Dítě „ze zkumavky" (I. díl) aneb jak to celé probíhá?

zobrazeno 4430×

Vložil(a): Martina Richterová, 8. 1. 2015 15.47

Problém s početím má dnes každý sedmý pár, statistiky jsou neúprosné. Naštěstí je moderní medicína na špičkové úrovni a většině lidem dokáže pomoci. Pokud selžou veškeré dostupné metody léčby, přichází jediná možnost, umělé oplodnění. Ačkoliv jde o proces, který je fyzicky i psychicky velice náročný, výsledek skutečně stojí za to. Miminek ze zkumavky se rodí stále více a nabízí se řada otázek. Jsou tyto děti jiné? Je správné jim jednou říci, jak byly počaty? Může být neplodnost dědičná?

Zázrak jménem IVF

IVF je zkratka z anglického názvu in vitro fertilizace, česky umělé oplodnění. Centra asistované reprodukce se rozrůstají jako houby po dešti a umělé oplodnění se stalo fenoménem novodobé medicíny. Dítěte se tak mohou dočkat také páry, které by přirozeně ani s pomocí léků vlastní dítě mít nemohly. První miminko ze zkumavky se v České republice narodilo v roce 1982 v Brně, nicméně za více než 30 let se metody značně zmodernizovaly a celá technika se posunula kupředu.

S moderními metodami, které jsou skutečně na vysoké úrovni, se bohužel musíme smířit také s tím, že IVF není zrovna levná záležitost, a to ani v případě hrazených cyklů. Jak to vlastně celé funguje?

Kdy podstoupit IVF?

O neplodnosti lze hovořit v momentě, kdy se páru nepodaří počít dítě po roce snahy. Poté je vhodné objednat se na základní vyšetření, nejlépe přímo do centra asistované reprodukce. Tato centra se nachází v každém větším městě po celé České republice a stále přibývají nová. Vyšetření by se měli podrobit oba partneři. U muže jde zejména o hodnoty spermiogramu, u ženy se sleduje, zda má ovulaci, jestli není problém v hormonálním profilu, eventuelně také v průchodnosti vejcovodů. Pokud je to jen trochu možné, lékaři se snaží postupovat konzervativně a metodu IVF berou jako poslední možnost.

Pokud však žena nemá průchodné vejcovody, nebo jí musí být odebrány, muž má špatný spermiogram a najdou se také další problémy, které zamezují otěhotnění, je páru navrhnuta léčba pomocí umělého oplodnění. Ačkoliv jde o zákrok poměrně náročný a to jak psychicky, tak fyzicky, časově i finančně, přináší ty nejlepší výsledky.

Jak to celé probíhá?

Na základě předem provedených vyšetření lékař rozhodne o tom, zda je u vás metoda IVF vhodná. Pokud s tím souhlasíte, podá žádost na vaši pojišťovnu, která musí léčbu schválit. Žena má nárok na čtyři hrazené cykly za život s podmínkou, že v prvních dvou cyklech si nechá zavést pouze jedno embryo. Lékaři se tak snaží minimalizovat dvojčetná těhotenství, která jsou mnohem více riziková. Většina žen má z každého cyklu ještě „přebytečná“ embrya, která si lze nechat zamrazit na další pokusy, které se do tohoto výčtu nepočítají a pojišťovny je nehradí.

Před stimulací je třeba si zajistit předoperační vyšetření (některá centra si je dělají sama), protože odběr vajíček probíhá v celkové narkóze. Pak už jen dostanete injekce a instrukce, jak je dávkovat, k tomu případně další léky, a budete chodit na ultrazvukové kontroly. Ve stanovený den lékař vajíčka odebere, v laboratoři zhodnotí jejich stav a poté je oplodní spermiemi vašeho partnera, které musí odevzdat v den výkonu.

Nyní už jen čekáte, jak se budou embrya vyvíjet, a to nejlepší vám bude zavedeno do dělohy. V tuto chvíli už je vše v rukou přírody. Buď se embryo chytí, což poznáte přibližně za dva týdny pomocí těhotenského testu, nebo přijde menstruace. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

IVF nám taky hrozilo,ale nakonec pomohlo třetí IUI.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.11

Jj taky nám hrozilo IVF... Kdy se nedařilo otěhotnět 2,5 roku a dle lékaře jsme ani neměli šanci otěhotnět přirozenou cestou. A prý to nebylo ani na inseminaci, ale rovnou na IVF. Měli jsme přijet v březnu až mi skončí menstruace, jenže ta už nepřišla. Ano, byla jsem těhotná a přirozeně nakonec máme přirozeně 3 děti.

Ivana.78, 18. 3. 2019, 12.16

Já absolvovala 2x IUI bez úspěchu,až po 4 pokusu IVF jsem otěhotněla.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.40

Zní to tak jednoduše, ale přitom je to tak složité

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 13.18

některé mé známé pak přemýšlely, co mají udělat s embryi, která už nevyužijí, docela dilema

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 17.30

je to zázrak moderní doby

Petra Önder (petrao)

petrao, 19. 11. 2016, 20.21

Pro někoho jediná možnost, ještě že to tak jde

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.33

Kristy Sim

Kristy Sim, 17. 12. 2015, 10.55

Hezky napsané. Je to super možnost pro páry, které nemohou počít přirozeně.

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.33

Přesně tak

mckvak, 6. 6. 2015, 5.43

Zajimavy clanek

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.33

Souhlasím

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů