Mámo, táto.. Ani-Muk

zobrazeno 3415×

Vložil(a): NikolaJ, 26. 6. 2017 16.09

Slíbily jsme vám přinášet sem tam rozhovory se zajímavými ženami, které se rozhodly při mateřské dovolené pustit do nějakého podnikání. Měly nápad, potřebu seberealizace, nějakou dovednost.. a rozhodly se využít tento čas pro ověření, zda uspějí. Nyní tu pro vás máme rozhovor se spoluzakladatelkou kreativních krabiček Ani-Muk Kateřinou Piliarik. Dozvíte se, jak se takový nápad vytvořit krabičky pro děti zrodil, jak vypadá bežný den na ne zcela běžné rodičovské dovolené, když podnikáte. Inspirujeme vás?

Nikola: Katko, jste spoluzakladatelkou krabiček Ani-Muk. Kdy vás poprvé napadlo něco takového vytvořit?

Katka: První nápad na Ani-Muk přišel, když jsem čekala svou dceru. Začala jsem se více zajímat o témata, která se týkají světa dětí a rodičů a chyběla mi v nabídce věc, která by děti pravidelně provázela jejich světem, věc, kterou by se mohli pravidelně těšit a z které by měl radost i rodič. Hraček a aktivit pro děti je celá řada, ale občas mám pocit, že se spíše předhánějí v tom, která bude umět více věcí. Postrádala jsem něco, co by nebylo přeplácané, ale zároveň bez podbízivosti oslovovalo děti i rodiče. A tak přišel nápad na Ani-Muk, krabici, která přijde co dva měsíce domů, vždycky na jiné téma a uvnitř jsou tři sady na vyrábění spolu s veškerým materiálem. Oslovila jsem kamarádku Emmu Vrbovou, která studuje ilustraci a ta mi pomohla převést mé představy do konkrétní podoby. Ani-Muky spolu vymýšlíme a vyrábíme už třetím rokem a pořád nás to moc baví. Náš holčičí tým doplňuje spolužačka ze studií Gabriela Nováková, která pečuje o instagram.

Nikola: Proč zrovna krabičky Ani-Muk – byly Vám inspirací Vaše děti?

Katka: Názvem se snažíme rodičům napovědět, že děti můžou nechat s krabicí samotné a nechat je objevovat Ani-Muk svým vlastním, hravým způsobem. Přijde nám, že jako rodiče příliš často zasahujeme do činností dětí a nenecháváme je přirozeně hrát si, zkoušet a objevovat. Je to vlastně i takový vzkaz pro dospěláky: ,,Mámo, táto, animuk, nech mě, ať si na to přijdu sám.“ Vidím, že dcera dovede mnohem lépe využít svou fantazii, když jí do činnosti nezasahuji a nepřenáším do ní své vlastní představy, jak by měla daná věc fungovat a vypadat. V tomto je nám, spolu s dalšími dětmi které kolem nás jsou, velkou inspirací. A samozřejmě svými zvídavými a nekončícími otázkami, jak funguje svět – ty mě často přivedou k tématu, které bychom mohly do Ani-Muku zapracovat. Proto se v našich tématech často snažíme i o vzdělávací a poznávací rozměr – když si dítě samo vyzkouší věc vyrobit, pochopí lépe jak funguje. V jedné z našich nejoblíbenějších krabic na téma Lidské tělo si děti vyrobí mj. originální tričko s orgány a nenásilnou zábavnou formou se tak už i nejmenší děti seznámí s tím, jak tělo funguje. Tohle je pro nás důležitá hodnota – nechceme, aby si s krabicí děti jen něco vyrobily a pak na ni zapomněly, ale aby je provázela trvaleji.

Nikola: Máte dvě děti, jaké pro vás bylo rozjíždět byznys na mateřské? Dá se to skloubit všechno dohromady?

Katka: Dá, ale někdy je to velký záběr :-)  Což ostatně určitě zná každá máma, která se snaží nějakým způsobem skloubit práci a rodinný život. Na druhou stranu, neměnila bych. Dělám, co mě baví, když jsou děti nemocné tak s nimi můžu bez obav zůstat doma a práci si můžu přizpůsobit, jak potřebuju. A je to velká výzva – za tu dobu, co Ani-Muk funguje jsem se naučila tolik nových věcí, které bych v práci získávala mnohonásobně déle. Vlastní projekt člověka motivuje k tomu dělat věci s nasazením, hned vidíte výsledky a můžete si dovolit dělat chyby – takže já určitě doporučuju, pokud třeba váháte, zda rozjet něco vlastního, do toho jít. Určitě si ale předem dopředu rozmyslet, jaká jsou vaše očekávání a zda bude váš projekt stát na rozumných základech.

Nikola: Jak vypadá Váš běžný den? :-)

Katka: No... :). Po ranním shonu, kdy vypravím dceru do školky se věnuji mladšímu, rok a půl starému Olegovi. Našťěstí dopoledne vždycky ještě dospává noc, takže v době jeho spánku vyřizuji pracovní maily a důležité věci, na které se potřebuji soustředit. Potom spolu v dílně pracujeme na Ani-Mucích – baví mě děti přirozeně zapojovat do toho, co dělám, takže si vždycky najde nějakou činnost. Asi si dovedete představit, že efektivita práce není sice moc velká, ale něco se přesto stihnout dá. Vlastně je to dost podobné, jako když se snažíte malé dítě zapojit do uklízení domu :D Odpoledne vyzvedneme ceru Emu ve školce, já si odpočinu na hřišti a večer zase práce.

Nikola: Oddělujete práci a rodinu, nebo jsou Vaše děti a partner součástí vaší práce? Dokážu si představit, že při rozjezdu byznysu na MD/RD je asi potřeba velká dávka tolerance a podpory ze strany rodiny?

Katka: Manžel je mi už od začátku velkou podporou – trpělivě se mnou řeší všechny nesnáze a ve chvílích volna přebírá péči o děti. A neočekává naštěstí každodenní teplé večeře a uklizený dům, takže se práci můžu věnovat i na úkor domácnosti. Ale všeobecně je podpora rodiny při rozjezdu byznysu velmi důležitá a potřebná – sama řešíte krom provozních starostí i nejistotu, zda všechno zvládnete, jestli jste se vydala dobrou cestou, jestli nebudou vaší prací strádat nejbližší – a slyšet „společně to zvládneme, dělej co tě baví“ je ohromnou motivací.

Nikola: Jaké máte plány do budoucna?

Katka: Ani-Muk je hodně živý projekt – co dva měsíce vydáváme nové téma a pořád je tak co vymýšlet a připravovat. Čerstvou novinkou je náš Ani-Muk NAVŽDY, kdy jde o trochu jiný systém předplatného – chceme tak vyjít vstříc rodičům, kteří by rádi dopřáli Ani-Muk dětem pravidelně, ale uvítají možnost rozdělit si jednorázovou platbu do menších měsíčních plateb, které moc nezatíží rodinný rozpočet. Často se nás rodiče ptají, kdy je ten správný čas začít s Ani-Muky. My je doporučujeme dětem cca od 4-5 let – mladší děti činnosti zvládnout také, ale s větší dopomocí rodiče. Rády bychom tak vyslyšely přání mnoha maminek a připravily speciální vydání i pro ty nejmenší s aktivitami na míru přímo pro ně – na to se hodně těšíme!

 

Maminky, dáváte i vy svým dětem dostatek prostoru, aby se samy kreativně zapojily do hraní, tvoření, malování a podobně? :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (35 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 3. 10. 2021, 16.55

Kdysi jsem tady na webu vyhrála sadu Moje rodina a je to super

moc se mi líbí,super nápad

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 7.26

Je to moc dobrý nápadś

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.58

Super nápad, vyhrála jsem zde na vebu stínové divadlo a moc se nám líbí

Blankasiro, 6. 12. 2017, 19.55

Nápad se mi moc líbí, vnučka je zatím malá ale až vyroste bude to skvělý dárek

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.50

paráda

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.49

moc se mi líbí

Mygara

Mygara, 25. 7. 2017, 9.59

je to zajímavé a přínosné, ale děti si mnohdy vystačí i sklasikou pastelky, nůžky lepidlo apod. a odstřižky látek u nás vážně frčí

dadinkamaminka, 5. 7. 2017, 13.35

Nezkousely jsme, ale chtela bych to zkusit se synkem aon by porad neco vyrabel Jinak snazim se ho nechavat si hrat tak, jak on sam chce. Minule mi lepil modelinu na auticka a zapichoval do ni pastelky a delal si z toho semafory Jeho fantazie je uzasna

Aliisha

Aliisha, 4. 7. 2017, 20.29

Super nápad. Přes léto jsme pořád jen venku, tak není na nic jiného čas

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů