Jakou školku zvolit? Soukromou, státní, lesní?

zobrazeno 4249×

Vložil(a): Vladimíra M., 26. 8. 2015 16.06  (aktualizováno 25. 7. 2017 9.06)

Čas letí a vy se začínáte poohlížet po vhodné školce pro vaše dítě? Pokud jste z většího města, zřejmě patříte mezi rodiče, kteří si mohou dovolit být nároční a více si vybírat. Pokud bydlíte na malé vesničce, váš výběr bude zřejmě bohužel omezenější, ale i tak je dobré si v tom udělat jasno. Jde přece o vliv na vaše dítě.. a toho času tam bude trávit hodně. Pojďme se podívat na to, co nabízí státní školky, soukromé, lesní. Jakým směrem jde Montessori a Waldorfská školka? A co Jazykové MŠ?

Finance až na prvním místě

Bohužel, naše první zastavení musí být u poplatku. Je už to tak, že od peněz se mnohdy odvíjí, kam své dítě zapíšeme. Nikdy to totiž není zadarmo. Nejlevněji určitě vyjde školka státní. Tady stanoví měsíční poplatky obecní nebo obvodní úřad, takže se v oblasti neliší. Pohybují se obvykle od 300 do 1000 korun. Rodiče musí dále uhradit stravné, které činí průměrně 25 až 30 korun denně. Dítě zde má nárok na dvě svačiny a oběd.

Státní školka

Výhodou státní školky je, že je dostupná nejen finančně, ale i lokálně. Tyto školky jsou ve městech ve velkém množství a najdete je i ve většině větších obcí. Můžete si tedy dokonce často i vybírat mezi těmito školkami ve vašem okolí.

Nevýhodou je ale velký zájem o státní školky. Jsou často přeplněné a pro přijímání dětí mají často zavedený bodový systém. V něm bodově zvýhodňují děti starší, s trvalým bydlištěm na území obce, která je zřizovatelem školky, děti, jejichž sourozenec již danou školku navštěvuje a mnohdy také děti zaměstnaných rodičů. Další nevýhodou je velký počet dětí na učitelku a ta se proto často nestíhá věnovat celé skupině dětí. Individuální péče je, ač se učitelka snaží sebevíc, tvrdým oříškem.

Od běžných mateřských školek se náplní příliš neliší církevní mateřské školy. Školka pouze zábavnou formou děti seznamuje se základními náboženskými fakty. Církevní mateřské školky přijímají děti z věřících i nevěřících rodin. U katolických školek není ani podmínkou pokřtění dítěte.

Soukromé školky mívají různá zaměření

Soukromá a státní školka se liší především tím, že soukromá byla založena za účelem dosažení zisku, kdežto státní jsou neziskové příspěvkové organizace. Proto také v soukromé školce najdete větší škálu služeb a budou vám více ochotni vyjít vstříc v různých individuálních přáních a potřebách. Dítě můžete zapsat pouze na určitý počet dní v týdnu, ohlídají vám ho i po pracovní době, většinou fungují v menším kolektivu, a tudíž je možný individuálnější přístup a péče. Za to všechno se ale samozřejmě platí. A někde poměrně dost. Pokud tedy chcete, aby váš potomek navštěvoval soukromou školku, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Měsíční poplatky se pohybují v tisícových částkách, někdy prolamují i hranici deseti tisíc za měsíc.

Mezi soukromými školkami si můžete často vybrat také mezi různými koncepcemi vyučování. Pokud jste příznivci alternativního vzdělávání, můžete si vybrat například mezi Waldorfskou či Montessori školkou, které jsou u nás nejčastější.

Waldorfský typ školky

Ve Waldorfské školce děti poznávají svět kolem sebe pozorováním a napodobováním. Vychází se z toho, že člověk je chápán ve své celistvosti jako bytost tělesná, duševní a duchovní. Důraz je zejména kladen na morální a citový vývoj dítěte. Tento typ mateřských školek zbytečně nezatěžuje dětskou paměť - preferuje se hra a experimentování. Děti si osvojí práce, které jsou v domácnosti přirozené jako například vaření, praní, uklízení a prostírání. Waldorfský přístup klade důraz na rytmus. Rytmus obsahují hry, zpěv, říkadla a pohyby a do jisté míry ho najdete také ve skladbě režimu dne a týdne. Děti často pracují s přírodními materiály. Velký význam se klade na vnímání přírody. Důraz se zde klade na spolupráci s rodiči.

Montessori školka

Mateřská školka Montessori se přizpůsobuje potřebám dítěte. Tyto školky pracují podle zásady „Pomoz mi, abych to dokázal sám.” Základním principem Montessori je, že si dítě může samo zvolit činnost, které se bude věnovat při splnění pravidla, že tím nesmí rušit ostatní. Učitelé respektují fakt, že každé dítě je na určitou aktivitu naladěno v jinou dobu a tak si může dítě samo zvolit, zda bude pracovat samo, ve dvojici nebo ve skupině.

Děti jsou zde vedeny k sebevědomí, samostatnosti a zodpovědnosti vůči ostatním a bývají ve třídě věkově namíchány. Pokud vás Montessori školka zaujala, více se o ní dočtete ve článku Co to je Montessori školka?

Jazykové mateřské školy

Dalším typem soukromé mateřské školy jsou jazykové mateřské školy. Zde si vaše dítě již v předškolním věku může osvojit některý s cizích jazyků. Učitelé mluví na děti zpravidla pouze v cizím jazyce. Tyto školky bývají většinou ještě dražší, než běžné soukromé. Tématice výuky cizích jazyků a kdy s nimi začít jsme se věnovaly také v tomto článku.

Lesní školky a kluby

Lesní školy jsou také podmnožinou soukromých školek a jsou také považovány za typ alternativního předškolního vzdělávání. Nejvýraznějším znakem lesní mateřské školky je to, že výuka probíhá venku téměř za každého počasí.

Tyto školy jsou založeny na mottu „s dětmi venku za každého počasí bez zdí a plotů”. Je zde kladen důraz na rozvoj dovedností dětí vlastními silami v přímém kontaktu s přírodou, děti jsou podporovány při hraní, zkoumání a učení se v lese. To je umožněno díky malému počtu dětí ve třídě (obvykle 15 dětí ale mnohdy i výrazně méně) a dvěma doprovázejícími dospělými osobami. Zázemí pro lesní mateřskou školku má charakter vyhřívaného přístřeší, jurty, maringotky, nebo týpí, případně klubovny. Další z hesel: „Neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení“ dokazuje, že není třeba mít o vaše ratolesti obavy ani při nepřízni počasí. Tak, jako v jiných alternativních školkách si zde zakládají na efektivní komunikaci s rodiči.

Stále tápete, jak vybrat tu správnou?

  1. Ptejte se. Než dítě do školky zapíšete, promluvte sis někým, kdo s ní má osobní zkušenost. Nejlepší vizitkou je osobní doporučení.
  2. Navštivte ji. Určitě do školky zajděte a vše si osobně prohlédněte. První dojem je nejdůležitější, spolehněte se na svou intuici. 
  3. Seznamte se s personálem. Důležité je, kdo se bude vašim dětem věnovat. Nebojte se zeptat, jaké mají učitelky vzdělání, jakou praxi, co dětem nabízejí.
  4. Ptejte se na vše podstatné. Zeptejte se, jak se děti stravují, jaký mají pitný režim, jaký školka nabízí program, nakolik vám mohou vyjít vstříc ve vašich požadavcích apod.
  5. Pedagogický plán je základ. Nenechte se ukolébat tím, že školka nabízí množství kreativních kroužků. Kreativní musí být už základní plán, ne že učitelky děti během dne hlídají a rozvíjet se začínají až na kroužcích, které samozřejmě zvlášť zaplatíte. 
  6. Důležitá je adaptace. Rovnou se zeptejte i na to, jak vypadá první měsíc – umožní vám personál pozvolný nástup do školky, postupné navyšování doby ve školce? Pokud už od počátku cítíte neochotu akceptovat osobnost dítěte, opravdu chcete dítě do tohoto zařízení posílat?  
  7. Nezapomeňte na hygienu. V neposlední řadě si všímejte, jak je ve školce uklizeno a jaké hygienické návyky budují učitelky u dětí. Čistota je u obzvláště malých dětí náchylných k jakýmkoliv nemocem důležitá… 

Možná by vás mohl zajímat také článek na téma Domácího vzdělávání.

Přejeme vám co nejsnadnější rozhodování a dobrou volbu :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (33 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 18.25

My jsme dali do státní, a spokojenost největší soukromé mi přišly zbytečně drahé a stejně mi nic neříkají. Naše školka je vyhlášená, jezdily sem i děti třeba z 10 km vzdálených měst a taky jeden čas když bylo méně dětí, tak naše školka jako jediná v okolí musela zájemce odmítat. Jsou v projektu Malý zahradník, mají na zahradě hřiště ze dřeva, spousta keříků kde si děti mohou dle libosti trhat plody, záhon, kde se učí jak co roste... Ve školce celkem 6 zájmových kroužků ,individuální přístup atd...

já jsem pro státní.

Olla, 3. 11. 2020, 10.16

Kamarádka má ve školce dráček školku a je s ní moc spokojená. Dcerce se tam líbí a hlavně je to prý jedna ze školek, které měla volné místo i v průběhu roku

LauraI, 21. 10. 2020, 19.50

Je to česko-anglická školka, takže angličtina tam je )

LauraI, 30. 9. 2020, 15.28

Osobně nás nejvíce zaujala soukromá školka a i malé se zde na adaptaci líbilo nejvíce, což pro nás bylo hlavní a řídili jsme se převážně i podle toho. Přijde mi, že těch soukromých školek v Brně moc nemáme, ale tahle za mě rozhodně patří mezi ty nej www.dracek-skolka.cz

Sonia, 5. 10. 2020, 14.43

Jak se tady pohybují cenově ? Mají tam i angličtinu ?

LauraI, 2. 12. 2020, 21.20

Ano, je tam i angličtina a tady je ceník, tak můžeš mrknout jak to mají rozepsané www.dracek-skolka.cz/ceniky/

lucie25987, 18. 1. 2020, 7.22

Brala bych, když bych pro svoji dceru vybírala teprve školku. Vyrostla mi nějak rychle a už jí pomáháme s výběrem střední školy. Výběr jsme nechali na ní, protože je to její život a to jediné co chci je, aby byla šťastná. Rozhodla se pro gymnázium, což je pro ni skvělá volba. Bude mít ještě dost času aby se rozhodla, co bude jednou v životě dělat. Aby viděla, že v nás má podporu, tak jsme jí zaplatili přijímačky nanečisto na https://www.to-das.cz/ , aby se těch ostrých tolik nebála.

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 14.27

Já se teprve poohlizim, máme ještě čas

Alexis01, 6. 10. 2017, 18.42

Za rok mě čeká výběr školky ale ještě nevím jestli půjde malý je narozený v listopadu tak mu to možná odložíme máme ještě jedno miminko doma tak s ním můžu ještě být doma. Ale s výběrem školky to bude problém velké město a velký výběr uvidíme jak vše dopadne.

Aliisha

Aliisha, 1. 8. 2017, 20.32

Za rok mě čeká rozhodování. Vůbec nevím...

baru86

baru86, 30. 7. 2017, 15.39

Poučný přehled, člověk by vybíral, ale ty finance..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů