18. týden těhotenství

zobrazeno 15354×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.02  (aktualizováno 31. 12. 2019 8.05)

V tomto období se cítíte výborně, hladina hormonů se stabilizovala. Každý vám říká, jak vám to sluší. Většina žen zaznamená mnohem bohatší a lesklejší vlasy, než kdy dříve. Také pleť bývá čistá a svěží. Pokud ještě necítíte pohyby, je velmi pravděpodobné, že je každým dnem ucítíte. Pokud jste již rodila, pohyby už jistě cítíte. Prvorodičky si ještě musí alespoň dva týdny počkat. Bříško se stále zakulacuje.

Co se děje s vámi?

Začínáte se nyní rychleji zakulacovat. Běžný přírůstek na váze je v tomto období 0,5 kilogramu za týden. Hladina energie se stabilizovala a můžete mít také větší chuť na sex. Je to dáno tím, že pánevní oblast se více prokrvila díky zvýšené hladině estrogenu. Druhý trimestr je pro sexuální aktivity naprosto bezpečný v případě, že nemáte rizikové těhotenství. Bříško ještě není tak velké, aby vám překáželo.

Velkou změnou prochází váš kardiovaskulární systém. Mnoho žen může mít v této době nižší tlak, než obvykle mívá. Proto raději pomaleji vstávejte, aby se vám nezatočila hlava.

Jak roste vaše miminko?

Dítě nyní stále přibírá a roste, i když už se nevyvíjí tak, jako v prvním trimestru, dělá stále neuvěřitelné pokroky.

Měří zhruba 14 centimetrů a váží kolem 150 gramů (lze jej přirovnat k velikosti větší papriky). Vaše dítě prožívá velmi aktivní období. Je ještě malé a má dostatek místa v děloze, značně toho využívá. Pohybuje se volně v děloze, otáčí se, kope a procvičuje své reflexní pohyby. Na ultrazvuku můžete vidět, jak si cucá paleček, škytá.

Kůže je ještě velice tenká, pokrytá lanugem. Tuková vrstva zatím není. Velkým vývojem prochází mozek, postupně se tvoří mozková kůra. Na končetinách jsou vytvořeny klouby a pokračuje vývoj kostí. S tímto vývojem souvisí také tvorba sluchových kůstek (nacházejí se ve středním uchu). Ty začínají přenášet sluch a díky tomu vaše dítě začíná slyšet. Vnímá váš hlas, hudbu, kterou si pouštíte, komunikujte s ním. Hlasitého zvuku se může dokonce leknout.

Plíce rostou a vyvíjejí se v nich drobné váčky. Na kůži prstíků se tvoří bříška a také papilární linie, díky kterým má vaše miminko již v tomto období svůj jedinečný otisk. Ve střevech se začíná hromadit první stolička, které se říká smolka. U chlapců se vyvíjí prostata. Oči se již přesouvají na své místo.

Co dělat v tomto týdnu?

Možná pociťujete větší hlad, než dříve. Dávejte přednost zdravým a výživným jídlům, zejména dávejte přednost ovoci, zelenině a celozrnným výrobkům. Smažená a tučná jídla raději vynechejte. Jezte častěji a v malých dávkách. Nepřejídejte se, ale raději si rozdělte jídlo na pět až šest menších dávek. Občas si však nějakou sladkost dopřejte, kdy jindy můžete „mlsat“, než v těhotenství.

Začněte spát více v poloze na boku, je to pohodlnější a navíc je potřeba si na tuto polohu zvyknout, pro příštích několik týdnů se stane jedinou přijatelnou polohou. Bříško už vám může při spaní trochu překážet.

Pokud jste zdravá a těhotenství probíhá normálně, můžete pokračovat ve cvičení, jako v prvním trimestru. Samozřejmě s jistými úpravami, neboť je potřeba vyhnout se cvikům na zádech. Cvičte v mírném tempu jen tak, aby vám to bylo příjemné. Vyhněte se nárazům a otřesům. Měla byste začít cvičit, nejlépe cviky, které pomáhají posílit páteř. Značně vám to uleví od bolestí zad.

Nezapomínejme na tatínka

Nemůže vaše partnerka usnout? Pořiďte jí éterické olejíčky, polštář pod záda a buďte své partnerce oporou. Udělejte si hezký večer, večeři a romantiku. Užívejte si poslední měsíce ve dvou. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • lanugo

    jemné chmýří, které pokrývá tělo miminka, po porodu nebo těsně před ním ještě v děloze opadává

  • smolka

    druh lidského výkalu vyskytující se u novorozenců; na jejím vzniku se ještě nepodílí jídlo, vzniká z látek polknutých dítětem v děloze: z epitelové tkáně, lanuga, hlenu, plodové vody, žluči a vody

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 20. 3. 2021, 19.24

Já mám teda strašné chutě, ale možná je to jen nudou

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.55

v tomto týdnu jsem byla už krásně kulatá

patricia077

patricia077, 31. 12. 2019, 15.25

Ta smolka mne u první dcery fakt dostala, to jsem tak nečekala

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.03

V prvnim tehotenstvi to na me nebylo ani videt

patricia077

patricia077, 31. 12. 2019, 15.24

U mne v prvním taky až později zato u druhého skoro od začátku

Katka

Katka, 1. 1. 2020, 16.06

Asi pevná břišní stěna 😇Já měla břicho hned, podruhé taky, kámoška až v 8 měsíci. Asi je horší ten druhý případ.

patricia077

patricia077, 1. 1. 2020, 18.18

fakt? já myslela že jsem to měla kvůli kýle

Katka

Katka, 1. 1. 2020, 18.37

No říká se, že sportovkyně nemají brzo břicho, protože mají pevné břišní svalstvo. Což já vyloženě nemám 😉

patricia077

patricia077, 1. 1. 2020, 19.54

No ale říká se že u druhého a dalších je břicho dřív taky nejsem kulturistka ale u prvni jsem břicho měla později v druhém případě to bylo vidět skoro hned

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.36

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.04

je srandovní, že už se u začíná tvořit stolice

Iris, 11. 2. 2017, 7.01

Věčná nespavost, o půl třetí vztávám, tak hodinku si čtu nebo jsem na netu, pak jdu spát. Během noci tak 6 x na záchod:-) Odpoledne někdy záberu někdy ne. Pálení žáhy a nízký tlak. Zacpaný nos a někdy bolest hlavy. Aspoň mě prozatím přestaly bolet kyčle, což v prvním trimestru bylo strašné. Za poslední 2 dny mi vyrostlo bříško, čekám třetí, možná chlapečka, po dvou holkách změna.

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.39

já se zakulacovala, ale pomalu

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.11

Nevolnosti pomalu přešly, ale na maso se nemůžu ani podívat. Moc hlad nemám. Špatně se mi spí, ať se přetočím kamkoli, je mi to nepohodlné. Asi budu spát ve stoje

mckvak, 24. 6. 2015, 13.14

ME v tomhle obdobi zacaly prepadat nocni zachvaty zizne. Takovy sucho v puse jsem snad nikdy nemela.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů