Proteinová strava do kabelky

zobrazeno 719×

Vložil(a): Adrianita, 9. 5. 2022 16.24

Počasí nám začíná přát. Sluneční paprsky nám sem tam polechtají na tváři, teploty začínají být docela příjemné, prostě počasí jako stvořené pro výlety. Taky se svým malým pokladem v kočárku nebo nosítku rádi trávíte většinu dne venku? Pak jistě řešíte taky stravu. Zatímco pro dítě ji poctivě připravujete, vy kolikrát sáhnete po sušence, nebo vezmete zavděk tím, co cestou potkáte. Nechcete na to jít jinak?

Každá výprava si vyžaduje dobrý plán

Než někam vyrazíte, určitě zanalyzujete počasí, abyste věděla, co dítěti obléknout a jaké věci mu vzít na převlečení. Pokud tráví čas v kočárku, asi toho moc potřebovat nebude, pokud ale už zkouší chodit nebo si hraje na hřišti, je lepší mít s sebou zásobu. S jídlem je to podobné. Pokud miminko odrostlo mléku a ochutnalo první příkrmy, musíte řešit, co s sebou vzít. Svačinku, oběd, odpolední svačinku, nějaké ovoce nebo křupky do ruky? To už určitě máte zmáknuté. Nezapomínáte ale tak trochu na sebe? I vy potřebujete kvalitní jídlo, abyste výlet zvládla, nebyla unavená a tělu dodala to, co potřebujete. Navíc vás možná ještě trápí nějaké to kilo navíc, které má původ v těhotenství a vy ho chcete zhubnout. Když nebudete správně jíst, rozhodně se ho nezbavíte.

Co si s sebou vzít do tašky nebo kabelky?

Jídlo je zdrojem energie, naše tělo ho potřebuje. Strava se skládá ze tří makroživin, sacharidů, proteinů a tuků, důležitý je jejich poměr. Sacharidy zjednodušeně dělíme na jednoduché a komplexní, v naší stravě často chybně převládají ty jednoduché. Konkrétně jde o bílý cukr, sladkosti, bílou mouku, džusy apod. Přeměňují se v glukózu a okamžitě putují do krve. Rychlý nástup cukru způsobuje i zvýšení inzulinu, takže dojde i k rychlému poklesu cukru v krvi. Vy pak máte chuť na sladké nebo hlad. Lepší variantou tak jsou komplexní sacharidy, které vám zajistí pocit sytosti na delší dobu a nestojí za výkyvem hladiny cukru v krvi. Jejich zdrojem je vláknina, ovesné vločky, brambory apod. Víte, že nadbytek jednoduchých cukrů se ukládá do tukových zásob?

Součástí zdravé stravy jsou i tuky, které obsahují víc kalorií než sacharidy a proteiny a plní v našem organismu důležitou roli. Jsou bohatým zdrojem energie, vyvolávají pocit sytosti, chrání vnitřní orgány proti tlaku, jsou nositeli nezbytných látek. Proteiny neboli bílkoviny jsou zase základem při tvorbě svalové hmoty, regulují trávení a jsou i součástí imunitního systému. Dělíme je na plnohodnotné a neplnohodnotné, živočišné a rostlinné. Největším zdrojem bílkovin je tvaroh nebo sýr, najdeme je ale i v luštěninách, semínkách, mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích.

Náš tip: Víte, že když zvýšíte příjem proteinů ve stravě na úkor sacharidů, budete mít déle pocit sytosti, navíc začnete hubnout? Tělo bude za zdroj energie používat vlastní tukové zásoby, proteiny ochrání svalovou hmotu a vy se budete i lépe cítit. Na tomto principu funguje i proteinová dieta, o které jste určitě už slyšela. Potraviny bohaté na proteiny si s sebou navíc můžete brát i do tašky nebo kabelky, stačí sáhnout po proteinové tyčinky nebo proteinovém koktejlu.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.46

pro dospělé je to brá varianta, akorát u nás stejně asi vyhraje lepeňák, který můžou i děti

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů