Voňavý advent v obýváku

zobrazeno 1274×

Vložil(a): KristinaS, 11. 12. 2019 11.55

Jak se blíží svátky, pojďme si zase domů přivést víc vánoční atmosféry. Dozdobíme si byty, a zaměříme se na obývací pokoj, který si zejména zaslouží péči, budeme-li o vánocích přijímat návštěvy. Dáme vám ale také další skvělé tipy pro společně strávený čas - třeba při výrobě ptačích krmítek. Nejen, že to ptáčci ocení, ale také je pak můžete s dětmi pozorovat a něco si o nich přečíst.

Obývací pokoj vezměte od podlahy. Nebo od pohovky

Pokud jste si předem nedomluvily firmu na čištění pohovky, už asi žádnou s volnou kapacitou nesežete. To ale není důvod k smutnění. Objednejte si ji po Vánocích, kdy vám pomůže s odklizením následků svátečního veselí. Prozatím ji jen vyklepejte a pořádně vyprašte. Jestli ale vaše sedačka nutně potřebuje péči, vyhledejte půjčovnu tepovačů. Jestli chcete sedačku před vánočním náporem ochránit, můžete si pořídit nějaký dekorativní přehoz, který vám bude ladit s výzdobou. 

Projděte si skříňky, poličky, parapety, prostě co v obývacím pokoji máte a co není nutné mít vystavené, schovejte do skříní, šuplíků, věnujte, nebo vyhoďte. Usnadní vám to příští úklid.

Sundejte záclony, závěsy a dejte je vyprat. Vymeťte pavučiny, setřete, případně omyjte světla. Umyjte okna a setřete prach. Nakonec podlahu vyluxujte (případně koberce) a setřete.

Vánoce v obýváku

Do oken a za okna můžete dát vánoční výzdobu. Z venku na parapetu vypadá moc hezky truhlík s větvičkami, doplněný světelným řetězem. Možností jak vyzdobit okna je celá řada, přes kupované samolepky všech možných stylů, po nastříkání ornamentů umělým sněhem, nebo vlastnoručně vyrobenou dekoraci. Pokud jste příznivkyní dekorací z přírodnin, můžete vyzkoušet jednoduchou Šiškovou záclonu, nebo voňavý Závěs s pomeranči a hřebíčky. Přímo do okna můžete vytvořit Zimní městečko, nebo můžete vybírat z některých šablon k vystřihování: Jesličky na několik způsobů a sněhulák, Betlém a jesličky, zvonečky, Zvonek s andělíčky, městečko ozdobičky a zvonky, Rukavice, Sobík nakukující do okna, a kdyby vám nevadil Santa, může se sobem nakukovat domů i on.

Až budete mít okna nazdobená podle gusta, pověste na ně ještě mokré záclony. Ony vám pak krásně provoní celý pokoj.

Nezapomínejme na zvířátka

Dnes v noci už u nás docela mrzlo. Ráno bylo všechno krásně ojíněné a vzduch už voněl zimou. Jak klesají teploty, měly bychom myslet na zvířata, která žijí volně venku. Současné teploty sice ještě nepředstavují problém, ale můžete být připravené, kdyby víc klesly, nebo kdyby nasněžilo. 

Když se rozhodnete ptáčkům přilepšit, myslete opravdu na kvalitní přilepšení. Nedávejte jim nic slaného, kořeněného, nedejbože plesnivého, nebo přepálený tuk. Raději vsaďte na semínka, nadrcené ořechy, nebo strouhané jablíčko, mrkev. Taky můžete zavěsit kus loje. Pozor dejte na kupované lojové koule. Do její síťky se mohou menší ptáčci, nebo hlodavci zachytit a uhynout, pokud je síťka vyzobaná, může odletět, kde je pro změnu pastí pro psy a podobně, kteří mohou voňavou návnadu sežrat.

Pokud máte zahradu, nebo místo za oknem či na balkóně, vytvořte s dětmi krmítko pro ptáčky. Děti potom budou moci pozorovat, jak se na jimi připravenou hostinu slétají malí mlsouni. Výroby se nemusíte vzdát, ani když nemáte kam krmítko pověsit. Můžete ho s sebou vzít na procházku a zavěsit na nějaký strom v parku, aleji, nebo lese. U nás se léta plnil kokosový ořech. Když se rozřízl a vydlabal, přivázaly se půlky k sobě tak, aby mezi nimi bylo dost místa pro ptáčky a přitom vrchní polovina dělala stříšku nad mlsáním v té spodní. Na vytvoření dírek do kokosového ořechu, aby se k sobě půlky daly přivázat, to už chce mít nějaké nářadí. U nás se můžete inspirovat i jednoduššími variantami a zrecyklovat například plastovou láhev a starou vařečku, ruličky z toaletního papíru, a nebo staré hrnečky

 

 

Vyrobily jste si s dětmi také krmítka pro ptáčky? Pochlubte se v naší kreativní dílně!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 12. 2022, 21.49

Advent je nejkrásnější čas v roce pro celou moji rodinu, která se snaží dodržovat spoustu tradic. Nejvíce se vždy těšíme na strojení Vánočního stromku, na který věšíme tradičně starožitné ozdoby, které dědíme již po několik generací v rodině. Nedávno jsem na internetových stránkách https://www.antikart.cz/ našla pěkný svícen, který se nám hodí na stůl.

Teryk92, 15. 12. 2022, 19.59

Krmítko jsme vyrobili a ptáčkům pravidelně dáváme. Ke krmelci se také chystáme.

milujici.teticka36, 17. 11. 2022, 9.26

Taky se letos už hodně těším na advent. Konečně jsme dodělali nová okna a rekonstrukci obývacího pokoje. Hodně se nám líbily obývací stěny od https://www.lumax-nabytek.cz/obyvaci-steny tak jsme si na jednu počkali a tím se to trochu protáhlo. Ale teď už píšu ze zbrusu nového obývacího pokoje, ze kterého mám fakt radost. Ještě že je dneska ten svátek a já si to pěkně nadekoruji a už pomalu připravím na Vánoce.

naseivanka, 27. 9. 2021, 13.53

My jsme ještě před adventem v roce 2018 udělali takové malé překvapení pro naše děti. V době, kdy jsme byli na dovolené, jsme totiž dali klíče jedné firmě z https://rocal.cz/designove-krby a nechali jsme si od nich nainstalovat kruhový designový krb, který u nás v Čechách zatím nemá obdoby. Hrozně moc se jim po příjezdu z dovolené líbil.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.52

ptáčky z dětmi rádi krmíme.

ivanka386, 25. 5. 2020, 22.08

Krásně po domácku vyrobené voňavé vánoční ozdoby. My tomu tedy úplně doma nefandíme a raději si je nakupujeme. Máme docela oblíbenou stránku, odkud nakupujeme veškeré ozdoby ale i spotřebiče. Pokud to někoho zajímá, jedná se o https://www.emako.cz/vanocni-ozdoby/

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 5.30

Výzdobu jsem jako vždy osidila

Teryk92, 18. 12. 2019, 21.24

Ptáčky ráda pozoruji z okna u snídaně.

assaly, 12. 12. 2019, 20.14

Také přikrmujeme jen když je sníh, mají venku bobulí dost, na ptacím zobu je obsypáno, určitě je i pro ptáčky přirozená strava lepší. Ale nezapomeneme na ně )

dasza, 12. 12. 2019, 19.55

Nekrmíme je dokud není sníh...samysi v takovém počasí najdou dost potravy..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů