Hubnutí po porodu, aneb rychle do formy!

zobrazeno 949×

Vložil(a): Adrianita, 26. 3. 2021 14.42  (aktualizováno 15. 4. 2021 10.13)

Kila, která nejdou dolů, trápí nejednu maminku. Během těhotenství je nabírání váhy naprosto přirozené, vaše tělo potřebuje dostatečnou výživu pro správný vývoj miminka a následné kojení. Tuk, který se během tohoto období ukládá, slouží jako pojistka a zásobárna dostatečné výživy pro plod, je tedy velmi důležitý. Tělo také prochází velkými hormonálními změnami, které si zahrávají s psychikou i váhou. I to má své opodstatnění a k těhotenství a porodu to patří.

Málokterá maminka se však dokáže cítit během této doby krásná i přesto, že jí v bříšku roste malý zázrak – nový život. Po porodu přichází kolotoč péče o novorozeně, který je potřeba skloubit s péčí o domácnost, vařením, časem pro partnera… Nabraná kila se kolem bříška a boků drží zuby nehty a vy nevíte, jak s nimi zatočit. Kdy je po porodu vhodné začít s dietou a jaké návyky vám pomohou s hubnutím a udržením váhy?

Pokud kojíte, s žádnou razantní dietou nezačínejte! Pro tvorbu mateřského mléka je plnohodnotná strava velmi důležitá. Pestrá strava zajišťuje potřebný komplex živin pro správný vývoj dítěte a vaše zdraví. Kojení je pro každou maminku tím největším darem, který může svému dítěti dát, není proto dobré jej kvůli dietě přerušovat. Zkuste si toto období užít s vědomím, že předáváte svému miminku to nejlepší.

Pokud vám to čas a energie dovolí, zkuste si v tomto období navyknout na pravidelný režim v jídle, který vám zajistí přísun energie po celý den, a pijte dostatek tekutin. Zařaďte do jídelníčku dostatek čerstvé i vařené zeleniny. A pokud čas od času sáhnete také po čokoládě, nic si nevyčítejte a vychutnejte si ji! Namísto sladkostí z obchodů můžete vyzkoušet třeba keto tyčinky, vafle, müsli nebo krémy. Oproti běžným sladkostem obsahují více bílkovin a nebudete muset mít výčitky, že po nich přiberete, pokud se budete řídit pravidlem „všeho s mírou“.

Jakmile s kojením přirozeně skončíte, doporučujeme počkat ještě 3 – 6 měsíců, během kterých dojde ke srovnání hormonálních výkyvů. Až poté je pro vás zcela bezpečné se pustit do hubnutí. Abyste měla dostatek energie k péči a řádění s dětmi, vyberte si takovou dietu, při které nebudete hladovět, bude jednoduchá na přípravu a naučí vás žít zdravě nejen po dobu několika týdnů, ale ideálně po celý život. Mezi maminkami je velmi oblíbená keto dieta, při které není nutné žádné drastické cvičení, jídla jsou sytá a hubnutí efektivní. Vyhovovat vám budou takové dietní programy, které jsou přizpůsobeny na míru přesně vašim potřebám. Hotová keto jídla jsou nejen velmi chutná, ale také rychle připravená – každá ušetřená minuta, kterou byste jinak strávila vařením a vymýšlením toho, co budete vařit, znamená více času pro vás a pro miminko.

Pokud rády sportujete, ale nezbývá vám čas ani energie, zkuste chodit na pravidelné procházky s kočárkem. Pohyb venku na čerstvém vzduchu vám pomůže i s psychickou pohodou. Pro děti je pohyb zcela přirozený a rády se zapojí do cvičení s vámi. Sklapovačky vyměňte za tanec, pusťte si svou oblíbenou písničku a zatancujte si s dětmi! Uvidíte, že si užijete spoustu legrace a ještě se při tom přirozeně zapotíte. Doma s dětmi můžete vyzkoušet také jógu či posilovací cvičení. Dobré je najít si takovou formu pohybu, která vás bude bavit, a budete se na ni těšit.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 10.34

já většinou na toto neměla čas a vlastně ani chut, ale hlavní asi bylo, že mě samotné to nevadilo

Jana Novotná, 2. 7. 2022, 13.40

Já při těhotenství přibrala neuvěřitelných třicet kilogramů, a to jsem si myslela, že po porodu je budu mít hned pryč. Bohužel mi zůstalo dvacet kilogramů a já z toho byla nešťastná. Nevěděla jsem, jak mám s miminkem ještě cvičit, aby šly kila rychle dolů. Naštěstí mi kamarádka poradila stránky https://eshop.guaranaplus.cz/maca , kde jsem si vybrala prášek z maca, který mi pomohl s regulací váhy.

novaklen, 25. 3. 2022, 23.50

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že dostatek pohybu opravdu dělá hodně. Já například nejsem úplně sportovní typ, takže nějaké běhání a tak pro mě moc není. Co mám ale ráda je plavání a právě díky němu se mi povedlo zhubnout. Mám ale tak trochu výhodu v tom, že na zahradě máme přelivový bazén od https://www.albixon.cz/bazeny/prelivove/ takže si můžu jít zaplavat prakticky kdykoliv chci.

koliaska105, 29. 6. 2022, 20.32

Plavání je na hubnutí po porodu super! Taky mi to hodně pomohlo. Já teda naštěstí po porodu přibrala jen minimálně. S čím jsem se ovšem nemohla smířit byla moje proměna "tam dole." Moje vagína už po porodu prostě bohužel nebyla taková jako předtím. Naštěstí jsem koukala, že takové věci se dají řešit, viz například https://www.labioplastika-praha.cz/

závidím maminkám,které po porodu shodily všechno já mám bohužel po 4 klucích +25kg nahoře a nešlo to dolů teď neplánovaně čekáme holčičku,tak jsem zvědavá zda vše půjde dolů,anebo mi nějaké kila zůstanou.a to jsem se fakticky ani u jednoho těhu nepřejídala.

Teryk92, 1. 6. 2021, 19.45

U nás se chodilo hodně na procházky.

jitka46

jitka46, 23. 4. 2021, 13.27

Ani si nevzpomínám, jak jsem to tehdy měla, vím, že jsme celá rodina hodně jezdili na kole. To mi pomáhalo.

Gustawka, 20. 4. 2021, 13.05

Začala jsem cvičit jillian Michaels

dasza, 15. 4. 2021, 19.51

Po porodu to jde samo...horší je to pár let po porodu....

patricia077

patricia077, 15. 4. 2021, 10.39

Po porodu druhého dítěte, ne tedy hned, ale po pár měsících jsem vážila nejmíň za celý svůj dospělý život, je pravda, že jsem dlouho kojila a měla dost pohybu.

Katka

Katka, 17. 4. 2021, 20.39

Jj taky jsme měla po 2. dítěte až o 8 kg míň než před ním 🙄 Ale díky karantene a zimě jsem teď přibrala a konečně mám ve 40 letech prsa, paráda. 😁

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů