Tatínkova princezna aneb důležitá role otce

zobrazeno 28737×

Vložil(a): Anna K., 18. 7. 2017 14.24

Otcové hrají v životě nás žen velmi důležitou roli. On může ovlinit to, jestli jeho dcera bude mít zdravé sebevědomí a bude se umět uplatnit v reálném životě. Dcera si s otcem nekonkuruje jako s matkou. Otec s dcerou zase nebojuje jako se synem. Vztah mezi otcem a dcerou vždycky dívku nějakým způsobem formuje.

Jsem krásná a dost dobrá?

Jste ve své práci úspěšná, dosahujete svých cílů, jste sebevědomá a máte ráda mužskou společnost? Pravděpodobně jste měla šťastné dětství. Dle psychologů je dost důležité, kolik času, pozornosti a lásky nám otec věnuje (a platí to i v případě "nového" tatínka například po rozchodu rodičů). Trvale to totiž ovlivní náš názor na muže a náš vztah k nim. Pokud jste měla to štěstí a tohle všechno obdržela, pravděpodobně vás čeká šťastné manželství. Pokud je náš otec s námi věčně nespokojený, lhostejný, nic ho nezajímá a neumí pochválit ty roztomilé růžové šatičky, vyrosteme v přesvědčení, že jako ženy nestojíme za nic, což se odráží v našem partnerském i pracovním životě.

Otec by měl v životě své dcery fungovat jako první ctitel a obdivovatel. V očích svého otce se dívky učí číst hodnotu svého ženství a utvářejí si vnitřní představy o svém budoucím partnerovi. Tatínci by měli dodávat svým dcerám pocit, že je krásná a chytrá. Vyplatí se to i v budoucnu. Je totiž velká pravděpodobnost, že si dívka najde partnera, který bude přikládat váhu stejným hodnotám jako její otec a bude se stejnou láskou pečovat o ni i o jejich děti. A proč si dcery vybrají partnera jako je jejich otec? Podvědomě jí to napovídá, že ji čeká šťastný život.

Jestliže váš partner dceru ignoruje, mějte se na pozoru. Měla byste si se svým partnerem promluvit a vysvětlit mu, jak moc ho dcera potřebuje. Jak moc potřebuje jeho lásku, podporu a zájem. Pokud se setkáte s odmítnutím, nevěšte hlavu, může jít jen o mužskou ješitnost. Vše si sama pečlivě prostudujte a pomaličku mu vše kousek po kousku servírujte. I ten největší drsňák by měl změknout, vždyť jde o jeho malou princeznu!

Jak vychovávají muži své dcery?

To, že muži vychovávají jinak, než ženy, je známý fakt. Důležitým úkolem otce je motivovat dceru k učení, sportu, podporovat ji v průbojnosti a odvaze, a například i naučit ji rozeznat plochý šroubovák od toho křížového. Je to v pořádku, když muž zapojuje svou dceru do mužských prací, ovšem všeho s mírou. Rozhodně by se neměl snažit vychovat z ní syna, který mu možná schází. Otec by měl také pomáhat dceři řešit její problémy, pokud nese něco těžkého, pomoci jí. Zkrátka, měl by ukázat toho gentlemana, který by měl být v každém muži.

Být dobrou, obětavou a starostlivou mámou se dcera učí od vlastní matky. Pochopit svého manžela, naučit se rozumět jeho pohledu na svět a mužskému pojetí rodiny, to může vysledovat od svého otce. Otec by měl být rádcem své dceři (ale v míře), důvěřovat jí, být zdrojem podnětu a inspirace, učit ji průbojnosti, nemít přehnané nároky, respektovat její ženské JÁ, dávat jí pocit výjimečnosti, zahrnovat ji láskou a dát jí najevo, že mu na ní záleží za všech okolností.

Mami, můžu si vzít tatínka za muže?

Jestli jste tuhle větu zaslechla od své dcery, neděste se. Právě naopak. Zrovna vám svým dětským způsobem řekla, jak máte úžasného manžela a partnera. Zhruba kolem 3. roku života se u vaší dcery objeví tzv. Elektřin komplex – podle řecké mytologie Elektra nechtěla opustit svého otce ani po smrti. Projevuje se až přehnaným zájmem dcery o otce. U synů se tomu říká Oidipovský komplex. V mnoha rodinách tak může nastat dosti složité období. Syn žárlí na matku, dcera na otce. Partneři se tak nevědomky můžou od sebe odloučit. Nastávají situace jako: Ty ne, tatínek mi řekne pohádku, ty ne, tatínek mi učeše vlasy apod. Neberte si to nějak osobně, zkrátka se stalo to, co se od dobrého vztahu otce a dcery očekává. Zamilovala se. Jde o běžnou fázi v životě vaší dcery, která nejpozději do 6. roku života odezní. Ovšem pozor na to, aby tento stav nepřerostl až k nenávisti vůči matce. I zde může pomoci otec správným vysvětlením a příkladem. Pokud to nepomáhá, je už na místě vyhledat pomoc dětského psychologa. Můžete se obrátit například na Mgr. Lucii Kotkovou - dětskou psycholožku a terapeutku v naší Psychologické poradně.

Psychoterapie

Možná jste vy sama neměla v dětství to štěstí a nenavázala jste se svým otcem pevné pouto. Možná vnímáte, že se to odráží na vašem současném vztahu s vaším partnerem. Naštěstí existuje pomoc - psychoterapie.

Hypnóza, je stavem změněného vědomí a přestože je u nás často zlehčována a negativně spojována s šarlatánstvím, pro řadu kultur je stavem zcela přirozeným. S úspěchem byla a je užívána šamany, zasvěcenci a školami mystérií různých kultur, kterými bylo například Řecko či starověký Egypt, a to za účelem léčení a rozšíření vědomí po celá tisíciletí. Terapie NLP (neurolingvistické programování s hypnózou) se používá u dívek a žen, které neměly to štěstí a nepoznaly lásku otce nebo hůř - byly jím týrané. Pomáhá k odstranění různých bloků. Žena si během terapie uvědomí, kdy nastal ten zlomový moment, že vnímá muže jinak. V NLP žena může leccos změnit, posílit vlastní sebevědomí nebo i zjistit proč se k ní její otec tak choval. Stane se tak vnitřně svobodná. Tím, že změní špatné nastavení vůči otci, změní se i její pohled na muže.

Můžete se obrátit také na někoho, kdo ovládá Kineziologii. Jak říká Alžběta Matiášová z naší Kineziologické poradny"Kineziologie je takový přepis starého programu na nový. Mozek funguje podobně jako počítač. Představte si, že v dětství zažijete něco negativního a vytvoříte si program (systém přesvědčení), který vás bude chránit v budoucnosti před tímto negativním zážitkem. Třeba opakovaně vám někdo říká, že jste k ničemu, že tohle nezvádnete. No, tak si vytvoříte takovou vnitřní podosobnost, která vám bude sama připomínat, že jste k ničemu, aby vás chránila před tím, aby vám to neříkal někdo jiný. Vy vyrostete, zažijete v životě i nějaké úspěchy, ale ani ty vás nepřesvědčí o tom, že jste dobří. Pořád vám ta vaše vnitřní část říká, že nejste k ničemu. No a my v hlavě pomocí kineziologie se vrátíme do situací, které byly příčinou tvorby tohoto programu a přepíšeme ho, upravíme, uděláme změny. No a pak uložíme. Počítač se zeptá, zda chceme tyto změny opravdu uložit, stejně tak to uděláme v naší hlavě. No a když změny uložíme do podoby, která nám teď vyhovuje lépe, tak se nám i daří lépe." 

 

"Vskutku není hezčího vztahu, než jaký by měli mít otec a dcera: v lásce k Vaší ženě je touha, v lásce k Vašemu synovi ambice, ale k dceři, tam jde o něco zcela nepopsatelného." Joseph Addison

 

A jak je to u vás? Mají vaše dcery u vašich partnerů dostatek lásky, pozornosti a toho tatínkovského hýčkání? Odráží se nějak váš vlastní vztah s otcem teď v dospělosti? Budeme rády za vaše zkušenosti a osobní dojmy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (33 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 14. 1. 2022, 11.48

My jsme byly 2 holky a táta se nám věnoval dost, pamatuji na vyprávění pohádek, bral nás na koupaliště, v zimě na boby... Většinou jsme i dostaly co jsme chtěly, v pubertě jsem si nešťastnou náhodou rozbila svůj první mobil, šla jsem to říct tátovi do práce, že kdyby mi volal tak se nedovolá a on na mě odpoledne čekal a šel mi koupit nový, jasně že to není jen o tomhle ale viděl že mě to mrzí tak to pro mě udělal. Ségra to samé. My s manželem máme 2 holky a kluka a nepozoruji, že by jsme dělali rozdíly, manžel si hraje se všemi (spíš ho to víc baví se synem, jelikož syn má ty klučičí hračky, kde manžel kupuje jakože synovi, ale pak si s tím hraje on ale samozřejmě si hraje i s dcerkama, klidně na čajový dýchánek s plyšákama ). V kuchyni mi pomáhají všichni bez rozdílu, všem se věnujeme stejně.

tatínek u každého těhotenství chtěl dceru,bohužel jsem mu jí nedala,ale své 4 syny miluji a nikdy bych neměnila,možná časem zkusíme ještě páté

Žofinka

Žofinka, 6. 6. 2018, 12.30

Naše je vyloženě tatínkovy holčička

Zdeňka S., 17. 8. 2017, 7.28

Já jsem si taky chtěla svého taťku vzít za muže a je fakt že dlouhou dobu jsem s ním srovnávala svého přítele ...než mi došlo, že je každý úplně jiný

baru86

baru86, 12. 8. 2017, 22.44

Mno jo, tatínkovy holčičky, maminčini synáčci )

Lenča Pešková, 2. 8. 2017, 14.06

Prvnich 18 mesicu ke svemu tatovi vubec nesla. Bylo to priserne ale pak se to zlomilo a jsou az na nejake vyjimky v pohode🙂 tenhle clanek mu dam precist🙂

LucieS

LucieS, 30. 7. 2017, 11.13

Dcerka je ještě malá, ale už teď jí tatínek zbožňuje.

Zuzule, 27. 7. 2017, 10.25

jsou to milacci jak se rika tatinkova princezna:-)

mckvak, 26. 7. 2017, 21.15

Jojo u nas je to "Tatanek" maly, dcerka ho uplne miluje, protoze tatinek s ni dela to co maminka nemuze ani videt protoze ma strach aby se jeji princezne neco nestalo. Blbinky, hlouposti ale pro ni je to proste to nej

Mygara

Mygara, 25. 7. 2017, 10.08

u nás je to také tak, taťka si více rozumí s dcerou, ale snaží se i se synem

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů