Trápí vás křečové žíly? Léto je nejlepší čas na vyšetření

zobrazeno 2242×

Vložil(a): NikolaJ, 30. 7. 2018 23.16

Křečové žíly se mohou projevovat různě, někdy jsou to otoky a pocity těžkých nohou, jindy je zřetelně signalizují vystouplé modrofialové žíly. Obtíže spojené s křečovými žilami vždy neodpovídají jejich velikosti. Laik jen stěží pozná, jak závažný jeho nález opravdu je, proto již při prvních příznacích vyhledejte cévního specialistu, který vám žíly odborně vyšetří.

Příčina křečových žil

Křečové žíly se nejčastěji se objevují na lýtkách. Po delším stání nebo cvičení mohou začít bolet nebo se objeví tlak či lehký otok v oblasti bérců. Ptáte se, co křečové žíly vlastně způsobuje? Odkysličená krev musí při návratu k srdci urazit poměrně náročnou cestu vzhůru proti působení gravitace. Pomáhají jí v tom stahující se svaly dolních končetin a nitrožilní chlopně, které brání jejímu zpětnému průtoku. Pokud se však začnou žilní stěny oslabovat, vzniká trvalý tlak, kterému se žíly poddávají a rozšiřují se. Tím přestanou těsnit žilní chlopně a vzniká porucha, která se nedá zastavit žádným mazáním ani prášky, ale vyžaduje vyšetření cévním chirurgem a odborné řešení.

Prevence křečových žil

I když se vám křečové žíly nebo nepříjemné pocity s nimi spojené teprve začínají objevovat, nepodceňujte jejich prevenci. I drobná změna v našem chování může pomoci, aby se toto onemocnění nezhoršovalo. Mezi rizikové faktory jako u většiny jiných onemocnění patří nezdravý životní styl, nedostatek pohybu a nadváha.

V první řadě je vhodné doplnit váš jídelníček o takové potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, vitamíny, bioflavonoidy, rutin a antioxidanty. Nezapomínejte tedy na dostatečné množství ovoce (zejména citrusové) a zeleniny, velmi prospěšná je pohanka, zelenina, luštěniny, těstoviny, celozrnné pečivo, rýže a červená řepa. Dbejte také na dodržování pitného režimu. Nejsou vhodné soli, konzervované potraviny, smažená jídla, dorty, sušenky apod.

Křečovým žilám neprospívá ani dlouhodobé stání nebo sezení, proto se snažte podpořit lepší cirkulaci krve krouživými pohyby chodidel a občas si dejte nohy nahoru. Snažte se také nekřížit při sezení nohu přes nohu. Zařaďte do běžného života pohyb. Vhodná je jízda na kole, plavání, běh nebo chůze, protože napomáhají cirkulaci krve v dolních končetinách, což působí na kvalitu žil.

Vyzkoušet můžete též koupel nohou střídavě v teplé a studené vodě.

Nejlepší čas pro vyšetření? Léto

Možná vás to překvapí, ale teplé letní počasí je skutečně nejvhodnější pro vyšetření křečových žil a stanovení diagnózy. „Letní období je pro vstupní konzultaci ideální, protože žíly mají tendenci se rozšiřovat, cévní obtíže se zvýrazní a lékař pak může snáze stanovit diagnózu a doporučit vhodnou léčbu. Navíc jsou ordinace méně vytížené a pacienti nečekají dlouho na volný termín,“ vysvětluje cévní chirurg z Asklepionu MUDr. Marek Šlais.

{{:pr:}}

Léčba křečových žil

Jako konzervativní léčba v počátku onemocnění dobře funguje nošení kompresivních punčoch, které zlepšuje tlak v žilách a urychluje tok krve. V rámci konzervativní léčby vám též lékař může předepsat léky napomáhající zesílení žilní stěny, zvyšující pružnost a zlepšující činnost žilních chlopní, případně lymfodrenáže.

V pokročilejších stadiích křečových žil je nutné přistoupit k operační metodě. Podle stavu žil je buď nutné žílu uzavřít, nebo ji zcela odstranit. Úspěch konkrétní léčby závisí hlavně na příčině a rozsahu křečových žil.

 

Křečové žíly rozhodně řešte včas s odborníkem. V opačném případě vám hrozí nejen nepěkný vzhled končetin, ale také chronická žilní nedostatečnost, trombóza postižené žíly, zánět žíly a jejího okolí, prasknutí žíly nebo bércové vředy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí netrápí,ale vím,že časem budou.

jitka46

jitka46, 9. 2. 2019, 22.35

Naštěstí netrápí, jsem za to ráda.

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 8.20

byla jsem na sklerotizaci a ano, nohy jsou lepší, ale hlavně už nebolí

Gustawka, 27. 9. 2018, 22.10

mám z toho strach,snažím se o sebe pečovat

Ketris

Ketris, 31. 8. 2018, 10.48

Doufam, ze se s nima nesetkam..

WeruskaSK

WeruskaSK, 22. 8. 2018, 23.09

asi ma to caka, mama to ma, ja mam zatial rozsirene cievky na nohach

Tenderka, 17. 8. 2018, 12.43

svokra ma, aj mama

Kanica, 6. 8. 2018, 20.51

V rodine je naštěstí nemame

Monuli, 6. 8. 2018, 10.42

Také máme v rodině,já zatím nemám

Fuga

Fuga, 3. 8. 2018, 16.08

já je už také mám, 3 těhotenství se přeci jen projevily + vliv dědičnosti, ale zatím nosím kompresivní punčochy a snad vydržím

Furciferka

Furciferka, 6. 8. 2018, 22.29

I v lete?

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů