URGENT ID - malý velký pomocník

zobrazeno 2059×

Vložil(a): Mari96, 21. 9. 2019 9.50

Soňa Wretzlová je maminka tří dětí. Před mateřskou pracovala ve společnosti, která měří sledovanost televizí. Protože ví, že není v jejích silách dosáhnout světového míru, zvolila cestu vzájemné pomoci. Přeje si, aby si lidé více všímali svého okolí a byli méně bezohlední. Tak se jednoho dne jí a jejímu manželovi zrodil v hlavě nápad. A vymysleli URGENT ID - chytré ztracenky. Založili neziskovou organizaci a snaží se ztracenky dostat mezi lidi. Co je URGENT ID a jak funguje?

Mája: Pro ty, co URGENT ID neznají a čtou o vás poprvé - co je a jak URGENT ID funguje? A co je jeho hlavním účelem?

Soňa: URGENT ID můžeme nazvat i chytrou ztracenkou nebo zdravotním čipem. Je to malý velký pomocník. Malý svou velikostí, velký svým určením. Každé URGENT ID má v sobě NFC čip, na který se dají nahrát všechny potřebné údaje pro případ nouze. Kromě kontaktů na blízké také informace o zdravotním stavu (medikace, alergie, zdravotní pomůcky atp.) . Kapacita je veliká, až 800 znaků. Hlavní myšlenkou celého projektu je, abychom byli zodpovědní k sobě i svým blízkým a když se něco stane, aby v tom nikdo nebyl sám. Zároveň by to mělo ulehčit práci policistům i záchranářům. Mělo by to také vést k tomu, že si budeme víc všímat toho, co se kolem nás děje a nebudeme se tolik bát pomoci jiným.

Mája: Kdo stojí za tímto nápadem? A co vás vedlo k jeho spuštění?

Soňa: Nápad vznikl u nás doma v obýváku. Původně byl myšlený pro naše děti, protože 3 děti dvěma rukama nepochytám. Pak nám ale došlo, po zkušenostech v nejbližším okolí, že by se URGENT ID mohlo hodit i dalším lidem. Není vhodné jen pro děti, ale i pro seniory, sportovce a vlastně celou širokou veřejnost. Pro všechny zodpovědné lidi.

Mája: Jaké údaje mohou být na URGENT ID uloženy?

Soňa: Na URGENT ID je možné uložit až 2 kontakty na osoby blízké a kontakt na lékaře. V případě označení kontaktu jako neslyšícího mu bude odeslána nouzová SMS. Dále pak informace o zdravotním stavu, včetně toho, jestli osoba trpí záchvaty a jak jí při něm nejlépe pomoci. Nechybí ani prostor pro vyplnění jména a roku narození.

Mája: Co všechno je potřeba k tomu, aby člověk mohl začít URGENT ID používat?

Soňa: Stačí pouze chytrý telefon podporující NFC technologii, je to stejná technologie, kterou používají banky při placení mobilním telefonem. Pro nahrávání dat na URGENT ID je pak potřeba naše aplikace, pro čtení již nikoliv, ale je výhodou.

Mája: URGENT ID nabízíte v několika podobách. Jsou uzpůsobeny pro různé majitele? V čem spočívá jejich rozdílnost?

Soňa: Jediným rozdílem je velikost a možnosti nošení. Snažili jsme se vymyslet vše tak, aby se URGENT ID dalo umístit dle potřeby. Někdo raději nosí náramek na ruce, jinému vyhovuje přívěsek na zipu nebo klip, který se dá umístit kamkoliv.

Mája: Může nastat situace, že najdeme někoho, kdo potřebuje naši pomoc a zároveň má Urgent ID ztracenku. Jak nejlépe postupovat?

Soňa: Pokud naleznete někoho s URGENT ID, máte několik možností. Jedná – li se o stav, který vyžaduje přítomnost záchranářů, volejte rovnou číslo 155. Než přijede sanitka, můžete načíst data z URGENT ID. Na svém telefonu si zapněte NFC a přibližte jej těsně k URGENT ID (maximální vzdálenost jsou 3 cm). Chvíli podržte telefon nad čipem a během 1 až 3 vteřin se vám nahraná data ukáží. Informace, které zjistíte, můžete předat záchranářům, případně kontaktovat blízké. Pokud váš telefon NFC nepodporuje, je dobré na URGENT ID záchranáře upozornit nebo o pomoc požádat další kolemjdoucí.

Najdete – li ztracené dítě nebo dezorientovaného člověka, můžete se pokusit načíst URGENT ID rovnou a pomocí zobrazených kontaktů zavolat nejbližším. Urychlíte tím navrácení k nejbližším bez zbytečných průtahů. Ne vždy je třeba volat policii nebo záchranku. Dá se to vyřešit jednodušeji a oni mohou být tam, kde je potřebují víc!

Mája: Na trhu se vyskytují podobné přívěsky, které mají sloužit pro případ záchrany. Vaše nabídka se však trochu liší. Co nabízíte „navíc“ oproti konkurenci?

Soňa: URGENT ID má hned několik výhod:

  • Informace jsou uloženy pouze na URGENT ID anebo v telefonu, pokud tuto možnost zvolíte. Nejsou nikde na internetu, na cloudu, pro načtení není třeba internetové připojení . Nepřečtou si je všichni v blízkém okolí jen tak.
  • Pro načtení dat je třeba přiblížit telefon na 0-3 cm, takže pravděpodobnost zneužití vašich údajů je minimální. Všichni by si všimli, kdyby k nim někdo dával telefon moc blízko jen tak. A když už někoho necháte vaše data načíst, je pravděpodobné, že potřebujete pomoci.
  • Data můžete aktualizovat dle potřeby. Můžete mít uložené profily a dle vašich potřeb je využívat. Například Anička, Anička u babi Olomouc, Anička u tety Katky apod. Přepsání čipu je pak otázkou několika vteřin a čip lze přepsat až 10 000x. Stejně tak je možné nahrát data v cizím jazyce, pokud se chystáte do zahraničí a údaje obohatit například o název hotelu, kde bydlíte.
  • Na čip se vejde přibližně 800 znaků. Část jsme využili na odkaz na první pomoc a další potřeby aplikace. Pro uživatele zbývá přibližně 600 znaků, kde je možné zapsat vše potřebné. Nejen kontakty a jméno, ale i informace (a poměrně podrobné) o zdravotním stavu. Pro lepší představu je 600 znaků přibližně 1/3 A4.
  • URGENT ID je bezúdržbové. Nemá baterii, takže se nikdy nevybije. Funguje v teple i chladu (- 40°C – 80°C), nevadí mu voda (prali jsme ho v pračce, koupali se s ním v bazénech…), sušili jsme ho v sušičce. Neprošlo zkouškou plamenem, ale tam jsme si tak nějak výsledkem jisti. Je mi jasné, že se najdou tací, co řeknou „To bylo málo...“, ale co si budeme lhát – když se budete snažit, zničíte cokoliv :)

Mája: Jaký mají názor na URGENT ID zástupci složek záchranného systému? Vítají to a berou jako usnadnění práce, že když potřebují, mají informace rovnou k dispozici?

Soňa: Jsme v kontaktu s různými složkami IZS z různých krajů a ohlasy jsou velmi pozitivní. Záchranáři i policisté vítají možnost využít URGENT ID bez speciální aplikace, ale také jednoduchou a přehlednou aplikaci (vznikla ve spolupráci s nimi, tak ještě aby ne :)) a taky to, že se během pár vteřin dostanou k informacím o osobě, která URGENT ID má a ke kontaktům na jejich blízké. Na druhou stranu se točíme trochu v začarovaném kruhu. Záchranáři se ptají, kolik to má lidí, jaká je pravděpodobnost, že se s tím setkají a lidé zase řeší, kolik to zná záchranářů… Myslím si, že je důležité si uvědomit, že to není jen o záchranářích. Je to hlavně o široké veřejnosti, která bývá u zraněných dřív a může jim, díky URGENT ID, efektivněji pomoci. Je to o sdílení zkušenosti mezi lidma, že něco takového existuje a jak to funguje.

Mája: Spolupracujete s několika spolky a organizacemi, které sdružují pacienty, kteří URGENT ID již používají a kterým pomohla. Chystáte se v budoucnu rozvíjet tuto spolupráci a zaměřovat se na organizace, kde zatím URGENT ID ještě není v provozu?

Soňa: V současné chvíli jsme v jednání se Svazem pacientu civilizačních chorob, kteří shromažďují spoustu pacientských organizací a kterým se myšlenka URGENT ID velmi líbí a nadchla je, dále spolupracujeme s SPMP, nadací Krása pomoci a ASNEP Tak se necháme překvapit, jakým směrem to bude pokračovat. Dále rozvíjíme spolupráci s PRPOMem, kteří pořádají zážitkovou první pomoc. Kromě těchto „velikánů“ se ale snažíme, aby bylo URGENT ID pohodlně dostupné všem lidem. Jakožto neziskovka máme pouze eshop, ale postupně se snažíme dostat naše výrobky do kamenných krámků, aby si je mohli lidé osahat a vyzkoušet. Zatím máme první vlaštovku v Pardubicích v Obchůdku Sluníčko. 

Mája: Máte naplánované nějaké akce, kde by vás mohli čtenáři potkat a dozvědět se tak o vás více?

Soňa: Září už máme poměrně hodně nabité. Ať už se jedná o festivaly a akce pro děti, rodiny a veřejnost, tak i akce pro zdravotníky a zdravotnické soutěže. Nejlepší je sledovat naše facebookové stránky, kde jsou průběžně aktualizované akce, kterých se budeme účastnit. V průběhu září to bylo Pohádkového putování Zelenčí, Rescue Patrol, Future Port Prague, Dny IZS na Výstavišti v Holešovicích a ještě nás čeká 27. - 29. 9. Rescue Marathon. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.39

slyším to prvně,ale vypadá to dobře

Fuga

Fuga, 14. 10. 2019, 10.14

Je to šikovná věcička ale spousta lidí by asi nevěděla že je na tom taková spousta důležitých informací

SW, 10. 11. 2019, 21.44

Proto se snažíme o osvětu všemi možnými kanály. A tohle je jeden z nich

Gustawka, 9. 10. 2019, 20.22

o tomto čtu poprvé

SW, 10. 10. 2019, 15.01

A co si o tom myslíte? Každý názor je pro nás důležitý!

Mygara

Mygara, 9. 10. 2019, 6.56

Vidím to poprvé ale líbí se mi to

Ketris

Ketris, 6. 10. 2019, 14.47

No nevim, zda se tohle chytne..

SW, 8. 10. 2019, 22.25

Proč myslíte? My věříme, že ano, a proto to děláme

Teryk92, 3. 10. 2019, 18.30

Tak o tom slyším poprvé.

SW, 8. 10. 2019, 22.24

To asi nejste první. Projekt je na trhu od jara a jsme neziskovka, která je založená na práci dobrovolníků, takže jde vše pomaleji, ne kdybychom na to měli milionový rozpočet. Nicméně věříme, že to má smysl, a proto to děláme.

dasza, 25. 9. 2019, 5.59

Já nevím..ale podle mě se to nechytne..stejně tak jak ostatní id náramky aj...společnost na to není...a u nehody či záchrany lidského života je člověk ve středu.nervech a na nějaký čip si leckdy ano nevzpomene..

SW, 25. 9. 2019, 8.01

Daszo, je to presně o tom stresu a nervech, jak píšete. Proto má být URGENT ID na viditelném místě, aby si ho všimli záchranáři, kteří o něj jeví zájem, protože jim ulehčuje práci. Minulý týden jsme byli součástí záchranářského cvičení a v několika případech se z URGENT ID dozvěděli klíčové informace, které na první pohled nejsou zjevné (autismus, diabetes). Ne všichni figuranti jej měli. Tento víkend nás čeká obdobná akce. Smyslem celého projektu je, aby se, kromě zefektivnění zdravotní pomoci, dověděli nejbližší, že se něco děje a ti, kterým se něco stalo v tom nezůstali sami. Navíc je možné URGENT ID použít i pro dítě, kdy upravíte dle potřeby kontakty, takže u babičky změníte číslo na babičku, když pojede na výpravu uvedete vedoucího, rychle a jednoduše (netřeba využívat jednorázové náramky a hledat správný, psát na díté tel. číslo). Nebo jej využijete pro dezoirentovaného seniora, pro dědečka, co má hodbě léku a názvy se mu pletou... Není to jen o nehodě a zranění...

dasza, 25. 9. 2019, 14.00

A co grpr.osobni údaje atd? Já budu nosit viditelně nějaká čísla na příbuzenstvo.cely svůj zdr.stav..a pak mě někdo přepadne.co tak něco jen kvůli informacím??? Možná sem to v článku přeskočila.je to dlouhý a nečetla sem úplně důkladně...

SW, 25. 9. 2019, 14.21

GDPR v tomto případě netřeba řešit. Všechny údaje jsou skryty na čipu, takže je nikdo nevidí. Slouží pro případ nouze. Pokud vás někdo přepadne, URGENT ID načte, doví se vaše křestní jméno, ročník, kontakty na blízké (bez jména), zdravotní stav. Jak tyto informace vyhodnotí, to opravdu nevím. Na doporučení policie nedoporučejeme zadávat na URGENT ID adresu. V případě, že vám někdo ukrade batoh, má (s velkou pravděpodobností) vaše klíče i občanku s adresou, což už je horší případ. URGENT ID má ulehčit záchranářům práci s efektivnější diagnostikou a rychleji kontaktovat blízké, kteří se strachují, co se děje...

patricia077

patricia077, 22. 9. 2019, 16.32

Tak o tomto slyším nebo spíš čtu poprvé

SW, 23. 9. 2019, 20.38

patricia077, to je možné, že je to pro vás novinka. URGENT ID spatřilo světlo světa na jaře, takže moc dlouho na světě není. Navíc jsme neziskovka, takže jsou některé věci složitější a pomalejší. Postupně se snažíme povědomí zvyšovat, jak u složek IZS, tak u veřejnosti. Jsek ráda, že jsme, prostřednictvím tohoto webu, mohli představit URGENT ID většímu množství lidí, kteří již tím pádem také URGENT ID znají Soňa

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů