Společné usínání s dětmi je uklidňující a prospěšné

zobrazeno 11455×

Vložil(a): Adrianita, 5. 12. 2019 21.41  (aktualizováno 13. 12. 2019 21.47)

Bojíte se uspávat své děti nebo s nimi dokonce zůstat celou noc, aby na vás děti nebyly závislé nebo jste jim neuškodili nějak jinak? Jak to vidí příznivci kontaktního rodičovství a co říkají kritici? A co vy a vaše intuice?

Kontaktní rodičovství, tedy blízký vztah rodiče s dítětem, do kterého spadá i společné usínání a spaní v jedné posteli, prohlubuje vztah rodiče s dítětem. Dítě se tak stává samostatnější a nezávislejší, přesto kritici tvrdí opak. Odpůrci blízkého kontaktu rodiče s dítětem si myslí, že se dítě stane nepříčetným při jakkoliv krátkém odloučení a jsou na rodičích (častěji matce) závislými. Je běžné, že při odloučení dítě cítí neklid, obzvláště ti nejmenší. Ale pokud je ujistíme, že se opět vrátíme a že je máme rádi a při návratu se s nimi přivítáme, po našem odchodu budou klidné a vyrovnané. Dítě, u kterého to rodiče neřeší a neujistí je o svém návratu, nepřivítají se s nimi, nepomazlí, vypadají zdánlivě vyrovnanější. Často ani neukápnou slzu, pokud jsou s matkou odloučeni, vypadají, jako by jim nebylo smutno. Tyto děti však zažívají mnohem silnější stres a napětí, jen již rezignovali a nedávají najevo emoce. Ty ale mohou projevit v nejméně vhodnou chvíli. Podobnou situaci zažívají miminka v kojeneckých ústavech, proto tam neuslyšíme pláč, ale to je na jiný článek.

Co je vědecky dokázané?

Dle amerických vědců citlivý přístup ve výchově zaručí správný vývoj dítěte. Děti jsou vyrovnanější, psychicky odolnější a úspěšnější. Nejen v dětství, ale především v dospělosti. Děti, s kterými rodiče navázali hlubší vztah, mají šťastnější život a méně konfliktů. 

Rodiče jsou různí, někteří se řídí svou intuicí a tráví s dětmi dostatek času ku spokojenosti všech. Pak jsou tu ale rodiče, kteří se aktivitám a zejména společnému kontaktu a spánku s dětmi vyhýbají obloukem. Valná většina těchto rodičů však trpí výčitkami či mají alespoň pocit viny. Zkrátka to cítí jinak, k dítěti by se rádi přitulili, ale nechtějí ho rozmazlit, uškodit mu. 

Možná to, že po vás děti touží před usnutím, vnímáte jako zlozvyk, kterého by se potom nezbavily. Nebo si myslíte, že na to zkrátka nemáte čas. Chcete mít večer prostor pro sebe, máte nějakou další práci nebo jen chcete relaxovat. Neberte uspávání jako nepříjemnou povinnost, kterou chcete mít rychle za sebou. Jakoukoliv nervozitu a spěch děti vycítí, a možná proto hned neusnou. Nechte tomu volný průběh a vše proběhne mnohem víc hladce. V neposlední řadě myslete na to, že děti jsou malé jen jednou a tuto chvíli už nikdy nevrátíte.

Přínos společného spaní

Děti, které sdílejí lože se svými rodiči jsou emocionálně vyrovnější a cítí naprostou důvěru k rodičům. Nic však netrvá věčně, nebojte se, že se jich nikdy nezbavíte. Až k tomu dítě uzraje, bude rádo samo ve své posteli. 

Starší studie dokonce prokázaly souvislost láskyplného vztahu rodiče s dítětem a většího mozku dítěte. Zanedbávané děti dle těchto studií mají větší dispozice k různým dysfunkcím a mají větší potíže ve škole. Tímto však neříkáme, že pokud společně nespíte se svým dítětem, bude méně chytré. Jen tím říkáme, že láskyplná a kontaktní výchova má spoustu přínosů, jedním z nich je i vliv na školní výsledky dítěte.

Pár minut pro lepší spánek

Užívejte si toho, že vás děti před usnutím potřebují. Nebude to trvat věčně a budete na to s láskou vzpomínat. Dopřejte dětem alespoň pár minut vaší přítomnosti a fyzického kontaktu před usnutím. Pro děti je to nesmírně důležité i pro samotný klidný spánek. Takový kontakt zaručí i větší důvěru k rodiči, pocit, že se na něj dítě může spolehnout v jakékoliv nesnázi.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 7. 1. 2021, 13.22

Tak to je přesně náš problém. Také se bojím, že si syn zvykne na to, že ho uspáváme. Teď usne sám, občas ho jdu ale i uspat. Přiznám se ale že ne každý večer se mi chce čekat až usne.

Úča, 2. 1. 2021, 20.16

Ono je to těžké . Já bych řekla, že občas ano , ale stále jako pravidlo . Znám děti , co pak zůstanou tak závislí na rodičích a ty , co jim to pomohlo v psychickém vývoji, ale dokážou být samostatné. Řekla bych, že vše je individuální .

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.44

s dětmi se spí nejlíp ♥ v posteli spíme 4,někdy 5 tatínek,já,4 letý brouček,a 3 měsíční brouček a někdy se k nám vnutí i náš 8 letý syn ♥

mikjana, 25. 4. 2020, 19.55

Tak na to si ještě pár měsíců počkám, ale je dobré číst komentáře, jak je nejlépe se o děti starat.

Kateřina Fárová, 25. 4. 2020, 19.53

Také jsem spala s dětmi.

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 8.00

Vše má něco do sebe já jsem mívala postýlku těsně vedle mojí a bylo to dobré

Fuga

Fuga, 25. 12. 2019, 21.09

U nás se to v posteli strida pořád dokola

Teryk92, 18. 12. 2019, 21.06

Syna si bereme někdy na noc do postele a vždycky se nikdo nevyspí. Syn sebou celou noc mele a nebo chce spát na mě a já jsem ráno totálně zlámaná

Gustawka, 17. 12. 2019, 17.00

určitě bych se nevyspala

všelka, 16. 12. 2019, 10.48

První dcera spala více sama ve své postýlce, kterou měla těsně vedle mé, ale často usinala se mnou a ja ji pak prendavala. Mladší syn spí teď s námi, nějak to samo vyplynulo a jsme všichni spokojený.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů