Mindfulness nejen s dětmi

zobrazeno 1350×

Vložil(a): Adrianita, 18. 2. 2022 15.10  (aktualizováno 8. 3. 2022 10.58)

Praktikování mindfulness snižuje napětí i stres, je skvělou prevencí psychických problémů a dokonce má příznivý vliv i na deprese, poruchy pozornosti či hyperaktivitu. Několik organizací a institucí usiluje o zavedení této praktiky do výuky škol. Děti umí násobilku, složité vzorečky, ale mnohdy si neví rady se svými emocemi.

Mindfulness v podstatě znamená všímání si přítomného okamžiku, tedy zavedení pozornosti na aktuální dění. Tedy toho, co je v našem srdci to nejdůležitější v tento okamžik. Bez hodnocení. Pravidelné aplikování technik mindfulness mají příznivý vliv již po krátké době. Jsou prokazatelné změny i u dětí s poruchami učení apod. Tyto praktiky totiž mají vliv na nervové spojení, které působí na vývoj dětí. Ty tak dospívají v mentálně, duševně, ale i fyzicky odolné jedince.

Zvládání emocí dětí i dospělých

Podle vědeckých poznatků jsou vztahy a duševní pohoda základem pro spokojený život. Kvalitní vztahy jsou tajnou ingrediencí pro štěstí. Jenže, jak být jednoduše v pohodě a mít pohodovou rodinu? Nejprve je třeba se zaměřit na své vlastní emoce, naučit se je vnímat, prožívat, nenechat se jimi ovládnout. Poté se je můžete zkusit vypozorovat u dětí nebo třeba u manžela. Každý by měl mít prostor pro své emoce. Nejen pro vztek, ale i radost a hezké emoce. Prožívejte a vnímejte své emoce bez myšlenek, že je to špatně, bez pocitu viny, není třeba hledět na pohledy nebo dokonce nátlak okolí. A to ani v případě dětských emocí. Mindfulness techniky mají příznivý vliv na psychiku i fyzické zdraví. Vše je to vědecky podloženo. Ve školách, kde je tohle provozováno, se snížila šikana, nemocnost, zlepšily se i vztahy mezi dětmi.

Prevence emočních výbuchů    

Protože se jedná o prevenci emočních výbuchu, měli bychom k nácviku využívat času, kdy je dítě i my zcela klidní. Záleží na vás, kdy se na trénink vrhnete. Po škole, před spaním, kdykoliv budete mít chvilku klidu. Může to být váš příjemný rituál, čas, který máte pro sebe. Přinese vám to ovoce z několika hledisek. Nejjednodušším a nejpřirozenějším cvičením, ke kterému nepotřebujete žádné pomůcky, je dechové cvičení. Uvolněte se, sedněte si nebo lehněte a vnímejte svůj dech, jakou má rychlost, kudy vzduch proudí, je teplý nebo studený? Veďte děti a ptejte se, kdy je dech rychlý, položte ruce na bříško. Průběh je jen na vás. Cvičení můžou děti zkoušet i ve škole nebo třeba na cestě autem. Řekněte jim, že dech mají pořád u sebe a můžou ho kdykoliv použít. V klidu, ale i když se bojí nebo jsou naštvaní. Čas přizpůsobte dětem, některé vydrží 10 minut, jiné pár vteřin. Časem se pozornost zvýší u každého dítěte.

Funguje mindfulness i když je dítě v emoci?

Vztek patří mezi negativní emoce, které lidi moc v oblibě nemají. Rodiče mají často tendenci vztek potlačovat, chtějí ho ze života vymanit. Přesto je to emoce jako každá jiná. Nelze být jen v “dobré” emoci. Všimněte si emoce, pozorujte a poslechněte ji. Není tím však myšleno jí podlehnout. Více o emocích jsme psali v článku Když s dítětem cloumají emoce. Když se dítě vzteká, rozhodně nefunguje promlouvání. Emoce je v plné síle a neslyší, nevidí. Nepřevádíme pozornost, neobviňujeme apod. Můžete případně dítěti potvrdit, že je vnímáte krátkými větami.

Když pozorujete vztekající dítě, všímejte si, jak se projevuje fyzicky. Dává nám najevo, že napětí potřebuje fyzicky vybít. Fyzické vybití funguje i proti některým psychosomatickým onemocněním, které se objeví po nahromadění napětí. Pokud přijde emoce, můžete dítě zapojit do dupání, házení polštářem, točit se, tančit. Uleví se jim. Je to fyzický projev, který nikomu neubližuje a nic neničí. Případné pohoršení neřešte. Pokud dítě chce něco zničit nebo ubližovat, odvraťte jej k jiné činnosti.  Nabízejte jim různé možnosti a zapojte se. Třeba se po chvíli zasmějete a zcela uvolníte. K uvolnění dochází i dýcháním, kterým dítě zklidníme. Zkuste přimět dítě k foukání brčkem nebo hraní na dechový hudební nástroj. Pro každé dítě je vhodné něco jiného, záleží na věku i temperamentu dítěte.

Nápomocné mohou být i různé antistresové a relaxační pomůcky - antistresový míček, molitanový míček, pop it, fotbalový míč, staré noviny k rozmačkání nebo trhání. Dítě může mačkat, házet, kopat, dle možností. Starším dětem i dospělým může pomoci se opláchnout, pustit vodu, vnímat teplotu i zvuk vody, případně se napít a zaměřit se na naše tělo.

Na konci toho všeho se nechte vést láskou a buďte laskaví. Obejměte se, dejte si pusu, použijte olejíček a promasírujte dítěti zádíčka nebo jej hlaďte na bříšku. Po uklidnění nebo kdykoliv, až přijde vhodná doba, se s dítětem vraťte k emoci a promluvte si o tom. Můžete u toho poslouchat hudbu, modelovat, malovat, nebo jen tak být.

Užitečný vám může být i článek Léčiva aromaterapie. Aromaterapie lze využít i na různé neduhy, zdravotní komplikace apod.

 

Zajímá nás maminky, jestli znáte mindfulness. Dejte nám další tipy na zvládání emocí u sebe i u dětí.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.14

tak tento pojem slyším opravdu poprvé a emoce zvládáme jak kdy a s různým úspěchem

jancaan, 21. 3. 2022, 11.46

To je zase novinka..

Teryk92, 15. 3. 2022, 20.47

Tak to tom jsem vůbec neslyšela. Zajímavé

Katka

Katka, 9. 3. 2022, 21.12

Vzhledem k narůstající "bezbřehé" solidaritě s Ukrajinci, která nás brzo stáhne ke dnu, mám pocit, že mildfulness už nebude stačit. 😔Kéž by Zelensky přestal s těmi svými hereckými estrádami a začal jednat v nejlepším zájmu své země i zbytku světa.

patricia077

patricia077, 9. 3. 2022, 16.05

Tak přiznám se, že tento název slyším poprvé.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů