Rituály jako běžná součást dne

sledováno 1× zobrazeno 514×

Vložil(a): Adrianita, 17. 1. 2023 14.28  (aktualizováno 26. 10. 2023 12.55)

Nebaví vás rána, nebo máte hektický večer? Úklid je pro vás nutné zlo? A co zkusit všechny tyto činnosti brát jako příjemný rituál? :) Máme pro vás několik tipů, jak si zpříjemnit běžný i výjimečný den.

Ať už vstáváte velmi brzy, nebo si můžete chvíli přispat, je fajn mít alespoň pár minut pro sebe. Aby vás i děti neozářilo ostré světlo, zapalte svíčku. Pokud máte podbarvený aroma difuzér, můžete zapnout i ten. Pro mě je základ nadechnout se čerstvého vzduchu. Než zapálím svíčku, jdu se psem na dvůr nebo se projít. Okna otvírám až později, protože ráno je dětem zima a spíše se obléknou do župánku nebo zachumlají do měkké deky. Obzvlášť v zimním období je hrnek s teplým nápojem moc příjemný. Já si dám ráda čaj i kávu. I přípravu snídaně a svačiny můžete brát jako rituál, když přípravu zvědomíte a děláte s láskou. Zaveďte společné snídaně, pobavte se, co vás ten den čeká, na co se těšíte, jaké je počasí a nezapomeňte na objetí a hezké rozloučení. Některé maminky říkají dětem při loučení, ať jsou hodné, já jim spíše přeji krásný den.

Pro někoho obyčejné ráno, pro mě je díky maličkostem ráno hned hezčí a tak to můžete aplikovat i v dalších situacích.

Společný večerní čas

Pokud jste večer unavené a do toho je to u vás hektické, je-li to možné, připravujte se na večer celé odpoledne. Veškeré povinnosti, úkoly, úklid udělejte přes den. Pokud vstáváte velmi brzy, nebo je to s dětmi ráno těžké a vy spěcháte, připravte se den předem. Připravte snídani, svačinu, holčičce udělejte cop apod. Naplánujte si na celý týden svačiny i večeře a do přípravy se zapojte všichni, můžete to brát jako společný čas, ne nutnou přípravu. Pokud děti stihnou do večera udělat nepořádek, zkuste čas od času odpoledne trávit mimo domov. Jděte na návštěvu, do kina nebo na večeři, v létě můžete být venku častěji. Vyřešíte tak pořádek i jídlo. Ideální je, pokud si s sebou vezmete úkoly a doma už vás žádné povinnosti nečekají. Fajn je po procházce zajistit koupel nebo sprchu a po večeři a čištění zoubků už s dětmi můžete prožít klidný večer. Vyvětrejte, opět zapalte svíčku, popovídejte si, co se vám dnes podařilo, co jste dělali a pak si můžete přečíst knížku. Někdy s dětmi zůstanu chvíli ležet do usnutí. Když vím, že určitě usnu s nimi, připravím si vše ke spánku také. Jindy si dám sprchu a dopřeju si čas pro sebe po usnutí dětí. A další rituál může začít. Užijte si sprchu s oblíbenou kosmetikou, promažte tělo olejem, udělejte si masáž ramen nebo nohou. Nezapomeňte ani na vlasy, já ráda používám různé květové vody a kartáč z kančích žíní. Na obličej také používám květovou vodu, jindy si pleť ještě promažu olejem a promasíruju masážním válečkem. Poté si nahřeju levandulový polštářek a dám si ho pod bedra a zachumlám se do peřin s knížkou.

Jak si zpříjemnit úklid

Nebaví vás úklid nebo k němu máte spíše více negativní vztah? Je to škoda, protože je to obvykle pravidelná činnost. Zkuste si říct, proč uklízíte, proč je to důležité a co by se stalo, kdyby jste nějakou činnost přestala dělat. Ty odvážnější to mohou zkusit v praxi. U mě je to tak, že pokud třeba uklízím prach, je pro mě nepříjemné oddělávat z poliček všelijaké předměty. Zkuste si nejprve udělat pořádek v jednotlivých místnostech. Veškeré krabice, rozbité věci a další odpad roztřiďte a vyhoďte. Obměňte nebo odstraňte “lapače” prachu. Vše, co nepotřebujete, nepoužíváte, nenosíte darujte, prodejte nebo dejte alespoň do sklepa. Takovým úklidem se vám uleví. Zaměřte se na prach, pavučiny v rozích i veškeré rohy domu, na které se často zapomíná. A nezapomeňte pořádně vyvětrat. Bude se vám všem lépe dýchat. Neuklízejte z povinnosti, ale proto, aby se vám všem lépe bydlelo. Vzpomeňte si, kolik úsilí a peněz vás stálo získat takové bydlení, vybavit jej. Pečujte o svůj domov, podobně jako pečujete o sebe, své děti nebo partnera. Není nic špatného na tom, když do chodu domácnosti zapojíte i ostatní členy. Budete mít méně práce a volný čas můžete využít společnou zábavou. A aby i úklid byl formou rituálu, zapalte vonnou tyčinku, aromalampu nebo použijte kvalitní éterické oleje při úklidu. Stačí pár kapek do kýble s vodou a váš příbytek bude čistý a svěží. Moc se mi líbí princip feng shui, kdy tento styl doporučuje po úklidu vše završit solí. Můžete si rozpustit sůl v malé misce a pocákat jí všechny rohy, nebo sůl rovnou použijte při úklidu. Stejně tak funguje i miska s výluhem z kůry pomeranče. Proudí tak domem pozitivní energie. Pokud chcete zlepšit vztahy s lidmi v domácnosti, dle učení feng shui je vhodné uvolnit prostor v ložnici, v chodbě a především v pravém zadním rohu celého bytu či domu.

Další tipy

Rituály si můžete zavést i při úplňku, v různém cyklu ženy nebo při nějaké oslavné činnosti. Můžete je zavést do běžných dní i činností a tak vás to bude i více bavit. Doporučuji si zkrášlit nejen neoblíbené části dne, ale i ty, co vás baví. Třeba vaření, zahradničení nebo čas pro sebe. Můžete si připravit prostředí kdekoliv v domě i na zahradě, nebo mít stálý oltářek třeba na komodě nebo toaletním stolku. A co tam mít? Cokoliv vás napadne. Svíčku, sošku, zrcadlo, misku, květinu, kameny, zkrášlovací doplňky, lapač snů či nějaký obraz. Obsah oltáře můžete pravidelně měnit. Podle ročních období nebo podle nálady, není na to žádný návod.


Milé maminky, zajímá nás, zda praktikujete nějaké rituály nebo zavedete nějaké nové. A co děti, jsou součástí některých vašich rituálů?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

esternovakova1970, 29. 2. 2024, 11.35

Pro nás doma bylo všední že jsme si dali na snídani nějakou dobrotu, poté jsme si udělali hygienu, podle počasí se oblékli a šli na zahradu. Po toto to ještě platí v současnosti, s tím rozdílem že místo toho abychom si na zahřátí těla odnesli pár konví na zahradě se o to postará https://www.zavlazovaci-systemy.net/eshop/ zavlažovánía my jsme za to teda nesmírně rádi, jen co je pravda.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů