Prevence a léčba popálenin a opaření

zobrazeno 4690×

Vložil(a): Adrianita, 7. 10. 2019 21.54

Již od roku 2000 si 8.10. připomínáme Mezinárodní den boje proti popáleninám. V tomto článku se tedy zaměříme na prevenci a první pomoc nejen popálenin, ale i opařenin.

Opaření

Opařenina je druh popáleniny, při které dojde k popálení horkou vodou nebo párou. Zejména pokud máte doma malé dítě, měli byste dbát hned na několik zásadních pravidel.

V kuchyni

Nejvíce opařenin vzniká v kuchyni. Velký pozor dávejte zejména při přípravě horkých nápojů, vaření a pečení. Učte děti od batolecího věku, že trouba, sporák i konvice pálí, jemně jim přibližte ručičku a řekněte “au”. Horký nápoj či pokrm dejte dostatečně vysoko a daleko od kraje, raději se zbavte i ubrusu. Pokud dětem připravíte jídlo, čaj nebo třeba mléko, nechte je dostatečně vychladnout. Hrozí nejen vylití nebo vysypání pokrmu na hrudník či stehna, ale nebezpečné je i vnitřní popálení, kdy hrozí popálení trávicího traktu, nepříjemné je i popálení vnitřku úst.

Dostatečně hlídejte i horké hrnce, pánev s prskajícím olejem, horký sporák a troubu. Nebezpečná je i pára unikající z hrnce nebo trouby. Pokud vaříte, hrnce dejte na zadní plotýnky, rukojeť pánve otočte k zadní stěně kuchyňské linky. Pokud vám dítě pomáhá a stojí přitom na židli či učící věži, nezapomínejte po skončení vaření stoličku odsunout.

Při vaření nikdy nenechávejte dítě v kuchyni bez dozoru, při slévání horké vody, přenášení horkého hrnce apod. dítě nechte bezpečně daleko a dbejte na to, aby se vám nepletlo pod nohami. Rychlovarná konvice uchová horkou vodu delší dobu, dejte ji také dostatečně daleko a nezapomínejte ani na zabezpečení šňůry, která by neměla být dostupná dítěti.

Pozor dávejte i na termosky, u kterých dítě nedokáže odhadnout, že je nápoj horký. V neposlední řadě horký nápoj vždy nalévejte do keramických nádob nebo do tomu určených skleněných. Skleněné nádoby určené na studené nápoje mohou prasknout a opařit svým obsahem nejen dítě.

V koupelně

Opaření však nehrozí jen v kuchyni, obezřetnost je namístě i v koupelně. Je- li to možné, vyměňte u vany pákovou baterii za kohoutovou či termostatickou. Pokud to možné není, hlídejte, aby si dítě ve vaně či umyvadle nepustilo horkou vodu. Teplotu vody si ověřte i při napouštění vany či sprchování.

Popálení doma i na zahradě

Kromě opaření horkou vodou či párou hrozí doma i další druhy popálenin. Obezřetní buďte, pokud doma máte kamna, krb, kde hrozí nejen popálení otevřeným ohněm, ale i rozpáleným sklem.

Jestliže si chcete zapálit svíčku, dejte ji mimo dosah, stejně tak aromalampu, případně ji nahraďte difuzérem.

Pozor také dávejte při používání žehličky! Děti by si neměly hrát v blízkosti žehlicího prkna a přívodní šňůry. Mě se nejvíce osvědčilo žehlit, když děti spí, nebo nejsou doma. 

Neméně opatrní buďte při opékání špekáčků v ohništi i při grilování. Sirky, zapalovače, prskavky apod. umístěte hodně vysoko mimo dosah dětí. Snadno se vznítí také vlasy, proto pozor třeba na svíčky na narozeninovém dortu!

A co elektrický proud?

Velmi závažnou popáleninou je zásah elektrickým proudem, který se nejčastěji může stát v koupelně, kde je vlhko, ale i v blízkosti bazénů či jinde na zahradě, kde vedou kabely nebo jsou zásuvky. I zde platí několik bezpečnostních zásad.

V koupelně, ani ve vaně nepoužívejte fén, rádio či mobil v nabíječce.

Pravidelně kontrolujte šňůry elektrických spotřebičů, které by neměly být poškozené, poškozený by samozřejmě neměl být ani samotný elektrospotřebič. Příliš staré elektrospotřebiče mohou být důvodem zkratu. Pravidelně kontrolujte nejen veškeré kabely, ale i vypínače i zásuvky, nesmějí být poškozené ani povolené.

Nepoužívané a snadno dostupné zásuvky zabezpečte záslepkou, hlídejte, aby si děti nehrály se šňůrami nebo na ně sahaly mokrýma rukama či je olizovaly a dávaly do pusy. Nebo jim tyto prvky umístěte na hrací desku, ať se nabaží a mají svůj prostor ke zkoumání. Učte děti, aby na elektrickou zásuvku nikdy nesahaly mokrýma rukama a aby do ní nestrkaly žádné předměty!

U spotřebičů jako pračka a myčka nikdy nepoužívejte rozdvojku. 

Jak správně poskytnout první pomoc?

V případě opaření:

  • sundejte politý oděv
  • postižené místo chlaďte proudem studené vody, ponořením do studené tekutiny nebo obklady (u dítěte je závažné větší popálení o velikosti jeho dlaně, při chlazení místa většího než 5 dlaní hrozí podchlazení)
  • sundejte řetízky, prstýnky, náramky
  • nikdy opařené místo nemažte krémem, mastí ani nesypte žádný zásyp

U popálení:

  • postižené místo chlaďte vždy studenou (ne ledovou) vodou alespoň 20 minut, ale dítě nesprchujte celé, hrozí podchlazení a šok
  • u malých dětí dobu zkraťe, kojence chlaďte vlažnou vodou
  • nesvlékejte přiškvařené oblečení, na popálené místo nesahejte, puchýře nepropichujte
  • ránu nemažte, nestříkejte sprejem, nečistěte ani nedesinfikujte
  • na popáleninu přiložte vyžehlený kapesník nebo utěrku

Uvědomte si, že umělé oblečení, záclony nebo koberec se snadno vznítí nebo připečou k pokožce. V takovém případě z dítěte oblečení nestrhávejte, chlaďte dítě přes něj!

Lékaře vyhledáme u popálenin s rozsahem více než 5% těla, když je pokožka s puchýři nebo je část kůže stržena, když je pokožka lesklá, hladká a jasně červené barvy. Pokud je ve středu bílá barva, značí to vážnou popáleninu. Lékařská pomoc je důležitá i v případě, pokud je rozsah popálení velký, přesto nebolí, a dále v případech, kdy si nejste jistí.

Pamatujte, že vždy je lepší prevence. Pokud používáte na stoly ubrus, vždy jej zajistěte sponou, aby při zatáhnutí za ubrus nedošlo k sesunutí hrnků a talířů na dítě. Dbejte na to nejen u vás doma, ale naučte to také babičky. Nádoby s horkou tekutinou dávejte doprostřed stolu.

 

 

Zdroj:http://www.popaleniny.cz/

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 18. 8. 2022, 9.18

Mi se na popáleniny, hlavně teda svoje, u dětí jsme je naštěstí ještě nikdy neřešili, nejvíce osvědčila CBD mast od https://golferscbd.eu/cs/ Do tří let bych ji asi neaplikovala a nechala si něco napsat od doktora. Záleží taky samozřejmě na rozsahu popáleniny. Já si pamatuju, že kdysi jsem si jako malá opařila lýtko horkou vodou a na to mi doktorka dávala takovou chladivou mast a mamka mi to pravidelně ovazovala.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 12.13

naštěstí jsme popáleniny ani 1x neřešili,ale furt se bojím,že je jednou řešit budeme.

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.14

Rozhodně se oděv nemá sundávat, nebo alespoň ne hned. Má se chladit, volat rychlou a pak až třeba řešit oděv. Info lékaře RZ.

ROMA-Z, 16. 10. 2019, 18.36

Z úrazu dítěte mám úplně hrůzu, doufám, že se nám popálenina vyhne, ale přečíst si je důležité

Fuga

Fuga, 14. 10. 2019, 9.36

Dá to práci všechno ohlídat pády popálení a tak dále

miskamm, 13. 10. 2019, 23.44

Prevence je důležitá a tento článek hezky upozorňuje na plno nastrah, bohužel deti jsou rychle a staci chvilicka...

dasza, 10. 10. 2019, 4.53

Dělala sem na popáleninách..některý matky SOU schopni deelcko spálit i ve vaně🤔

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.15

Některé matky jsou vsehoschopne 🙄

Mygara

Mygara, 9. 10. 2019, 16.58

Vím je to opravdu hned jednou mi dcera šáhla do kávy naštěstí už byla chladná

všelka, 8. 10. 2019, 21.33

Malého učím na "au" pálí, akorát nám nová trouba nepálí, tak se chodí na ní koukat jako do výkladní skříně. Jen je potřeba to uhlídat u babiček, kde jsou trouby staré.

jkubeso, 8. 10. 2019, 18.32

Naštěstí se nám vyhýbá, doufám, ze to tak bude i dal

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů