Nejlepší tipy na (ne)sladkou Mikulášskou nadílku

zobrazeno 2216×

Vložil(a): Adrianita, 28. 11. 2019 22.56

Lámete si hlavu nad tím, co letos vložit dětem do Mikulášské punčochy nebo pytlíčku? Nemusí to být jen čokoláda. Máme pro vás 6 skvělých tipů!

Možná se ještě najdou rodiny (nebo alespoň babičky), které dětem k Mikuláši nacpou plnou igelitku sladkostí. Dnes už se ale čím dál tím víc rodičů snaží o zdravé dobroty nebo zcela nesladké či nejedlé dárečky. Čím děti obdarovat, aby jim to nezkazilo zuby a zažívání a zároveň jim to chutnalo? Kromě klasického ovoce je mezi dětmi velmi oblíbené sušené ovoce, dále ořechy, nejrůznější sušenky, perníčky, kvalitní čokoláda či čaj. A pokud jim něco upečete nebo jinak vyrobíte sami, budete si naprosto jistí tím, co dětem dáváte.

Čokoládové cookies

Ingredience: olej, javorový sirup, špaldová mouka, vinný kámen, kakao nebo karob, čokoláda.

Olej promíchejte s javorovým sirupem, poté vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky. Tvarujte hrudky nebo placičky a pečte ve vyhřáté troubě na 150 stupňů cca 15 minut. Ihned po upečení se sušenkami nemanipulujte a nechte je zchladnout. Z počátku jsou velmi křehké!

Domácí gumové bonbony

Ingredience: propasírovaná šťáva z ovoce, šťáva z citronu, agar, případně třtinový cukr.

Vše smícháme v hrnci a necháme deset minut odpočinout. Přivedeme k varu a odstavíme. Nalijeme do silikonových formiček a dáme vychladit přes noc v lednici. Poté vyklopíme. Barvu budeme mít dle zvoleného ovoce já použila polovinu z tmavšího a polovinu ze světlejšího a lila do formiček na střídačku.

Rakytníkový med

Ingredience: kuličky rakytníku, med.

Rakytník si odšťavníme a šťávu v poměru s medem smícháme dohromady. Mělo by to být 1:3 (1 dcl šťávy z rakytníku a 3 dcl medu) Ideální pokud nemáte svůj med, koupit přímo od včelaře. Med s rakytníkovou šťávou pořádně promícháme a skladujeme v chladu a suchu. Užíváme 1 lžičku denně. 

Dobroty můžete doplnit a nebo zcela nahradit hmotnými dárkami. Množstvím ani hodnotu dárku nepřehánějte, hodnotnější dárky nosí Ježíšek. Pokud máte v plánu dětem dárek vyrobit, inspirujte se v naší Kreativní dílny. Nás se nejvíc líbí tyto nápady:

Domácí plastelína

Potřebujeme: 300 ml vody, 150 g hladké mouky, 75g soli, 2 lžíce octa, 1 lžíce oleje, případně potravinářské barvivo.

Do teflonové pánve dáme všechny ingredience, přivedeme k varu a na mírném ohni stále mícháme. Doporučuji míchat ještě 15-20 min. Když plastelínu sundáme z plotny moc brzy, hmota bude lepit. Uchováváme v uzavřené plastové misce nejlépe v lednici. Vydrží i několik týdnů.

Duhový bublifuk

Potřebujeme: pet láhev, ponožky, potravinářské barvivo, lepící páska, mýdlo.

Vezmeme pet láhev a odřízneme jí dno. Do uříznuté lahve vložíme ponožku, kterou upevníme gumičkou nebo lepící páskou, aby neklouzala. Do misky si nalijeme vodu, do které přidáme mýdlo. Mýdlo necháme rozpustit a přitom stále mícháme. Lahev s ponožkou postupně namáčíme do misky s vodou a pak už můžeme začít do lahve foukat. Začne se tvořit krásný duhový had. Jestli chcete mít duhového hada, nakapejte na namočenou ponožku potravinářská barviva.

Měsíční písek

Potřebujeme: hrubá mouka/krupice, olej.

4 hrnky hrubé mouky nebo krupice smícháte s 1/2 hrnku oleje (slunečnicový). Míchat mohou děti. Hmota se chová jako mokrý písek.

 

Co dalšího můžeme dětem schovat do Mikulášské nadílky?

  • Chybu neuděláte knížkou či leporelem pro nejmenší.

  • Skvělé jsou jakékoliv kreativní či rozvíjející dárky - pastelky, omalovánky, dětský časopis, puzzle, domino nebo desková hra.

  • Dřevěné dárky - balanční hra, zatloukačka, hudební nástroje, stavebnice.

  • Jezdíte často na výlety a vaše děti milují dobrodružství? Radost jim jistě udělá nový batoh, baterka, čelovka, nebo třeba plechový hrnek.

  • Veďte děti k samostatnosti a darujte jim například kuchyňskou zástěru nebo rovnou opravdový nůž a škrabku (existuje sada, která funguje a je bezpečná pro děti)


Máte tipy na další dárečky, napište je do komentářů a inspirujte další maminky i tatínky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Evka2, 4. 12. 2021, 22.13

Nám letos obec dala poukaz do papírnictví.

Pavla T., 4. 12. 2021, 22.04

Letos děti dostanou bonbónky a sběratelské alba se samolepkama.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.30

super typy na příští rok

Úča, 1. 12. 2020, 15.01

Nemyslím si, že by měly děti dostávat tak velké dárky od Mikuláše ..stačí ovoce a jedna dobrota . Batoh od Mikuláše mi už připadá přes čáru .

Teryk92, 30. 11. 2020, 11.35

Super nápad

patricia077

patricia077, 8. 12. 2019, 14.19

Určitě ne vše jen sladkosti atd

ROMA-Z, 5. 12. 2019, 22.09

Dobré nápady

Zdeňka S., 4. 12. 2019, 21.12

No já ty figurky (ne)čokoládových Mikulášů nemůžu ani vidět, no ale babička je stejně přesto každý rok koupí...

Fuga

Fuga, 3. 12. 2019, 6.45

Plastelína to je super nápad musím jí jít udělat

WeruskaSK

WeruskaSK, 2. 12. 2019, 16.11

tiez davame tento rok po prvykrat nase vlastne susene ovocie ako darcek, pre ludi ktori nemaju zahrady a ziju v meste to je neocenitelne

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů