Jarní květiny lahodí oku, vonné svíčky zaženou stres a obavy

zobrazeno 1832×

Vložil(a): NikolaJ, 16. 3. 2021 20.50  (aktualizováno 23. 4. 2021 13.47)

Také máte s příchodem jara vždy chuť vyzdobit si svůj domov? Vsaďte na jarní květiny a vonné svíce! Provoní byt a pomohou vám zbavit se stresu a na chvíli zapomenout na starosti všedních dní.

Květiny jako dekorace i symboly

Zatímco přes zimu má většina lidí ráda doma útulnou a hřejivou atmosféru a ve výzdobě převažují teplejší tóny, jaro je ideálním obdobím vpustit si domů svěžest, něžné světlé barvy a hodně zeleně. Jasnou volbou pro interiérové dekorace jsou tak nyní jarní květiny, ať už řezané, nebo v květináčích. Oblíbené jsou tulipány, narcisy, hyacint, modřenec, nebo prvosenky.

Tulipány jsou obecně symbolem lásky a víry. Ty kvetoucí bíle symbolizují odpuštění, fialové jsou zase asociovány s královským majestátem Krista jako Božího syna. Tulipánům v Nizozemí patří rovnou celý festival a sto denní sezóna. Probudí ve vás jarní náladu, i když za okny bude liják jak z konve. Žluté tulipány vás nabijí energií, červené tulipány vás přenesou do Holandska a fialové tulipány vdechnou domovu šmrnc a eleganci.

Přímo se vzkříšením Ježíše jsou spojovány kosatce, narcisy naopak s jeho ukřižováním. Žlutý narcis je typickým symbolem jara. Byť narcisy nehýří tolika barvami, jako například tulipány, těší se i tak velké popularitě. Neustále probíhá šlechtění nových a zajímavých odrůd, pěstitelé se zaměřili hlavně na bílé narcisy. Přesto se jim zatím nedaří přebít popularitu těch žlutých, které ve váze vykouzlí opravdovou jarní náladu.

Jarní aromaterapie

Vedle jarních květin si domov můžete zútulnit také svícemi, díky kterým si tak můžete užívat krásné jarní vůně po celý den. Pro období jara se hodí svěží květinové vůně, aroma citrusových plodů nebo třeba i těžší vůně jako růže či jasmín. Vhodné vůně nejen krásně doplní atmosféru domova, ale mohou vám i pomoci uvolnit se od stresu a úzkosti, kterou v současné době plné omezení a strachu o zdraví zažívá více lidí než obvykle. Pro takovouto aromaterapii se výborně hodí osvěžovače vzduchu a difuzéry, u nichž si můžete tip vůně snadno změnit použitím různých esenciálních olejů. Proti stresu a napětí pomáhá například vůně levandule, heřmánku, meduňky, růže, jasmínu, citronely či grepu.

Podle TČM přichází na jaře ke slovu element Dřeva. Energie, která se nashromáždila během zimy, začíná růst a stoupá vzhůru, stejně jako první rašící výhonky a klíčky. Uvolněte si s pomocí éterických olejů důležité dráhy v těle, aby mohla vaše nová vlna energie volně proudit.

Citrusové éterické oleje, jako je bergamot, grep, pomeranč nebo citron jsou v tomto období ideální. Pročistí dráhy jater a žlučníku a dodají vám jarní optimismus. Nevolnostem ulevujte mátou a heřmánkem. Také rozmarýn výborně rozproudí vaši energii i lymfu a zimní melancholie se v jeho vůni rozplyne.

 

A jak si vaše domovy na jaře zdobíte vy? Používáte aromaterapii k odbourání jarního napětí nebo k detoxiakci?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Petová, 31. 7. 2023, 0.14

Dobrý den, přítel mi koupil květiny na Onlinekvětinypraha.cz. Byly moc pěkné. Hezky voní a vypadají úžasně. Moc děkuji. https://www.onlinekvetinypraha.cz/ Jana

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 10.17

je pravdou, že na jaře jsou barvy potřeba, únava se s nimi zahání mnohem snadněji

ano ano na jaro se vždy těším,jak to všechno krásně začne růst,akorát jsem bohužel alergik,tak z jarem mi začíná krušné období.

Ivulín, 30. 6. 2021, 0.33

No, mně se docela dost dobře tento rok podařilo si nastolik jarní pohodu díky cbd doplňkům, na které jsem narazila zde - https://www.cibdol.cz/cbd-doplnky , tak kdyby náhodou ještě něco hledal, tak se určitě podívejte zde, protože to opravdu stojí za to a nebudete dle mého vůbec, ale vůbec litovat

Úča, 8. 5. 2021, 22.46

Nádech jara v bytě u mě udělají první jarní květiny . Nejraději v květináči, které déle vydrží . Jinak mám narcisky a tulipány na zahradě

Katka

Katka, 2. 5. 2021, 15.43

No to přesně bych doma nechtěla, pyl z kytek a smrad z těch umělých svíček 😁 Máme na okně kočku, více ozdob netřeba 😅

patricia077

patricia077, 23. 4. 2021, 14.05

Vsaďte na jarní květiny a vonné svíce! Tak to je jak kdybych to psala já přesně to dělám nejen na jaře teda .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů