc nevyhovuje. Na zimu i na léto máme bavlněné povlečení. Jedině to mi přijde na omak příjemné . Kupuju i dětem bavlněné dětské povlečení. Je teda pravda, že je nevýhoda, že se musí žehlit, ale to nějak zvládnu . Teď jsem sháněla pro syna nějaké fotbalové povlečení a našla jsem pěkné na https://www.vesna.cz/detske-povleceni , tak jsem zvědavá, co na něj řekne, až ho o víkendu dostane .

Letissie, 15. 6. 2022, 15.33

Já bych nedala dopustit na klasické bavlněné povlečení. Řeším jak materiál, tak i vzory a největší výběr mají podle mě na bakly. Odkud mám hodně povlečení a se všemi jsem moc spokojená, nežmolkují se, barvy jsou pořád syté, takže spokojenost

novaklen, 27. 5. 2022, 9.58

Taky mám flanelové povlečení asi nejraději. Myslím si, že třeba teď na léto je to fakt skvělá volba. Když už jsme u toho povlečení, tak bych měla takový dotaz. Ráda bych právě na léto koupila pár sad nových. A koukala jsem, že dost toho mají na Livli.cz Nemáte s nakupováním přes tu stránku někdo náhodou zkušenost? Já to právě nikdy nezkoušela. Díky.

máme klasické bavlněné povlečení ale toto musí být taky super

lucie25987, 4. 6. 2021, 5.59

Ahoj, já mám flanelového povlečení ze 100 % bavlny hrozně ráda . Ještě jsem nenašla příjemnější materiál . Objednala jsem si dvě sady z https://www.proloznici.cz/povleceni/flanelove/ a na první pohled mě překvapilo, jak je levné. Jsem s ním ale spokojená. Nejlepší je, když ho vyperu a poprvé se s ním přikryjeme, to je prostě nádhera . Takže za mě flanelového povlečení ze 100 % bavlny rozhodně ano .

Úča, 5. 4. 2021, 8.56

Jsem horkokrevná a flanel je pro mě moc teplý , ale jinak je to velmi příjemný materiál

ivanka386, 17. 2. 2021, 17.52

Jojo, jediná výhoda o které snad vím je jen tak, že je to velice pohodlné poleženíčko a to je asi tak vše Jinak, kdyby náhodou někdo sháněl nějaké hezké povlečení, určitě doporučím tuto stránku, protože já jsem si tam nedávno pro naše babátka pořizovala 3D povlečení a veliká spokojenost Tak to zkuste a dejte mi případně vědět, jak jste byly spokojené... https://www.kvalitex.cz/3d-povleceni-140x200-70x90cm-leaves/

P.r., 7. 2. 2021, 9.45

příjemné poležení

patricia077

patricia077, 4. 2. 2021, 15.05

Máme snad všechny materiály, já nejradši bavlněný satén ale flanel je taky příjemný

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů