Jak souvisí hněv s játry?

zobrazeno 1808×

Vložil(a): Adrianita, 3. 8. 2021 13.55  (aktualizováno 3. 10. 2021 11.49)

Hněv lze snadno vyvolat, ale o to hůře zklidnit. U dětí to platí dvojnásob. Jak se na hněv, ale i na další lidské emoce dívá tradiční čínská medicína?

Dle TČM hněv souvisí s játry a narozdíl od ostatních emocí zahrnuje širší spektrum. Patří sem nejen potlačovaný hněv, závist, křivda, neklid, ale i podrážděnost, vznětlivost, vzdorovitost, rozhořčenost, nevraživost, zatrpklost, frustrace a vztek. Hněv má za příčinu vzbouření energie Qi, která se tím pádem vydává nesprávnou cestou. Dále je vyvolána energie Qi Ni, jedná se o energii, která je odporující, vzpurná. Člověk by měl svůj vztek ovládnout, nespadnout k výbuchům vzteku, naopak energii využít k řešení situace či plnění svých cílů. Pokud je tomu naopak, tedy propadáme nadměrným emocím, dochází ke stagnaci energie Qi. Tato stagnace “napadá” nejčastěji játra, plíce, srdce a žaludek. Někteří svůj hněv ventilují fyzicky třeba tancem, pustí si dravou hudbu nebo naopak klidem, jdou se nadechnout ven, přemítají, situaci vyřeší posléze.

V případě srdce a plic způsobuje stagnaci Qi smutek, žal, obavy, pocit viny, v případě žaludku a sleziny je to trudomyslnost, plačtivost, melancholie, zadumanost či přemýšlivost. Nutno však podotknout, že všechny emoce ve svém důsledku vždy způsobují stagnaci energie čchi Qi ZHI, a to nejčastěji v játrech a v srdci. Tato stagnace se projevuje nejen psychickými příznaky, ale i tělesnými příznaky, a tak i naplňuje slova o propojení těla a duše, tedy o tzv. psychosomatické medicíně.

Význam jater

Játra v těle zabezpečují, aby se krev, další tělesné tekutiny a Qi správně pohybovaly. Řídí také spotřebu a uchovávání krve. V neposlední řadě také napomáhají trávení. Játra patří mezi párové orgány, jsou chráněná žebry a také jsou největší žlázou. Přesto, že jsou měkká a citlivá na otřesy (při utržení hrozí masivní krvácení), jsou jedinečné svou regenerační schopností, mají dokonce skvělou vlastnost znovu dorůst. Významnou funkcí jater je také detoxikace, odbourávají se zde všechny látky, které se dostanou do těla, ať už ve formě alkoholu, drog, léků apod.

Porucha jater “na venek”

Existuje několik potíží, které často souvisí s játry. Zodpovídají například za kvalitu šlach, které spojují klouby a svaly. Jestliže jsou dostatečně vyživovány krví z jater, jsou správně zvlhčovány a vyživovány. Pokud dojde k porušení funkce, potom se zmenšuje schopnost pohybu. Nejčastější projevy jsou - dřevěnění končetin, obtíže při napínání a ohýbání, svalové kontrakce a tuhnutí, třes rukou a nohou, záškuby končetin, záněty šlach apod. Máte jemné a měkké nehty nebo jsou suché a zašedlé? Nebo dokonce deformované, lámavé či roztřepené? Opět to souvisí s játry, které podobně jako šlachy vyživují i nehty. V neposlední řadě se určitá potíž s játry projevuje i na očích, které trpí syndromem suchého oka, nebo jsou červené, štípou vás nebo bolí, dále pokud máte rozostřené vidění, vidíte velmi špatně v šeru nebo vás dráždí slunce.

Játra a emoce

V játrech jsou všechny nezpracované emoce, především ty obrácené dovnitř sebe - agrese, sebelítost, vztek. Játra nemusí být vyloženě nemocná, ale oslabená emocemi, které neventilujeme. Játrům škodí i stres (v partnerství, v rodině, u dětí ve školce i škole). Játra poškozuje nadměrný hněv i ten, co v nich zůstává. Pomáhejte proto sobě i dětem emocemi projít, ale nenechat je ovládnout celé tělo. Je to začarovaný kruh, oslabená játra naopak způsobují, že vybuchneme i z maličkostí. 

Dle tradiční čínské medicíny způsobují stagnaci energie Qi téměř všechny negativní emoce. Duch sídlí v játrech. Pokud fungují správným způsobem, projevuje se to dobrou náladou, energií, nápady, tvořivostí, akčností, cílevědomostí, inspirací, chutí do života. Uvidíme to i v očích, cítíme z člověka, jak přistupuje k životu. 

Bylinky a potraviny na posílení jater

Začneme tím, co játrům škodí, a to přemíra alkoholu, léčiva (vyhýbejte se i lékům proti bolesti), tučná a smažená jídla, uzeniny, přemíra soli a cukru (přesolené výrobky, chipsy, sladkosti), konzervy, polotovary apod. Vzpruha pro lidi s horšími jaterními testy je ostropestřec mariánský. Pro posílení jater zaveďte do jídelníčku pampelišku, červenou řepu, kurkumu, květ černého bezu, celer, kapustu, růžičkovou kapustu, špenát, čekanku, mořské řasy, česnek, cibuli, pórek, artyčoky, lněná semínka, avokádo, olivový olej, zelený čaj. Můžete zkusit i některé další byliny nebo potravinové doplňky (třeba kořen pampelišky). Přesto zkontrolujte složení a volte jen čistě přírodní varianty.

Jaterní očista

Očista jater se nejčastěji provádí na jaře, protože játra dosahují svého vrcholu. Očistit je můžete ale kdykoliv během roku. Prospěšné mohou být i půsty, které však nemají být drastické a jen v takové míře, v jaké je vám to příjemné. Jezte celkově střídmě, zdravě, dostatečně pijte. Radujte se, smějte, choďte do přírody, věnujte se koníčkům, hýbejte se, pracujte s emocemi u sebe i u dětí.

 

Máte zkušenost s očistou jater u sebe nebo u dětí? Dejte nám tipy do komentáře.


 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 13.09

na očistu jater mám nejraději ostropestřec v jakékoliv podobě a i ten průhledný čaj chutná

patricia077

patricia077, 11. 10. 2021, 17.43

O jarním detoxu - očistě vím, ale ještě jsem se k tomu "nedokopala"

Katka

Katka, 11. 10. 2021, 16.50

Měla jsem kdysi špatné jaterní testy (možná z antikoncepce), po kůře s ostropestřecem byly hodnoty v pořádku. Docela jsem se divila, že mi doporučili na interně bylinu místo léků. Zaujala mě v článku souvislost mezi kvalitou nehtů a funkcí jater. Jaképak nehty má asi náš prezident? To bude velký špatný. 😇

patricia077

patricia077, 11. 10. 2021, 17.42

Tak na nehty mu ani nekoukám, já spíš myslela, že už ani prezidenta nemáme, jak o něm dlouho předlouho nebylo ani slyšet až teď hned po volbách opět hospitalizace uf uf

Katka

Katka, 11. 10. 2021, 19.03

Aktuálně ARO, podle spekulací by akutně potřeboval nová játra, což doufám, že mu v jeho věku a stavu dávat nebudou, protože by to zdiskreditovalo celý dosavadní transplantační program, kdy alkoholikovi nová játra nedávají.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů