Konstelace mezi sourozenci

zobrazeno 12206×

Vložil(a): Adrianita, 19. 10. 2016 19.59

Působení rodiny v našem životě má již od narození velký vliv na náš další život. Jedna z psychologických teorií se zabývá konstelacemi, tedy pořadím a vztahy mezi sourozenci. Říká, že to, jestli se narodíme jako jedináčci nebo jsme například druhorození, ovlivní náš budoucí partnerský vztah. Jak?

Pro představu – muž, který je nejstarší ze tří bratrů, si může nejvíce rozumět s ženou, která má staršího bratra. Samozřejmě nic neplatí absolutně. Partneři, kteří mají vhodnou sourozeneckou konstelaci, si nemusí rozumět a naopak. Vliv na pohodový partnerský život mají i další faktory, jako je povaha a temperament, společné zájmy apod.

Pořadí, ve kterém jsme se narodili a to, jaké jsme měli vztahy se sourozenci, má vliv i na náš vztah k našim dětem. Rodiče často říkají, že mají své děti stejně rádi a snaží se k nim chovat stejně. Ve skutečnosti to není možné a není to pro nás přirozené. Pokud si to uvědomíme, můžeme mít harmonický vztah se svými dětmi. Uvědomte si pořadí, ve kterém jste se sama narodila a jaký byl vztah k vašemu sourozenci či sourozencům. Pokud jste prvorozená, pak mi věřte, že lépe pochopíte své prvorozené dítě a můžete ho více podporovat. Váš vztah k mladšímu sourozenci zase ovlivní vaše působení na druhorozené dítě.

Prvorozené děti bývají často přirozeně zodpovědné, průbojné a celý život si obhajují svou "vůdcovskou" pozici. Druhorození se zase snaží dostat na pozici toho prvního a ten někdy může i ustoupit, zejména pokud je prvorozená holčička a druhý je chlapec, který strhne veškerou pozornost. Pokud se o toto téma budete více zajímat, může vám to umožnit lépe pochopit chování vašich dětí. Pojďme se na pozice sourozenců podívat blíže.

JEDINÁČCI

Jedináčci se často neumí chovat ke stejně starým dětem / lidem, pokud vyrůstali jen mezi dospělými. Jiné je to v případě, že v rodině jsou další děti, se kterými se často stýká. Pokud ne, je vhodné jedináčky brát mezi vrstevníky – na cvičení, plavání, apod.

Důležité je také si uvědomit, proč je naše dítě jedináček. Jestliže jsme to plánovali, můžeme k němu často přistupovat tak, že musí být dokonalý. Záleží na přístupu - v některých případech to může být pozitivní, dítě je ambiciózní a hodně toho v životě dokáže. Nesmí to být však přehnané. Jestliže máme jedináčka, protože už další děti mít nemůžeme, máme naopak tendenci ho rozmazlovat a pečovat o něj. Takoví lidé si pak často najdou partnera, který se o ně stará jako maminka. Může to vést k egocentrismu.

PRVOROZENÍ

Prvorozené dítě má vůdcovské sklony, tendenci vše zvládnout a být dokonalé, je sebekritické. Zde je zásadní vliv prvorozeného rodiče. Jestliže v rodině byla pozice prvorozeného uznána, pak je schopen respektovat i své dítě. Pokud ne, může mít snahu o dokonalost svého dítěte.

Dále je důležité, kdy se narodí další sourozenec. Do 2 let je to výzva, dítě má smyslové vnímaní, nic mu není třeba vysvětlovat. Ale nesmíme se k němu chovat jako k velkému a odvést jeho pozornost jinam (třeba k dudlíku). Potřebuje stále pocit bezpečí v naší náruči. Když se sourozenec narodí mezi 2. – 3. rokem, pak prvorozený začne bojovat o pozornost. Je třeba ho přijmout s láskou a pochopit jeho chování, ať už se vzteká, je lítostivé či žárlivé, hlavně neodsuzovat. Nejideálnější je mít další dítě po 3. roce prvního, kdy už se s ním můžeme domluvit. Je třeba ho uznat, ne přehnaně chválit, ale být pravdiví a pochopit, že může dělat chyby.

DRUHOROZENÝ

Pokud rodiče znali pozici prvorozeného a podporovali jej, pak prvorozený druhorozenému ukazuje směr, a to i v dospělosti. Špatné je srovnávat, musíme brát každé z dětí jako osobnosti a co nejvíce je podporovat.

PROSTŘEDNÍ

Prostředním dětem se často špatně obhajuje jejich pozice, protože doteď byli na pozici druhorozeného. Dohání staršího, aby se mu vyrovnali, a zároveň odhání mladšího. Protože hledají své místo, můžou být vzteklí. Na druhou stranu umí dobře vyjednávat, nemají totiž rádi spory.

NEJMLADŠÍ

Benjamínici se snaží zviditelnit a také získávají nejvíce pozornosti. Sourozenci jim vyšlapali cestičku a už je nikdo neohrožuje, tak jako třeba prostředního. Přesto můžou mít pocit, že vše už získali jejich sourozenci a na ně už nic nezbylo. Nejmladší děti jsou často rozmazlení, můžou být i problematičtí. Samozřejmě hodně záleží také na věkovém rozestupu sourozenců.

DVOJČATA

Ovlivňuje i pořadí narození dvojčat jejich budoucí život? Mnohá studie uvádí, že pořadí narození dvojčat není podstatné, zvlášť při porodu císařským řezem. Jiné teorie zabývající se systematickým pořadím sourozenců tvrdí, že i pořadí narození dvojčat je pro nás, jakožto rodiče, velice důležité.

Přesto, že dvojčata od sebe dělí pouze pár minut, je rozhodující pořadí jejich narození. Zajímavé při tom je, že žádné ze sourozenců není benjamínek, pokud jsou nejmladší z dětí, a naopak, jestliže nemají žádného staršího sourozence, ani jedno z dětí není prvorozené.

Vezmeme to od začátku.

Jak se rodí dvojčata

Když dojde k oplodnění jednoho vajíčka a to se rozdělí, vzniknou jednovaječná dvojčata. Jednovaječná mají 100% stejnou genetickou informaci, proto jsou stejného pohlaví a jsou si podobná jako vejce vejci. Jestliže dojde k oplodnění dvou vajíček, jedná se o dvouvaječná dvojčata. K oplodnění dokonce nemusí dojít zároveň, děti jsou pak od sebe staré o několik dní či týdnů. Dvouvaječná dvojčata nemusí být stejného pohlaví a jsou si podobní jako ostatní sourozenci. S vyšším věkem, užíváním hormonální antikoncepce a hlavně pokud se v rodině už dvojčata narodila, roste pravděpodobnost narození dvojčátek.

Trojčata jsou však výjimkou, většinou se narodí po umělém oplodnění.

Vlastnosti dvojčat

Podobně jako u běžných sourozenců i dvojčata mají své specifické vlastnosti. Jedno z dětí je většinou dominantnější a zodpovědnější jako prvorozený, často je to první z dvojčat. Druhé z nich se nechá vést svým silnějším sourozencem. Často bývá druhé dvojče slabší i po zdravotní stránce. Neplatí to ale vždy. Pokud se narodí děti stejného pohlaví, bojují spolu o první místo po celý život. To se děje i u prvorozeného a druhorozeného sourozence stejného pohlaví, častější je to u chlapců.

Je dobré dvojčata odlišit?

Názory na to, zda dvojčata oblékat stejně či jinak a zda jim kupovat stejné hračky, se velmi liší. Vždy se řiďte svým vlastním pocitem, nedívejte se na to, co si o tom myslí třeba sousedka. Nakupovat stejné oblečení, je jistě jednoduší. Já bych asi nakoupila oblečení stejné, ale oblékala bych je podle svého vnitřního hlasu. Později bych však děti oblečení i hračky nechala vybrat. Není dobré dětem vnutit stejnost, ani odlišnost.

Případy, kdy dvojčata od sebe byla oddělena a každá žila jinde, dokazují, že často mají stejný vkus - stává se například, že si vezmou podobné muže a mohou žít v podobném domě.

Vztahy mezi dvojčaty

Dvojčata mají výhodu v tom, že mají převahu, jsou na vše dva. Často můžou působit jako uzavřená jednotka, která mezi sebe málokoho pustí. Projevuje se to i ve školce či škole. Tito sourozenci mají mezi sebou velmi silné vazby i v dospělosti.

Tím, že je rodiče a ostatní dospělí oddělují jako starší a mladší, se u nich částečně projeví některé vlastnosti prvorozeného a druhorozeného (pokud jsou první děti, případně druhorozeného a třetího atd.).

I u trojčat, čtyřčat a dalších vícerčat je to podobné, jen mají mezi sebou silnější vazby a více odebírají rodiče dalším sourozencům.

Partnerské vztahy dvojčat

Pouto mezi dvojčaty je velmi silné, a to zejména u dvou žen. Podvědomě si druhé dvojče najde partnera podobného svému sourozenci, a pak si i lépe rozumí. Výhodné je, když si dvojčata najdou partnery zároveň, nebo si dokonce najdou jako partnery také dvojčata.

Chcete se o tomto tématu dozvědět více? tak sbírejte pampelišky a v našem Věrnostním progarmu si pak můžete vybrat knihu Sourozenecké konstelace od Kevina Lemana.

 

Zdoj:

Vliv sourozeneckých konstelací na mezilidské vztahy - Univ. Palackého v Olomouci, DP Kateřina Zetíková

Cesta s Montessori

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (65 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 21.55

Zajímavé. Já i manžel jsme ze dvou sourozenců ti prvorození. Máme 3 děti. Mezi prvním a druhým jsou 3 roky a 8 měsíců. Mezi druhým a třetím 2 roky a 8 měsíců. A ten rok navíc byl dost znát. Žárlivost u nás vůbec neproběhla, první dcerka si sourozence doslova vyprosila (viděla u rodiny a kamarádů menší děti, a že jsou sourozenci, a ona byla sama, chtěli jsme, ale nedařilo se) a pak byla nadšená a pomáhala. Třetí bylo neplánované, ale taky se holky těšily. Starší bylo 6,5 roku, tam to bylo ok, a mladší taky vzala bráchu moc hezky. Teď je synovi 2 roky a třičtvrtě, a ségry ho pořád obskakují a chrání

u nás to taky zatím sedí.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 6.12

Něco do sebe to má

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.25

Já znám dvojčata, která si našla dvojčata a je fakt že mají hezký vztah

Marusk

Marusk, 27. 11. 2017, 9.20

Díky za zařazení tohoto tématu. Uvítala bych další podrobnosti, rozvinutí tématu. Třeba jak je to, když děti jsou tři, nějaké detaily, příklady apod. A třeba konkrétní příklady, jak to funguje.

Lipi4, 26. 11. 2017, 20.43

Pěkný článek, ale chybí tu atypické situace ... Já jsem 4 dítě svojí matky, ale třetí svého otce, zároveň jsem jejich prvni společné, pak jsou ještě dva bratři. Všichni jsme z velké části vyrůstali společně..... tak jak to se mnou je

Janako

Janako, 27. 11. 2017, 21.29

Tak na tenhle pripad uz asi nejsou zadne psychologicke tabulky 😀

Lipi4, 27. 11. 2017, 22.19

Tak se zas o sobě a svých dětech nic nedozvím

jitka46

jitka46, 1. 5. 2020, 23.36

Tak by bylo hodně zajímavé na nějaký rozbor.

Kristy Sim

Kristy Sim, 26. 11. 2017, 14.17

Moc hezky clanek a spousta veci u nas i sedi.

jkubeso, 26. 11. 2017, 13.48

Pěkný článek, možná by v budoucnu zasloužil nějaké rozšíření

navji, 21. 7. 2017, 6.20

u nás něco sedí, něco nesedí, škoda, že se článek zaměřl spíše na dvojčata a nerozebral více ostatní pozice

mckvak, 7. 7. 2017, 18.31

mame dvouletku a tritydenniho chlapecka, jsem moc zvedava jak se bude jejich vztah vyvijet do budoucna

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů