Jak vybrat správný éterický olej?

zobrazeno 2176×

Vložil(a): Adrianita, 6. 5. 2019 15.00

Aromaterapie není vše, co voní. Aromaterapií nazýváme přírodní terapeutickou metodu, která cíleně využívá léčebných účinků přírodních éterických olejů. Ty se získávají z léčivých siličnatých rostlin destilací, případně lisováním. Je zapotřebí mnoho kilogramů, někdy i tun rostlin, abyste získali malé množství jejich esence – éterického oleje, který obsahuje to nejlepší a nejúčinnější, co rostlina má. Jak vybrat ten nejvhodnější?

Z našeho článku Léčivá aromaterapie už víte, jak poznat éterický olej a k čemu slouží aromaterapie. Jak ale zvolit ten nejvhodnější olej pro sebe či dokonce pro někoho jiného? 

Éterické oleje z rostlin mají každý svoji specifickou vůni podle obsažených přírodních chemických látek, kterých může být v konkrétním oleji i přes čtyři sta. Takový olej nelze vyrobit v laboratoři. Průmyslově vyráběné vůně mívají pouze desítky složek, i když mohou vonět velmi podobně. V přírodním oleji jsou jednotlivé složky ve složité rovnováze a vyvolávají komplexní účinek na lidské zdraví - fyzické i psychické, aniž bychom to mohli ovlivnit rozumem.

Vliv éterických olejů na zdraví a psychiku

Přírodní oleje krásně voní, a protože jsou přirozeně těkavé, v kontaktu se vzduchem se rychle vypařují. Pročišťují tak prostředí a tím, jak jej vdechujeme, dostáváme olej do krevního oběhu. Během masáže nebo koupele se navíc éterické oleje vstřebávají také pokožkou. Na fyzické úrovni éterické oleje likvidují choroboplodné zárodky, neboť většina z nich má silné antiseptické, antibakteriální a protiplísňové účinky.

Přírodní vůně však ovlivňují také naši mysl. Vjemy získané čichem putují do limbického centra v mozku, kde ovlivňují neurochemické procesy a zároveň limbický systém vyvolává změny v oblasti pocitů. Protože je tato prastará část mozku zodpovědná za chování, emoce a dlouhodobou paměť, jsou vůně schopné vyvolat vzpomínky.

{{:pr:}}

Jak vybrat ten správný éterický olej? 

Nejprve je potřeba se zamyslet, co chcete pomocí éterického oleje “vyléčit”, případně co jím chcete podpořit, zkrátka, co od něj očekáváte. Jakmile víte na co je jaký éterický olej účinný, pak stačí jen přivonět a vybrat ten, který vám nejvíce voní. Jednoduše řečeno - při výběru oleje se řiďte vlastním čichem. Zpravidla to, co vám voní, potřebujete.

Můžete si vybrat i více éterických olejů, případně si namíchat směs z různých druhů. Vždy je však důležité prostudovat kontraindikace daného éterického oleje, abychom neohrozili zdraví své či někoho dalšího. Vždy se řiďte i doporučením ohledně dávkování a nepřekračujte doporučené množství či četnost používání. Pokud vybíráte olej pro děti, nebo i pro někoho jiného, je třeba být důslednější.

Vybíráme olej pro druhé

Jestliže vybíráte olej pro partnera, dalšího člena rodiny nebo třeba kamarádku, je dobré nechat daného člověka očichat vhodný olej. Pokud potřebujete vybrat éterický olej pro dítě, stanovte diagnózu, ověřte kontraindikace a pak vyberte olej vhodný pro daný věk. Pokud máte starší dítě, můžete mu také dát přičichnout, ať si samo určí, zda mu je vůně příjemná nebo ne. Obzvláště u dítěte nepřekračujte doporučené dávkování.

U dětí, ale i u sebe a ostatních dospělých sledujte účinky a při jakémkoliv zhoršení stavu či nepříjemných pocitech, raději zkuste jiný éterický olej či směs.

Směs z několika olejů

Pro posílení účinků aromaterapie si můžete namíchat směs z několika druhů éterických olejů, podle toho, jaké máte potíže nebo podle toho, co jimi chcete podpořit (sexuální apetit, chuť jídlu, soustředěnost, sebedůvěra apod.). Vhodné je namíchat 3 až 5 éterických olejů, které se k sobě perfektně hodí a svými účinky společně tvoří synergii, tedy, že oleje se vzájemně podporují, doplňují a zesilují ve svých účincích. Směs používejte způsobem, jaký je vám nejbližší, nebo kombinujte více druhů užití - aromalampa, difuzér, koupel, masáž. Používejte tak často, jak je vám příjemné.

V případě, že se chystáte pořídit éterický olej či namíchat směs více druhů, ověřte si, zda je daný olej vhodný pro děti, zejména u těch nejmenší buďte obezřetní.

Léčba aromaterapií

Nejjednodušší způsob použití éterických olejů je za pomocí aromalampy. Nejprve do aromalampy nalijte teplou vodu, pak pár kapek oleje, nakonec do lampy vložte zapálenou čajovou svíčku. Kromě aromalampy můžete použít také aromadifuzér. Abychom z éterických olejů měli užitek, je dobré dýchat hluboce, čímž v našem těle dochází k uvolnění endorfinů, encefalinu, adrenalinu, noradrenalinu a dalších neurochemikálií. Látky ze silic se dostávají nejen do krevního oběhu, ale i do tkání, lymfy a svalstva. Mimo čichu se účinné látky do těla dostávají i přes kůži. Vyloučení probíhá buď ledvinami, nebo dýchací soustavou.

 

Zdroj: 

Aromaterapie podle ročních období - A. Zrubecká,

blog.nobilis.cz

 

Máte zkušenost s aromaterapií? Na který éterický olej nedáte dopustit a jakým způsobem ho nejčastěji používáte. Jakou značku máte nejraději?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

HaninkaKlimova, 29. 10. 2021, 23.02

Do své aromalampy si kupuji olejíčky jedině z www.drpopov.cz

_Renča1_, 29. 10. 2021, 21.47

Je to skvělá věc, nedávno jsem si začala kupovat olejíčky, mám i v ložnici na lepší spaní a cítím se dobře i spím dobře.

lucie25987, 27. 5. 2021, 5.39

Ahoj, na éterické oleje pozor. Já je také používám, ale po přečtení článku na https://www.leakshare.org/ jsem zjistila, že některé mohou být nebezpečné. Tak si prověř ty, které používáš. Jako všechno v dnešní době. Nic není 100 % bezpečné a člověk tak musí dobře zvažovat co si kde koupí .

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.25

aromalampu s olejíčky,používáme málokdy.

P.r., 24. 6. 2020, 18.05

Aromaterapie je skvělá věc.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 15.08

Na mě je to až moc velká alchymie

VaJána, 24. 5. 2019, 19.51

Aromaterapie je super. Já osobně miluji levanduli, mátu nebo citrusy

Gustawka, 22. 5. 2019, 10.12

olejíčky používám hodně do aromalampy

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 14.00

Já používám jen oleje na masáže apod. Jinak mi vůně spíše vadí

ROMA-Z, 17. 5. 2019, 9.19

olejíčky do aromalampy, to u nás frčí furt a hlavně v zimních měsících

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů